Šport
14 ogledov

Wiggins prvi nosilec rožnate majice

Wiggins je bil lani četrti na Touru in je skriti favorit letošnjega Gira. (Foto: Žurnal24 main
Bradley Wiggins je bil najhitrejši v prvi etapi 93. kolesarske dirke po Italiji, ki se je začela v Amsterdamu. Kolesar moštva Sky je kronometer, dolg 8,4 kilometra, prevozil v desetih minutah in 18 sekundah.
Odpeljal sem svojo dirko. Počutil sem se odlično.
Bradley Wiggins

Britanec Bradley Wiggins je drugouvrščenega Američana Brenta Bookwalterja premagal za dve sekundi. Tretje mesto je zasedel prvi favorit dirke Avstralec Cadel Evans, ki je prav tako zaostal dve sekundi, četrti pa je bil s petimi sekundami zaostanka Kazahstanec Aleksander Vinokurov. Njegovega pomočnika in edinega slovenskega predstavnika Gorazda Štanglja ni bilo med najboljšimi. Z zaostankom 45 sekund je bil 109.  V nedeljo bo na sporedu druga, 210 kilometrov dolga etapa od Amsterdama do Utrechta. Na Giru letos nastopa 198 kolesarjev iz 34 držav. Glavni favoriti so Italijani, ki pa na prologu niso bili v ospredju. Še najboljši je bil 10. Marco Pinotti.

"Vedel sem, da imam dobre možnosti. Pričakoval sem boj za najvišja mesta, toda tekmecev je bilo kar nekaj. Na progi sem se izklopil od okolice, nisem imel nobenih težav, posledica je skupno vodstvo. Rožnata majica mi je zelo pri srcu in počaščen sem, da jo bom lahko nosil. Upam, da čim dlje," je bil na cilju zadovoljen Britanec, ki pa ne verjame, da bi se v skupnem seštevku lahko boril za zmago: "Lahko sem visoko, toda najbrž v hribih nimam pravih možnosti. Že danes se je lahko videlo, v kakšni formi je Evans, težko pa se bo ubraniti tudi napadov drugih gorskih specialistov. Čeprav je do zadnjega tedna še veliko časa, pa bo treba biti previden že v naslednjih etapah."

Wiggins je skrivni favorit letošnjega Gira, na katerega je pred startom opozoril nekdanji olimpijski prvak Chris Boardman. "Sicer se bolj osredotoča na Tour in tako bo odvisno koliko moči bo želel potrošiti za Giro. Kakšno etapno zmago bo gotovo osvojil, skupna zmaga pa bo težko dosegljiva."

Giro, prva etapa in skupni vrstni red:

1. Bradley Wiggins (Sky) 0:10:18
2. Brent Bookwalter (BMC Racing Team) +0:02
3. Cadel Evans (BMC Racing Team) isti čas
4. Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana) +0:05
5. Gregory Henderson (Nzl/Sky) isti čas
6. Richie Porte (Saxo Bank) isti čas
7. David Millar (VB/Garmin Transitions)+0:06
8. Gustav Larsson (Šve/Saxo Bank) +0:07
9. Jos Van Emden (Niz/Rabobank) +0:09
10. Marco Pinotti (Ita/HTC-Columbia) isti čas
...
30. Stefano Garzelli (Ita/Acqua&Sapone) +0:20
37. Ivan Basso (Ita/Liquigas) +0:23
42. Carlos Sastre (Špa/Cervelo Test Team) +0:25
109. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) +0:45
144. Damiano Cunego (Ita/Lampre) +0:52

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.