Šport
48 ogledov

Vsi so želeli Ilko

stuhec_dmj Žurnal24 main
Mlada slovenska smučarka Ilka Štuhec je kljub mladosti že dobro spoznala, kako so poškodbe neugodne za športnika. Štajerka se počasi vrača, vendar ne želi ničesar prehitevati.
Vsi so jo želeli
Ilko Štuhec so po prihodu v cilj pred svoj mikrofon povabili praktično vsi predstavniki sedme sile, ki so bili zbrani v ciljni areni snežnega stadiona na Pohorju: "Nikoli več ne bom predtekmovalka, ker kot taka očitno požanjem več zanimanja, kot pa običajna tekmovalka (smeh)."

Ilka Štuhec, ki je prvič na smučkah stala pri dveh letih in pol, se počasi vrača na bele strmine. Potem ko je bila pred nekaj leti že tik pred vrati svetovnega pokala, so jo poškodbe močno oddaljile od smučanja. Sprva si je na treningu v Čilu leta 2008 strgala prednje križne vezi. Po operaciji in dolgotrajni rehabilitaciji si je leto kasneje znova poškodovala desno koleno. S tem pa težav s poškodbami še ni bilo konec. Lanskega aprila je namreč znova obiskala kirurge, potem ko se je po skoraj dve letni odsotnosti vrnila na tekme. Zdaj naj bi bile poškodbe le še slab spomin. Pod vodstvom mame Darje Črnko pa se počasi pripravlja na vrnitev med najboljše. Na sobotnem veleslalomu na 47. Zlati lisici, ki je bil kasneje prekinjen, je nastopila v vlogi predtekmovalke. Veliki talent slovenskega smučanja je po prihodu v cilj kar sijal od sreče. "S poškodbo je vedno bolje. Potrebujem le še nekaj treninga, da vse skupaj izpilim,“ je sprva dejala Ilka.

Svetovni pokal še ne pride v poštev
Trikratna mladinska svetovna prvakinja sicer že redno trenira, toda v letošnji sezoni še nima namena nastopiti na tekmah najvišjega ranga: "Ne bi rekla, da bom že letos nastopila v svetovnem pokalu. Verjetno na kakšni lažji tekmi, če bo vse v redu in bom dobro pripravljena.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čeprav poškodba še ni povsem pozabljenea, gre na treningih že 'na polno'. Tudi v vlogi predtekmovalke se je počutila odlično. "Nastopila sem z razlogom, da občutim tekmovalni ritem. In res sem se počutila, kot da gre zares,“ je bila vesela Ilka, ki po povratku v svetovni pokal namerava nastopati v vseh disciplinah. Njen veliki in predvsem dolgoročni cilj pa je osvojitev velikega kristalnega globusa.

Košir navdušen
Nad povratkom Ilke je navdušen tudi Jure Košir, predsednik odbora in zbora za alpsko smučanje Smučarske zveze Slovenije. "To kar sem videl je zelo dobro,“ je nastop simpatične mladenke pokomentiral Košir. Časomerilci so imeli svoje naprave prižgani tudi ob nastopu Ilke Štuhec, vendar časa nismo izvedeli. "So jo 'štopali', toda to ni za javnost. Je pa bilo dobro,“ se je skrivnostno nasmehnil Košir in še dodal: "Ona je primer športnika, ki se res bori. Je delovna in je pridna. Vrača se po pravi poti in le upam, da bo zdrava.“ V preteklosti so se že pojavila namigovanja, da želi Ilka nastopati v okviru svoje ekipe, podobno kot Tina Maze. Košir zdaj to možnost zavrača: "Priključila se bo reprezentanci. Trenutno niti ni možno, da bi skupaj smučali. Zdaj trenira z mamo, ampak v sodelovanju z reprezentanco in tukaj ni problema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.