Šport
26 ogledov

Vujović: Slovenci morate biti bolj predrzni

Veselin Vujović je slovenskemu rokometu povedal kar nekaj krepkih. Žurnal24 main
Pred začetkom SP na Hrvaškem smo poklicali Veselina Vujovića, v zadnjem času eno od najbolj kontroverznih rokometnih osebnosti. Trener Vardarja je postavil kažipot napredka Slovenije.
 
 

Igralce, kot so Rutenka, Pajovič, Zorman, mora voditi avtoriteta, človek, ki je v rokometu nekaj dosegel.

Veselin Vujović

 
Če gledate tekmo, ki jo s trenerske klopi vodi Veselin Vujović , vam prav gotovo ne more biti dolgčas. Temperamentni trenerji niso nobena redkost, tako daleč kot on pa gre malokdo. Vsekakor pa Vujoviću ne moremo očitati "diplomatskega" sloga in profesionalnega odnosa do novinarjev. Ta je zaslužen, da je nastal spodnji intervju, v katerem smo mu zastavljali predvsem vprašanja o slovenski reprezentanci, ki je žal v prihajajočih dneh ne bomo videli na sosednjem Hrvaškem. Trener Vardarja je izjemno dobro seznanjen z dogajanjem v slovenskem rokometu, za katerega je ponudil kar nekaj rešitev.

Vujović je sedel tudi na klopi Makedonije.

 
Kaj po vašem mnenju manjka Sloveniji, da se ni znašla v krogu najboljših ekip na svetu, ki se bodo družile na SP na Hrvaškem?
Žal mi je, da Sloveniji ni uspelo dobro unovčiti uspeha na EP 2004. Menim, da Slovencem manjka pozitivne predrznosti. Včasih je treba biti za dober rezultat tudi brezobziren. Da pa me ne boste narobe razumeli, izjemno cenim Slovence in njihov značaj, ki je znan kot izjemno marljiv.

Kako igralce, ki nastopajo v vrhunskih klubih, povezati v učinkovito celoto?
Treba je imeti vizijo, strategijo, kar pri Sloveniji pogrešam od RZS navzdol. Ne gre tako, da nekdo mesec dni pred prvenstvom prevzame reprezentanco. Tak človek nato za rezultat ni niti zaslužen niti kriv. V reprezentanci tudi ni prostora za tiste, ki jih je v igranje treba prepričevati. Po drugi strani pa morate spodbujati nacionalni naboj in dajati priložnost tistim, ki si reprezentančnega dresa želijo. Vsi igralci morajo vleči v isto smer, ne pa vsak v svojo. Ni prostora za tiste, ki pravijo, da ne morejo igrati s tem ali onim igralcem ali pod tem ali drugim selektorjem. Takšnim igralcem se je treba zahvaliti za sodelovanje.

 

Kdaj pa kdaj vročekrven

Nekdaj najboljši rokometaš na svetu, ki je z Metaloplastiko in Barcelono osvojil tri pokale evropskih prvakov, prestaja enoletno kazen vodenja tekem. Na srečanju med svojim Vardarjem in Kadettnom decembra lani je Vujović napadel francoska sodnika. Nekaj podobnega se mu je primerilo tudi leta 2001 na klopi Ciudad Reala, ko je napadel Larsa Christiansena. Aprila lani pa se mu je zgodilo nasprotno, odrinil ga je sodnik Đoko Načevski.

Menite, da Slovenija potrebuje selektorja, ki ne bo obremenjen z lobiji in ostalim lokalnim dogajanjem?
Po mojem mnenju mora biti selektor velika avtoriteta. Ne sme se zgoditi, da reprezentanco vodi nekdo, ki je nekaj osvojil z mlajšimi selekcijami in delal v nekaj slovenskih klubih. Igralce, kot so Rutenka, Pajovič, Zorman, mora voditi avtoriteta, človek, ki je v rokometu nekaj dosegel. Nanje je včasih treba tudi vpiti. Ni enako, če reprezentanco vodi na primer Dušebajev, Staffanson, Vujović ali pa kdo drug. Tak človek ne more govoriti Pajoviču, kdaj naj gre spat.

Imate v mislih Slavka Iveziča?
Nikogar konkretno nimam v mislih. Čeprav je res, da je bil Ivezič že dvakrat selektor. Ko nekaj ne uspe v klubu in reprezentanci, je zraven on. On je povsod, odprete konzervo in se tam pojavi Ivezič! Sicer pa sva dobra prijatelja in upam, da mi tega komentarja ne bo zameril.

Slovenci nenehoma menjamo selektorje, vendar so nam medaljo obesili okrog vratu le v Ljubljani. Je torej težava tudi v igralcih?

To je vse povezano. Vsaka ekipa mora imeti vodjo. Vendar pa ni tako, da bo pač nekdo prišel na trening in rekel: "Jaz sem vodja". Na ta položaj mora priti nekako naravno. Mislim, da bi bil dober vodja Rutenka, a ga ekipa ni sprejela tako.

Morda pa bi Sloveniji uspeh prinesel trener njegovega kova. © Action Images

 
Uroš Zorman nima takšnih lastnosti?
Tega nisem rekel, Zorman je eden od najboljših srednjih zunanjih na svetu. Vendar pa mora takšen igralec igrati tako v obrambi kot v napadu, biti vodja na igrišču in zunaj njega.

 
 

Celjski klub nima zaledja, iz katerega bi lahko črpal igralce za boj z najboljšimi v Evropi.

Veselin Vujović

 
Za slovensko reprezentanco so značilna precejšnja nihanja oziroma menjavanje obdobij slabe igre in lovljenja rezultata. Kako odpraviti to hibo?
Slovenci so do zdaj velikokrat prišli v položaj, ko je o njihovi usodi odločala ena tekma in je takrat vse na kocki. Pritisk je velik, gre za vse ali nič, zato je moštvo v takšnih položajih večkrat klonilo.

Kje menite, da je izvirni greh krize Celja Pivovarne Laško?
Celje si je že vse od osamosvojitve naprej zastavljalo zelo visoke cilje. Pred leti so  tja prihajali najboljši tujci s področja nekdanje Jugoslavije in tudi z Vzhoda. Nato pa se je stvar ustavila, najboljši odhajajo v klube iz Španije in Nemčije, celjski klub pa nima zaledja, iz katerega bi lahko črpal igralce za boj z najboljšimi v Evropi. Nima tako dobrega dela z mladimi.

Katera reprezentanca bo iz Hrvaške odšla najbolj vesela?
Mislim, da bo svetovni prvak ali Francija ali Danska ali Hrvaška.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.