Šport
14 ogledov

Vsi z ničle, čas je za dokazovanje

edmonds1_nik Žurnal24 main
Novi trener Tilie Olimpije Randy William Edmonds je v četrtek prvič vodil trening ljubljanske ekipe. "Vsi začenjajo z ničle in že jutri bodo morali narediti dober vtis."
 
 

Pogovoril sem se z nekaterimi ljudmi in povedali so mi, da gre za dobro ekipo in da bi Olimpija morala biti precej višje uvrščena na lestvici.

Randy Edmonds

 
Za vami je dolga pot iz Kanade. Ste kaj utrujeni?
Sem. Na avionu sem bolj slabo spal in jedel. Ampak po prvem treningu se počutim že precej bolje. Ledena ploskev mi je dala nekaj dodatne energije.

Zakaj ste se odločili priti v Ljubljano?
Sicer sem imel na začetku leta ponudbo s Švedske. Posvetoval sem se z družino, nato pa sem ponudbo zavrnil. Pravzaprav je to smešno, ker je moja žena Švedinja. Tokrat sem najprej pogledal lestvico tekmovanja in se vprašal, zakaj je ekipa zadnja v ligi Ebel. Preteklo sezono je bila namreč druga. Kako se lahko to zgodi? Pogovoril sem se z nekaterimi ljudmi in povedali so mi, da gre za dobro ekipo in da bi morala biti Olimpija precej višje uvrščena na lestvici. Da je mogoče precej stvari izboljšati, še zlasti v obrambni igri te ekipe. Bil je zanimiv položaj in sprejel sem izziv.

To je novi trener Tilie Olimpije. © Nik Rovan

 
V zadnjih nekaj letih ste vodili predvsem otroške ekipe. Zakaj?
Po petnajstih letih poklicnega hokeja si povsem izčrpan. Vse skupaj je zelo stresno. Treba se je za nekaj časa umakniti in si vzeti čas za počitek. Ko vodiš mlajše selekcije, spet začneš uživati v igri. Otroci so namreč vselej srečni, ko stopijo na led. Tudi moj sin igra hokej in upam, da bo lahko zaigral v svoji starostni skupini tudi pri Olimpiji. Družina se mi bo namreč pridružila v novembru. Zdaj imam ponovno polne baterije in sem lačen prave hokejske igre.

Kakšni so bili vaši prvi stiki z Olimpijo?
Moj agent, ki dela na Švedskem, me je poklical in me vprašal, ali bi me zanimalo prevzeti Olimpijo. Trikrat sem rekel ne, nato pa sem vse bolj razmišljal o tem. Pozanimal sem se o ekipi in postajal sem vse bolj zainteresiran. Pogovoril sem se z ženo in otroki. Vsi so bili za.

Ste kdaj prej že slišali za Olimpijo?
Pravzaprav ne. Za hokejsko moštvo prej še nisem slišal, vedel pa sem, da obstaja košarkarska ekipa (smeh).

Ob vašem prihodu se je zbralo kar precejšnje število medijev. Vas to kaj moti?
Na to sem že navajen. Podobno je bilo tudi na Švedskem in to je le del poklica, ki ga opravljam. Na to sem navajen že 15 let.

 
 

Moje ekipe v preteklosti so bile zelo disciplinirane. In menim, da bom to čez nekaj časa dosegel tudi v Ljubljani.

Randy Edmonds

 
Kakšno trenersko filozofijo gojite?
Moje ekipe v preteklosti so bile zelo disciplinirane. In menim, da bom to čez nekaj časa dosegel tudi tukaj v Ljubljani. Če nas bo že kdo premagal, se bo to zgodilo zaradi tega, ker je bil tekmec boljši od nas in ne zato, ker smo bili po neumnosti večkrat izključeni. Temu se bomo zelo hitro posvetili.

Edmonds bo skušal igrati na oba načina - na severnoameriškega ter evropskega. © Nik Rovan

 

Imate veliko evropskih izkušenj ...
V Evropi obstaja kar nekaj različnih stilov igre. Ko sem bil trener na Švedskem, smo se pred sezonami večkrat pomerili tudi s švicarskimi, nemškimi in finskimi klubi, zato sem spoznal tudi drugačne načine igre. V ligi Ebel je veliko severnoameriških hokejistov in kar nekaj jih dobro poznam. Imam nekaj idej, kako igrati proti njim, najbolj pa me zanima naša igra. Drugim se ne bomo toliko posvečali, važno je, kako bomo razvijali svojo igro. Sam se že veselim prihajajočih tekem. Potrebujemo tudi precejšnje število pravih treningov, saj lahko le na njih izboljšamo stvari, ki za zdaj ne tečejo najbolje. Čim več bomo vadili, boljši bomo postali.

 
 

Treba se je pač prilagoditi, sistem pa postaviti tako, kot odgovarja igralcem, ki so v ekipi.

Randy Edmonds

 
Omenili ste, da ste dolga časa delovali na Švedskem, kjer je igra zelo disciplinirana, dosega pa se manj zadetkov. Vendar imate kot Kanadčan verjetno radi tudi bolj agresivno igro ...
Pravzaprav bomo pri Olimpiji poskušali igrati na oba načina. Včasih je pač treba igrati bolj obrambno, drugič ne. Tako se pač igra na najvišjem nivoju. Tudi pri ekipah, kot so Detroit Red Wings in Montreal Canadiens, igrajo tako. Uporablja se tako severnoameriški kot tudi evropski način igranja. Treba se je pač prilagoditi, sistem pa postaviti tako, kot odgovarja igralcem, ki so v ekipi. Vedno pa je, kot sem že omenil, treba igrati disciplinirano.

Nekateri menijo, da prav to manjka letošnji Olimpiji ...
Ogledal sem si statistične podatke in Olimpija ima res nekoliko preveč izključitev. Temu se bomo zelo hitro posvetili. Morda se bo to pokazalo šele po kakšnih petih ali šestih tekmah. Če želiš zmagovati tudi v gosteh, je treba biti zelo discipliniran. O tem sem spregovoril že na današnjem treningu.

Edmonds na treningu z Olimpijo © Nik Rovan

 
Kaj ste videli na prvem treningu?
Všeč mi je, kako fantje drsajo in njihov trud na ledu. Ko sem govoril, so me zbrano in tiho poslušali. Želijo igrati bolje in zmagovati. Vsekakor so zmage precej bolj zabavne od porazov. Položaj je resnično malce neprijeten, vendar sem igralcem povedal, da danes začenjajo z ničle. Naj pozabijo, kaj se je dogajalo v preteklosti, in razmišljajo le o prihodnosti. Vse reči se ne bodo dale kar odpraviti. Žal ne obstajajo čudežne tabletke, ki bi vse popravile. V naslednjih tekmah bomo gradili svojo igro, za uspeh pa bo potrebno nekaj časa.

Kako dobro poznate ekipo?
Ne najbolje. Poznam Franka Banhama, ki sem ga treniral v kanadski reprezentanci leta 2002, ter Ralpha Intranuova in Brendana Yaremo, ki prihajata iz istega okolja kot jaz. Zadnjega sem že tudi treniral v Augsburgu. Nekaj reči vem tudi o vratarju Miku Morrisonu, ki je igral v NHL, Kevina Mitchella pa sem si nekajkrat ogledal, ko je še igral v mladinskih selekcijah. Domačih igralcev žal še ne poznam, vendar to morda tudi ni tako slabo. Vsi začenjajo z ničle in že jutri bodo morali narediti dober vtis.

 

Preberite še

Intervju: Matjaž Sekelj

Boste že kaj spremenili pred prvo vašo tekmo?
Ne. Peterke bodo na začetku tekme proti Linzu povsem enake. Navsezadnje je Olimpija zadnjo tekmo dobila. Čaka nas zelo težka tekma. Če se ne motim, so nas nazadnje premagali šele po izvajanju kazenskih strelov. Morali bomo odigrati previdno in disciplirano v obrambi, v napadu pa bomo poskušali izkoristiti naše priložnosti.

 
 

Če bodo dobro opravili svoje delo, bodo igrali tudi na naslednjih dvobojih. Če se to ne bo zgodilo, bo pač treba poiskati kakšne druge rešitve.

Randy Edmonds

 
Lahko v prihodnosti pričakujemo nove obraze v garderobi?
Na naslednjih treh tekmah bom ocenil sposobnosti igralcev. Če bodo dobro opravili svoje delo, bodo igrali tudi na naslednjih dvobojih. Če se to ne bo zgodilo, bo pač treba poiskati kakšne druge rešitve. Želel bi si, da bi vsi hokejisti ostali, vendar se bodo pač morali izkazati. To je njihov poklic in delo morajo opraviti. To ni otroška liga. Vsekakor pa bom poskusil igralce narediti boljše.

Še za konec. Kakšni so vaši prvi vtisi o novem okolju?

Vsi so mi dejali, da mi bo zelo všeč. Gre za lepo mesto, zelo pa mi je všeč tudi lokacija v Južni Evropi. Blizu sta tudi Avstrija in Italija. Zaenkrat mi je zelo všeč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.