Šport
54 ogledov

Vsi so z glavo udarili v zid

slovenska odbojkarska reprezentanca andrea giani selektor EPA
Odbojkarjem je uspel podvig in eden največjih, če že ne največji, uspeh slovenskega ekipnega športa. V veliki meri tudi po zaslugi legende italijanske odbojke.

"Treba je verjeti, da nekaj lahko dosežeš. Treba je zaupati v trenerja, zvezo in svoje zmožnosti. Brez tega ni uspeha, igralec z dvomi pač ne more pokazati tistega, kar zna. To je tudi delo trenerja oziroma selektorja, s katerimi pa Slovenija nima posebne sreče," je po EP 2013 o slovenski reprezentanci razmišljal legendarni srbski odbojkar Vanja Grbić. Član odbojkarske hiše slavnih je še dodal, da verjame v lepo prihodnost slovenske odbojke in nato zaključil: "Selektor mora iz igralcev izvleči najboljše, pri tem pa morajo tudi ti čutiti, da svojemu narodu ponujajo zadovoljstvo. Najboljši trener je tisti, ki mu uspe igralce združiti v eno, to pa je izredno težko. Nekateri so dobri v tehniki, drugi v taktiki, toda kdor ne zna zgraditi ekipe, ki bi pomenila dodatnega igralca več na igrišču, ne more uspeti. Treba je napraviti ekipo, ki bo pri poslušanju himne lebdela in ne le stala. Kdor je pripravljen priti na igrišče in na njem z glavo udariti v zid, ta je igralec za reprezentanco."

In vse to je na tokratnem prvenstvu Slovenija imela – izjemnega selektorja v Andrei Gianiju, ki je vseskozi verjel v uspeh, ter srčne, razpoložene, borbene in nepopustljive igralce. Ti so vse to dodali k nespornemu talentu, ki so ga kapetan Tine Urnaut in nekateri kolegi že pokazali pred leti s četrtim mestom na mladinskem EP. Za prihodnost slovenske odbojke se sicer ni bati, saj so slovenski mladinci četrto mesto osvojili tudi na lanskem EP, mlada dekleta pa so bila celo druga v Evropi. Mladinci so bili nato še sedmi na SP.

Vselej me preseneti, kako uspeh hitro pritegne ljudi in kako lahko šport poveže pregovorno razdeljene Slovence. V zadnjih dneh so tudi športni nenavdušenci skočili na vlak s slovenskimi odbojkarji. Ti so sicer ponovili dosežek rokometašev, ki so na domačem EP 2004 prav tako osvojili srebro. Pred OZS je zdaj težka naloga, da pridobljeno evforijo tudi izkoristi. Na tem področju si lahko vodilni možje zveze vzamejo za zgled Srbijo. Po prvih uspehih so v tej državi iz odbojke naredili enega izmed glavnih športov, konec tedna ne mine brez prenosov domače lige, tekme so odlično obiskane. Nekaj podobnega je sicer v Sloveniji težko pričakovati. Tudi zaradi medijev, vsekakor obstajajo izjeme, ki se doslej odbojki, vsaj domačim tekmovanjem, niso pretirano posvečali. Morda bo zdaj odnos nekoliko drugačen.

V naslednjih dneh se bo na evropsko prvenstvo sicer poskušala prebiti tudi slovenska nogometna reprezentanca, kjer pa selektor, ta vseskozi zatrjuje, da kljub povečanju števila udeležencev ni nič lažje priti na EP, in igralci delujejo precej manj prepričani v uspeh. Morda pa bi jim koristil pogovor s trenutnimi slovenskimi junaki - z odbojkarji. Veliko tega se začne pri vzdušju v garderobi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.