Šport
22 ogledov

Vsi slovenski klubi v četrtfinale

metličić Iztok Puc spominska tekma Slovenija Celje Pivovarna Laško Saša Despot
V četrtfinale evropskih rokometnih pokalov se je v soboto uspelo prebiti tako Gorenju Velenju kot tudi Celju Pivovarni Laško. Velenjčani so na povratni tekmi četrtfinala pokala EHF v Tel-Avivu še drugič premagali Maccabi Rishon (32:30), Celjani pa so bili prav tako drugič boljši od danskega Arhusa (26:24). Naprej tudi Maribor Branik.

Velenjčani so si napredovanje v četrtfinale zagotovili že pred tednom dni, ko so Izraelce premagali s 40:24. Maccabi je bil tokrat nekoliko bližje slovenski ekipi, vendar je Gorenje od začetka tekme držalo vse niti igre v svojih rokah in domačinom ni pustilo, da bi se jim približali na več kot dva gola.

"Ose" so že v uvodu srečanja pokazale, da jih tudi v Izraelu zanima le zmaga. Hitro so povedle s 5:1, sredi polčasa pa je bilo na semaforju že 8:3. V 19. minuti sta romunska sodnika izključila Roka Golčarja in Petra Puclja, kar pa domači rokometaši niso znali izkoristiti. Gorenje je pet minut pred koncem prvega polčasa vodilo s 14:8, na odmor pa odšlo s prednostjo štirih zadetkov (12:18). Tudi v nadaljevanju so bili igralci iz Velenja boljši tekmec na igrišču. V 47. minuti je bilo 26:23, a kaj bližje se rokometaši Maccabija niso približali.

Najboljša strelca sta bila s sedmimi zadetki Nikola Manojlović na velenjski strani in Marian Filip na izraelski strani.

Celjani opravili delo v Zlatorogu

Pred tednom dni sta se ekipi pomerili na Danskem, kjer so bili Celjani uspešnejši z rezultatom 23:22, vseeno pa to ni bila razlika, ki bi jim zagotavljala lahko povratno srečanje. Rokometaši Arhusa so sicer bolje začeli in prvih nekaj minut vodili, vendar so "pivovarji" v 11. minuti prvič povedli, prednosti pa do konca srečanja niso več izpustili iz rok.

Celjani so odločno začeli v obrambi, Dejan Perić je obranil prvi strel, a so s tremi zaporednimi napakami dovolili Dancem, da so povedli s 3:0. Domači so hitro prišli do izenačenja; v deveti minuti je rezultat poravnal David Razgor (4:4), dve minuti kasneje pa je Vid Poteko zadel za prvo vodstvo (5:4). Arhus je minuto pred zaključkom prvega dela izenačil, Luka Žvižej je poskrbel za novo prednost, Perič pa je ob izteku časa zaustavil strel s sedmih metrov in tako ohranil minimalno prednost Celja pred nadaljevanjem.

Izkušeni vratar Celja je dobro odprl tudi drugi polčas in s tremi obrambami omogočil soigralcem, da so prišli do prednosti štirih zadetkov (15:11). Žvižej je nato v nadaljevanju v dresu Celja dosegel svoj 500. zadetek, v 52. minuti pa so Celjani prišli do najvišje prednosti na tekmi, ko so imeli šest zadetkov prednosti. Danci so v zadnjih minutah poskusili z agresivno obrambo po celotnem igrišču, s tem povzročili nekaj težav domačim, ki pa so kljub temu zadržali prednost in se zanesljivo uvrstili v četrtfinale evropskega pokala pokalnih zmagovalcev.

Poraz ni bil usoden za Mariborčane

Nabito polna dvorana Gradačačkog sajma je lepo pozdravila obe moštvi. Kljub žvižgom ob predstavitvi mariborskih rokometašev je celotno občinstvo vstalo in z močnim aplavzom pozdravilo napis na transparentu, ki so ga razgrnili Mariborčani: Poštujemo vas! (Spoštujemo vas).

Rokometaši mariborskega Branika so kljub prednosti osmih golov s prve tekme že od prve minute prevzeli pobudo na parketu in z učinkovitimi napadi utišali glasne gledalce v dvorani. Domačinom je le enkrat uspelo povesti in sicer v tretji minuti, ko je za 2:1 zadel Rašid Osmanović. Mariborčani so večkrat povedli tudi s +3, a so na odmor odšli z minimalno razliko.

V nadaljevanju so varovanci Marka Šibile nadaljevali v enakem ritmu in v 39. minuti z dvema zaporednima zadetkoma Maria Šoštariča ušli na +5 (15:20). Vendar je domačim rokometašem na krilih razpoloženega Slavena Šijakovića v 51. minuti uspelo izenačiti. Mariborski strateg je vzel minuto odmora in najprej je kazalo, da je ta znova zbudila Mariborčane, saj so ti takoj povedli z dvema goloma razlike. Šibila je naredil nekaj menjav, a kot se je izkazalo v nadaljevanju, igralci s klopi niso upravičili njegovega zaupanja. Rokometaši Gradačca so še enkrat izvedli preobrat in v 55. minuti z golom Šijakoviča povedli (27:26). S tem so se prebudili tudi njihovi navijači, ki so jim dali krila ter popeljali do zaslužene zmage.

Pokal EHF, osmina finala, povratna tekma:

Maccabi Rishon Le Zion : Gorenje Velenje 30:32 (12:18) /24:40/
Filip 7, Rosca 5, Friedman 5, Langlive 4; Manojlović 7, Maelić 6, Dolenec 4, Cehte 3, Simič 3

Pokal pokalnih zmagovalcev, osmina finala, povratna tekma:

Celje Pivovarna Laško : Arhus 26:24 (12:11) /23:22/
Žvižej 7 (4), Marguč 3, Razgor 3, Toskić 3, Poklar 3; Nielsen 4 (4), Mazur 3, Thoustrup 3, Nielsen 3

Pokal Challenge, osmina finala, povratna tekma:

Gradačac : Maribor Branik 31:26 (13:14) /22:30/
Šijaković 10 (3), Doborac 5 (1), Šahdanović 4; Mirković 5, Tarabochia 5, Šoštarič 5, Razgor 4, Kleč 4

/X:Y/ - v poševnicah je rezultat s prve tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.