Šport
15102 ogledov

"Vtikal prste v vagino." ... "Ali je to vse?"

Simone Biles Epa
V ameriškem senatu je bilo moč slišati obtožbe na račun znanega zdravnika.

Članice ameriške gimnastične reprezentance so v sredo na zaslišanju v ameriškem senatu opisale, kako jih je spolno zlorabljal nekdanji zdravnik reprezentance Larry Nassar, in kako jih je izdal celoten sistem od športnih zvez do policistov, ki niso pravočasno ukrepali.

Zlata olimpijka Simone Biles je krivila organizacije in FBI, ker so tiščali glavo v pesek pred zločini, Nassar pa je zlorabljal naprej. "Krivim Larryja Nassarja, vendar krivim tudi celoten sistem, ki je omogočil te zlorabe. Gimnastična zveza, olimpijski komite in paraolimpijski komite so vedeli, da me je zlorabljal uradni zdravnik ekipe, še preden sem vedela, da vedo," je dejala Bilesova.

Druga olimpijska zmagovalka McKayla Maroney je senatorjem povedala, da je pri 15 letih neko noč odkrila zdravnika na sebi, ko je bila gola, kar je bil le en v vrsti primerov zlorab. Potem ko je to prijavila FBI, so jo agenti zanemarili in zavlačevali s preiskavo, Nassar pa je zlorabljal naprej. "Zanima me, koga skušajo zaščititi, če mene niso hoteli," je dejala.

Lucija Hribar Tjaša Kysselef Gimnastika Šport Slovenki zablesteli v srebrnem in bronastem sijaju

Zaslišanja so del ugotavljanja odgovornosti pri FBI, ki je naredil številne napake pri preiskavah. To je ugotovila že notranja preiskava pravosodnega ministrstva ZDA, kar je bilo objavljeno julija. FBI ni resno ukrepal, potem ko je ameriška gimnastična zveza prvič prijavila zlorabe leta 2015 v Indianapolisu. FBI je že sam svoje obnašanje opredelil kot neopravičljivo, saj je Nassar zlorabil še najmanj 40 deklet, potem ko je bila prijava že podana.

Maroneyjeva je dejala, da je bil Nassar bolj pedofil kot zdravnik. "Ko sem poleti 2015 prijavila zlorabe FBI, se ni zgodilo nič. Ne le, da niso ukrepali, ampak so potem celo zavajali o tem, kar so naredili. Raje so lagali in ščitili serijskega nadlegovalca otrok, kot pa mene in številne druge žrtve," je dejala. Kot je dodala, so jo agenti potem, ko jim je natančno opisala zlorabe, med drugim vtikanje prstov v vagino, vprašali: "Ali je to vse?".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.