Šport
19 ogledov

Wada: "Komisija UCI je farsa"

Fahey Wada Fourneyron novinarska konferenca Pariz mediji novinarji kamera kamere EPA
Svetovna protidopinška agencija (Wada) in njena ameriška različica (Usada) sta Mednarodni kolesarski zvezi (Uci) pokazali rdeč karton. Obe organizaciji sta namreč neodvisno protidopinško komisijo Ucija označili kot farso in izrazili močne kritike o njenem delu.

Kot je dejal vodja Wade John Fahey, se mora neodvisna komisija Ucija "v prihodnje res zamisliti", saj obstajajo številni dvomi o neodvisnosti tričlanskega telesa, ki bi ga naj Uci uvedla brez posvetovanja z glavnimi protidopinškimi organizacijami. Komisija je namreč že sprejela nekatere predloge, ki jih je Wada pred tem že zavrnila.

Gre za številna nesoglasja pri varovanju osebnih podatkov, po mnenju krovnih protidopinških teles pa Uci zgolj pripravlja komisijo, ki bo "delala z zavezanimi rokami". Poleg tega Uci zavrača predlog, da bi se lahko kolesarji, ki so kršili pravila, javili sami, kar meče senco na prizadevanja kolesarske zveze, da želi resnično priti kršiteljem na sled.

Po intervjuju Lancea Armstronga na pogovornem šovu Oprah Winfrey so se na ameriškega kolesarja vsule še nadaljnje kritike. Njegova organizacija za boj proti raku Livestrong, Armstrong sicer vse od izbruha škandala ni več prvi mož omenjenega gibanja, v prihodnjih dneh pričakuje, da bo kolesar odslej govoril resnico.

Uci zagnal vročo linijo za grešnike

"Pričakujemo, da bo naš glas odslej slišan. Pomagamo ljudem, ki jih pesti huda bolezen, še naprej se bomo osredotočali na to, da bi tem ljudem olajšali življenje s to hudo boleznijo, še naprej se bomo zavzemali za pomoč ljudem, ki se borijo s finančno, čustveno in psihično stisko," so zapisali pri organizaciji Livestrong.

Nekdanji kolesarski zvezdnik je namreč v pogovoru z ameriško televizijsko voditeljico Oprah Winfrey priznal jemanje nedovoljenih poživil. V prvem intervjuju po odvzemu sedmih zmag na dirki po Franciji je Armstrong potrdil, da je pomagal pri vodenju najbolj dovršenega dopinškega programa v zgodovini športa.

Uci je sicer v sredo odprla posebno telefonsko linijo. A vročega telefona vsi tisti, ki so v preteklosti morda imeli opravka z nešportno platjo kolesarstva, ne bodo veseli. Z novo linijo namreč želijo pri krovni kolesarski organizaciji spodbuditi tekmovalce, naj anonimno sporočijo podatke o dopinških kršitvah tekmecev.

Nova linija bo na voljo 24 ur na dan, kolesarji pa bodo lahko o vseh z dopingom povezanih temah spregovorili v angleščini ali francoščini. Uci želi tudi na ta način pomagati svojemu športu iz brezna dopinga, kamor je v zadnjih letih padlo več znanih kolesarjev, najslabšo reklamo tej panogi pa je naredil padli ameriški zvezdnik Armstrong.

Predsednik Ucija Pat McQuaid zagotavlja, da bodo klicatelji ostali anonimni, telefonska linija pa bo namenjena tekmovalcem ter vsem, ki so povezani s tem športom. "Na kocki je verodostojnost našega športa. Na ta način bi radi pozvali vse, ki karkoli vedo o nepravilnostih v karavani, naj o tem spregovorijo," je ob uvedbi linije dejal McQuaid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.