Šport
137 ogledov

Wimbledon bo dal novo zmagovalko na grand slamih

Vondroušova Epa
Nobena od obeh finalistk letošnjega teniškega turnirja na sveti travi doslej še ni osvojila katerega od štirih grand slamov.

 V finalu teniškega turnirja v Wimbledonu bosta igrali Čehinja Marketa Vondroušova in Tunizijka Ons Jabeur. Čehinja je v polfinalu premagala Ukrajinko Elino Svitolino s 6:3 in 6:3, Tunizijka pa je bila boljša od Belorusinje Arine Sabalenke s 6:7, 6:4 in 6:3.

Ons Jabeur (28 let) bo drugič zaporedoma igrala v finalu Wimbledona in tretjič v karieri na turnirjih za grand slam. Lani je v Wimbledonu izgubila proti Jeleni Ribakini, na US Opnu pa z Igo Swiatek.

Hkrati je Tunizijka, sicer šesta igralka na svetu, ki je v drugem nizu nadoknadila zaostanek 2:4, ohranila stoodstotni izkupiček v polfinalih grand slamov. Zmagala je vseh treh nastopih.

"Sem brez besed in hvaležna publiki, da je verjela vame in me podpirala. Nekoč bi zagotovo izgubila ta dvoboj, zdaj, ko veliko časa posvečam mentalni pripravi, pa sem verjela vase in bila ves čas zbrana. Marketa Vondroušova me je letos že dvakrat premagala, zato upam, da se ji oddolžim v finalu," je po zmagi dejala Jabeur, ki je slavila po dveh urah in 19 minutah.

Jabeur | Avtor: Epa Epa

Tri leta mlajša Sabalenka je šestič igrala v polfinalu največjih turnirjev, dobila pa je le enega, letos v Avstraliji, kjer je nato v finalu ugnala Ribakino.

Sabalenka je s porazom zapravila možnost, da bi na novi lestvici WTA prvič v karieri skočila na prvo mesto. Tam bo ostala Poljakinja Iga Swiatek.

Za 24-letno Marketo Vondroušovo je tu drugi finale na grand slam turnirjih - 2019 je v Rolandu Garrosu izgubila proti Avstralki Ashleigh Barty, hkrati pa je postala prva nepostavljena igralka po točno 60 letih, ki se je uvrstila v finale Wimbledona. Čehinja je na turnir prišla kot 42. igralka na lestvici WTA.

Vondroušova je četrta Čehinja, ki bo igrala v finalu Wimbledona po Jani Novotni (1998), Petri Kvitovi (2011, 2014) in Karolini Pliškovi (2021). Novotna in Kvitova sta zmagali, Pliškovo pa je premagala Ashleigh Barty.

"Pred dvobojem sem bila zelo živčna, saj sem se zavedala, da je Svitolina odlična igralka, predvsem pa čudovita oseba. Ostala sem zbrana in tudi v drugem nizu, ko sem zapravila vodstvo, nisem spremenila taktike. Zelo sem srečna, sploh ne morem verjeti, kaj mi je uspelo," je po dvoboju dejala nekdanja prva mladinka na svetu.

Kljub porazu je All England Club zadovoljna zapustila tudi štiri leta starejša Ukrajinka, ki je pred devetimi meseci rodila hčerko. Z uvrstitvijo v polfinale se bo na lestvici WTA povzpela za približno 50 mest in bo od ponedeljka dalje znova članica najboljših 30 igralk na svetu. 2017 je bila že na tretjem mestu.

Wimbledon, polfinale (Ž):

Marketa Vondroušova (Češ) - Elina Svitolina (Ukr) 6:3, 6:3
Ons Jabeur (Tun/6) - Arina Sabalenka (Blr/2) 6:7 (5), 6:4, 6:3

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.