Šport
18 ogledov

Waltin: Nismo bili niti blizu obstanka

Waltin se zaveda, da niso izpolnili cilja. Pogodbe ne želi podaljšati. Žurnal24 main
Šved Mats Waltin s Slovenijo ni izpolnil cilja na SP v hokeju na ledu v Kanadi. Razočaran zapušča deželo na sončni strani Alp, nekaterih stvari pa ne želi komentirati.
 
 

Nismo uresničili svojega cilja in izpadli. Želim si in upam, da se bodo stvari v slovenskem hokeju vendarle uredile.

Mats Waltin

 
Glavni cilj v Kanadi je bil obstanek v družbi najboljših. Niste ga uresničili. Pogodba s Hokejsko zvezo Slovenije vam poteče 15. maja in ni skrivnost, da je niti ne želite podaljšati. Sprejemate odgovornost za neuspeh?
Ja. Nismo uresničili svojega cilja in izpadli. Želim si in upam, da se bodo stvari v slovenskem hokeju vendarle uredile. Da bodo ljudje imeli skupen cilj in delali zanj. Škoda je teh mladih fantov, da so žrtve boja različnih skupin in slabega vzdušja med klubi in hokejsko zvezo. Res upam, da bodo našli skupno pot. Ker v nasprotnem primeru bodo največje posledice utrpeli mladi talenti in s tem tudi slovenski hokej kot tak.

Ste vedeli, v kaj se podajate, ko ste sprejeli ponudbo za selektorja slovenske reprezentance?
Ko sem prišel v Slovenijo, se mi ni niti sanjalo, kakšne stvari se dogajajo v vašem hokeju. Od konca novembra, začetka decembra sem doživel veliko presenečenj. Zdaj vem veliko in to je zame povsem nova izkušnja. Doživel sem veliko stvari, ki jih nisem vajen in nimajo povezave s hokejem. V tem trenutku ne želim govoriti o tem.

 
 

Nekajkrat sem se vprašal, kaj se sploh dogaja, v kaj sem padel. Ampak hkrati sem se zavedal, kaj je moj posel, in moral sem ga opravljati.

Mats Waltin

 
Vseeno ste verjetno želeli vedeti, kako stvari v resnici stojijo ...
Nekajkrat sem se vprašal, kaj se sploh dogaja, v kaj sem padel. Ampak hkrati sem se zavedal, kaj je moj posel, in moral sem ga opravljati. Stvari, na katere ne moreš vplivati, je treba odstraniti iz glave. Ker če energijo usmerjaš v take stvari, ki so po mojem zelo slabe, se na koncu znajdeš v težavah. Poskusil sem dati vse od sebe. Žalosten sem, ker smo izpadli iz skupine A. Čeprav, če povem po pravici, ob vsem tem, kar se je dogajalo ob ledu, nismo bili niti blizu obstanka.

Ste razmišljali, da bi kaj spremenili?
Jaz sem selektor. In na tem položaju ne moreš kaj veliko spremeniti v sami organizaciji.

V reprezentanci je Waltin pogrešal Terglava in Vnuka, ki nista želela nastopiti. © Žurnal24

 

Mislim, na strukturo pod vami ...
Po pravici povedano ne vem. V tem trenutku nismo bili dovolj močni, dovolj kakovostni za obstanek v skupini A.

Ste zadovoljni s pomočnikom Matjažem Kopitarjem?
Veliko sva delala skupaj in nimam razloga, da ne bi dobro mislil o njem.

Torej so bili v reprezentanci vsi igralci, ki ste si jih želeli vi in jih tudi vi izbrali?
Ne. Nekatere igralce bi rad imel v ekipi, a niso želeli igrati. Ostali so tu.

 
 

Predvsem Tomaž Vnuk in Edo Terglav. Njiju sem si res želel v ekipi. Osebno sem nekajkrat govoril z njima. Imata neke neporavnane račune iz preteklosti.

Mats Waltin

 
Kateri so ti igralci?
Predvsem Tomaž Vnuk in Edo Terglav. Njiju sem si res želel v ekipi. Osebno sem nekajkrat govoril z njima. Imata neke neporavnane račune iz preteklosti. Prosil sem ju, naj pozabita na to in gledata naprej, a odločila sta se drugače. To moram spoštovati.

Prvenstvo ste začeli s solidnima predstavama proti Kanadi in ZDA, nato pa je sledil padec proti Latviji brez vsake razlage ...
Zelo sem razočaran in tega poraza še nekaj časa ne bom prebolel. Kanadčani in Američani so bili premočni. Na vseh položajih imajo zelo kakovostne igralce. Kot da bi imeli v moštvu po 20 Kopitarjev. Srečni smo lahko, da je Robert Kristan v teh dveh tekmah branil odlično, drugače bi lahko dobili tudi po deset golov. Potem pa je prišla ta najpomembnejša tekma z Latvijo. Niti v enem trenutku nismo igrali na naši običajni ravni. In zelo sem razočaran.

Waltin iz Slovenije odhaja tako z lepimi kot tudi slabimi spomini. © Žurnal24

 

Videti je bilo, kot da nekateri na ledu ne dajejo vsega od sebe ...
Razumem vas. Ne vem, kaj se je dogajalo. Niti blizu jim nismo bili. Kar stali smo in gledali, kaj se dogaja. Vsi smo vedeli, da je to naša ključna tekma v skupini. Če zmagamo, ostanemo v eliti ... Zelo sem razočaran nad predstavo nekaterih. In ista zgodba je bila na prvi tekmi s Slovaško.

 
 

Če ne znaš igrati pod pritiskom, potem imaš velike težave. In mi smo jih na tem prvenstvu imeli.

Mats Waltin

 
Kaj se je zgodilo po tej prvi tekmi? Druga je bila pravo nasprotje ..
Naredil sem veliko sprememb v ekipi, ampak glavna težava je bila psihološke narave. Na zadnji tekmi nismo imeli kaj izgubiti. Igralci niso bili pod pritiskom, šli so na led in igrali. Če ne znaš igrati pod pritiskom, potem imaš velike težave. In mi smo jih na tem prvenstvu imeli.

Na tribunah ste pustili vratarja Kristana. Kako to?
Z Robertom sva se odkrito pogovorila, kot vedno doslej. Moral sem vedeti, kje je z glavo dan po tekmi. Veliko je igral, psihično je bil izčrpan. Moral sem vedeti, na kakšni ravni je. Po tem pogovoru sem se odločil, da v gol postavim Andreja.

Po tekmi z Latvijo ste imeli edini prosti dan, ko ste želeli vso reprezentanco odpeljati na izlet in tako dvigniti moralo v moštvu. Pa vam ni uspelo, večina igralcev je raje odšla na izlet z ladjico v organizaciji Prijateljev hokeja ...
To ni normalno. Veliko čudnih stvari se je dogajalo. Ampak ne želim jih komentirati. Nova izkušnja, ki sem jo pospravil v vrečo. Nimam komentarja.

 

Preberite še ...

Šuvakov komentar: Boljši imajo po 15 Kopitarjev

Ali drži, da boste zdaj prevzeli vodenje italijanskega prvoligaša Bolzana?
Nimam komentarja. V teh tednih sem bil povsem osredotočen na delo s slovensko reprezentanco. Vsa druga vrata so ostala zaprta.

S kakšnimi občutki zapuščate Slovenijo?
Iz vaše države odhajam z nekaterimi zelo lepimi spomini in nekaterimi slabimi. Ampak spominjal se bom le dobrih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.