Šport
14 ogledov

Welsch: "Zmaga je bilo težko prenašati"

Jiri Welsch Češka Reuters
Jiri Welsch se še vedno dobro spominja Zmaga Sagadina in Uniona Olimpije. S Čehi želi na tem EP prijetno presenetiti in se uvrstiti v drugi del tekmovanja.

"Zaradi zgodovine, dveh sezon, ki sem ju preživel v Sloveniji pred davnimi leti, se je lepo vrniti v Slovenijo. To bo zame tretje evropsko prvenstvo, v veliko zadovoljstvo mi bo igrati v vaši državi," je ob začetku pogovora s slovenskimi mediji izjavil Jiri Welsch in dodal: "Prišli smo presenetiti. Smo v težki skupini skupaj s Španijo, Slovenijo, Hrvaško. Dve leti nazaj smo še igrali v diviziji B. Imamo priložnost, da presenetimo. Če nas to pripelje še kam naprej, bomo videli. Nismo favoriti, to zagotovo."

Dvoboja s Slovenijo se nekdanji član Uniona Olimpije že veseli: "Komaj čakam polne dvorane. Slovenija bo zagotovo v dobri formi. Pritisk bo na njej, mi pa nimamo kaj izgubiti. Lahko presenetimo, vendar bo težko." Kar nekaj slovenskih košarkarjev zdaj 33-letni češki veteran dobro pozna: "Poznam Uroša Slokarja, Boštjana Nachbarja, Jako Lakoviča, ko je igral v Slovanu in jaz pri Olimpiji. Takrat sva igrala drug proti drugemu. Tu je še Domen Lorbek. Vsekakor imam zgodovino tukaj."

Sagadin ga je naredil boljšega

Ob omembi nekdanjega trenerja Zmaga Sagadina se je Welsch nasmehnil in nadaljeval: "Takrat je bilo težko. Zmago je bil zahteven trener in težka oseba za prenašati, vendar nekatere stvari spoznaš, da so bile potrebne šele kasneje v življenju. Takrat mi je bilo težko, vendar mi je dal priložnost v drugem letu, da sem igral. Bil je strog do mene, a me je naredil boljšo osebo. Hvaležen sem mu. Bili so težki časi, vendar se je splačalo. Moja kariera je šla takrat navzgor."

V lepem spominu je ohranil predvsem gledalce v dvorani Tivoli: "Slovenija je košarkarska država. Navijači so bili super. Včasih igraš za klub, vendar nisi povezan z njim. Drugače je, ko na primer oblečeš dres Bostona. Takrat je bilo povsem drugače. Tako sem čutil tudi pri Olimpiji. Bil sem povezan z njo. Privilegij je bil igrati za ljubljanski klub." V Sloveniji je bil sicer Welsch nazadnje leta 2005, ko se je udeležil poslovilne tekme Jureta Zdovca.

"Skušam držati tempo"

Čehi zdaj slovijo po zelo hitri igri. Kako dohaja mlajše soigralce? "Trudim se in skušam držati njihov tempo. Imam pa izkušnje. Vendar mislim, da sem fizično še vedno dobro pripravljen. Moramo podpirati mlade košarkarje, ki so prihodnost naše države – Jan Vesely, Tomaš Satoransky. V Sloveniji bomo nastopili v polni zasedbi."

Še nekaj besed o Sloveniji. "Ima izkušenega trenerja Božidarja Maljkovića, na mestu organizatorja igre Gorana Dragića. Moramo paziti na hitro košarko in dobro zaključevanje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.