Šport
9507 ogledov

Vuelta: Roglič izgubil pet minut proti tekmecu, Pogačar zdrsnil s stopničk

Primož Roglič Vuelta
1/3
Epa
Kolesarji so na letošnji Vuelti prekolesarili najdaljšo, 220 kilometrov dolgo etapo. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se namučila.

Kolesarje je današnja etapa vodila od Arande de Duera do Guadalajare. Šlo je za ravninsko etapo, ki pa bi lahko po mnenju nekaterih bila ena najtežjih na letošnji dirki po Španiji. Dodatno težave je kolesarjem povzročal močan veter. 

V rdeči majici je kolesaril Primož Roglič (Jumbo-Vssma), ki je imel pred 17. etapo v skupni razvrstitvi 2 minuti in 48 sekund prednosti pred drugouvrščenim Alejandrom Valverdejem (Movistar) ter 3 minute in 42 sekund pred Tadejem Pogačarjem (UAE). 

Kmalu po začetku etape se je od glavnine odcepila večja skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi sedmouvrščeni v skupni razvrstitvi Nairo Quintana (za Rogličem je v skupni razvrstitvi zaostajal 7 minut in 43 sekund), in hitro začela povečevati razliko. Po dobrih 40 kilometrih vožnje so ubežniki nabrali 2 minuti in pol prednosti pred glavnino. 

Prednost se je nato le še povečevala, kar je bila voda na mlin Quintani. Ta je lahko računal tudi na pomoč treh moštvenih kolegov, ki so bili v ubežni skupini. Po 70 kilometrih si je vodilna skupina priborila več kot 4 minute prednosti pred glavnino, v kateri sta bila tudi oba prej omenjena Slovenca. 

V ŽIVO:

16.24 - Quintana se je prebil na skupno drugo mesto, za Rogličem zaostaja dve minuti in 24 sekund, Valverde je tretji (+2:48), Pogačar je zdrsnil s stopničk in je četrti (+3:42). Tudi Miguel Angel Lopez je izgubil eno mesto (+3:59), dve pa Rafal Majka, ki ga je na sedmo mesto potisnil še Kelderman. Osmi je zdaj Knox.

Kolesarje čaka jutri še ena težka etapa s štirimi vzponi prve kategorije, ki bo še težja zaradi vloženega truda v tokratni preizkušnji. Zanimivo bo videti, koliko si bodo opomogli Rogličevi pomočniki, ki so vsaj v zadnjih 40 kilometrih lahko hranili nekaj moči.

16.20 - Skupina z najboljšimi je za Gilbertom, ki je prišel do svoje sedme etapne zmage na Vuelti, zaostala za 5:29. Lopez, Valverde, Roglič in Pogačar so ciljno črto prečkali istočasno.

16.16 - Štybar je bil ujet 500 metrov pred ciljem, za zmago sta se pomerila Philippe Gilbert in Sam Bennett, sloviti Belgijec pa je bil močnejši. Quintana je v cilju zaostal 10 sekund.

16.12 - Astana v ozadju ohranja razliko (5:04). Tri kilometre pred ciljem se je v ubežni skupini začel boj za etapno zmago. V samostojni napad se je pognal Zdeněk Štybar.

16.05 - V ospredju tempo navija Sunweb za sicer pred tokratno etapoosmega Wilca Keldermana. Tudi ta bo pridobil nekaj mest. Prednost devet kilometrov pred ciljem znaša znova malce več kot pet minut.

16.00 - Še 17 kilometrov za ubežno skupino, ki ima štiri minute in 45 sekund naskoka. Razlika v zadnjih kilometrih znova rahlo narašča. Med obema skupinama je na cesti 5,1 km razlike.

15.45 - Do cilja je še 31 kilometrov. Astana je prevzela lovljenje. Razlika je 4:37. Povprečna hitrost v zadnjih desetih minutah znaša 70 km/h.

15.35 - Roglič in Pogačar sta ostala brez pomočnikov. Če bi se slučajno zdaj zgodilo, da bi imel nosilec rdeče majice tehnično okvaro, bi lahko izgubil skupno prvo mesto. Prave pomoči namreč ne bi bilo več, glavni konkurenti pa bi se odpeljali naprej. Pri Movistarju so v glavnini navili tempo za Alejandra Valverdeja. Očitno so se v španski ekipi odločili, da je domači veteran prva violina moštva. Quintana, ta po tej sezoni zapušča Movistar, bi znal biti zvečer precej jezen v ekipnem avtobusu. Prednost se je skrčila na 4:45, do konca je še 42 kilometrov.

15.30 - Quintani v ospredju gre na roko, da se pri Deceuninck - Quick Stepu, ki je znan kot ekipa, ki odlično kolesari v vetrovnih razmerah, trudijo narediti čim večjo razliko zaradi Jamesa Knoxa. Ta se prav tako bori za visoko uvrstitev v skupni razvrstitvi. Rogličevi zavezniki so tokrat kolesarji Astane in UAE, ki tokrat izgubljajo precej v primerjavi s Quintano. Slednji se lahko vrne na zmagovalni oder.

15.20 - Slabih 50 kilometrov pred ciljem ima vodilna ekipa 5 minut in 29 sekund prednosti pred glavnino. 

15.03 - Zahvaljujoč pregovarjanju med kolesarji ekip QuickStep in Movistar se je prednost vodilne skupine zmanjšala na 5 minut in 20 sekund. Do cilja je še 65 kilometrov.

14.59"To je 220 kilometrov dolg sprint," je današnjo etapo komentiral Carlton Kirby, komentator Eurosporta.

14.57 - Na čelu glavnine je 6 članov Astane, 5 članov Jumbo-Visme in 5 članov UAE. Bo glavnini v zadnjih 74 kilometrih uspelo odvzeti še nekaj prednosti vodilni skupini kolesarjev?

14.52 - Na čelu glavnine je stopila ekipa Astana. Razlika do vodilne skupine se je spustila pod šest minut, natančneje razlika zdaj znaša 5 minut in 28 sekund. Na čelu vodilne skupine je bilo opaziti nekaj pregovarjanja med kolesarji, kar bi lahko bil dober znak za zasledovalce. 

14.47 - Ekipe Jumbo-VIsma, Astana in UAE Team Emirates so na čelu glavnine, a jim nikakor ne uspe zmanjšati prednosti vodilne skupine. Ti imajo kar 6 minut in 8 sekund prednosti. V vodilni skupini je sedem kolesarjev ekipe QuickStep, ki so znani po tem, da jim pogoji, kakršni so danes, zelo ustrezajo.

14.40 - Kolesarji vozijo s povprečno hitrostjo 49 kilometrov na uro. Vodilna skupina ne popušča. Njihova prednost je že 6 minut. Nairo Quintana bi na koncu današnje etape oblekel rdeči dres. 

14.34 - Do konca je manj kot 95 kilometrov. Glavnina zaostaja 5 minut in 19 sekund za skupino 32 kolesarjev na čelu. Med njimi sta Nairo Quintana in Philippe Gilbert. Etapo zaznamuje tudi veter, ki piha s hitrostjo 13 kilometrov na uro. 

14.15 - Vodilna skupina kolesarjev ima pred glavnino že več kot 5 minut prednosti. 

14.10 - Do konca je dobrih 115 kilometrov, glavnina pa za ubežniki zaostaja že 4 minute in 50 sekund. Na vmesnem sprintu je 4 točke dobil Sam Bennet, ki je bil hitrejši od Wilca Keldermana in Owaina Doula. 

14.02 - Povprečna hitrost po dveh urah vožnje je 47,6 kilometra na uro. Zaostanek glavnine se je povečal na 4 minute in 38 sekund. Do konca etape je še nekaj več kot 124 kilometrov.

13.57 - Do cilja je še 127 kilometrov. Glavnina, katere del sta še vedno tudi Roglič in Pogačar, za vodilno skupino zaostaja 4 minute in 30 sekund. Eurosport je napovedal, da bo s prenosom dirke začel pol ure prej kot napovedano. 

13.47 - V ospredju ostaja 36 kolesarjev, ki jim sledita dve manjši skupini, ki imata 10 in 15 sekund zaostanka, glavnina pa se vozi 4 minute in 30 sekund za vodilnimi. V vodilni skupini še naprej ostaja tudi Nairo Quintana, ki je bil pred današnjo etapo 4 minut in 1 sekundo za Pogačarjem, kar pomeni, da ga je glede na trenutno stanje prehitel. 

Komentarjev 3
  • marsal 16:40 11.september 2019.

    Kje je bila danes njegova močna ekipa Jumbo Vissme ??? Napaka Rogljiča , da je podpisal za TJV !!! Treba zamenjati strategijsko - tehnično podporo TJV in vodjo ekipe !!!

  • osagiede 15:17 11.september 2019.

    Zagon kapitala za vaše novo podjetje ali financiranje za širitev vašega podjetja. Nudimo tudi osebno in posojilo podjetja. Na 2% obrestne mere. Pišite nam zdaj za več informacij E-mail: MONIKAKOSCAK2@GMAIL.COM