Šport
36 ogledov

Z Američanoma na misijo nemogoče

Trener Valant si je za cilj v Ceflu postavil igranje v polfinalu. (Foto: Matej P Žurnal24 main
Ljubljana Silverhawks novo sezono v ligi Cefl začenjajo z dvema ameriškima okrepitvama. Keithshone Dantzler in Jordan Capitanio bosta jedro moštva, ki gre najprej na misijo nemogoče k Vukovom.
Vabilo
Prvo domačo tekmo Cefla bodo Silverhawks igrali z Dukes iz Novega Sada 17. aprila ob 15. uri na Kodeljevem. Ob obisku jim lahko pomagate tako z navijanjem kot finančno (vstopnina bo tri evre).

S tekmo proti prvakom Beograd Vukovom prvi in najboljši slovenski klub ameriškega nogometa Ljubljana Silverhawks konec tedna začenja novo sezono v mednarodni ligi Cefl. To je recesija letos močno okrnila. Oslabljeni, na liniji, so tudi Silverhawks, a iz drugih razlogov. Sta pa ekipo prejšnji teden okrepila ameriška igralca Keithshone Dantzler in Jordan Capitanio. Obiskali smo jih na ponedeljkovem treningu na igrišču v Štepanjskem naselju in se pogovarjali z obema Američanoma (intervju z njima bomo objavili v prihodnjih dneh) in trenerjem Urošem Valantom.

Uroš, kakšen je prvi vtis o Jordanu in K. D.-ju?
Po prvih treningih smo z njima zadovoljni. Do prve tekme je sicer malo časa, a ti fantje igrajo od četrtega leta naprej in ni nogometa, ki ga ne bi videli. Poslali smo jima tudi posnetke tekem iz lanske sezone, tako da vesta, kaj ju čaka.

Kako sploh tako majhen klub najde profesionalne igralce iz ZDA?
Fantje, ki pridejo z univerze, ali tisti, ki jim ni uspelo v NFL, na spletni strani europlayers.com objavijo oglas. Poskušajo nadaljevati svojo kariero v Evropi. Mi gledamo, kdo nam ustreza in kdo ne. Iskali smo predvsem tekača. Pri nas se sicer hitro ustavi pri financah. Najdeš deset kandidatov, a jih devet takoj odkloni, ker želijo več denarja.

3 meseci, vsaj 10 tekem
Od osmega maja naprej Silverhawks čaka devet zaporednih tekem (vsak vikend). V DP bodo tako igrali z mlajšimi igralci.

Bosta ključna igralca vaše igre?
Igra bo grajena okrog njiju. Tako kot lani z Bojem Moncurjem, bo tudi letos vse temeljilo na teku, torej na Jordanu. K. D. pa bo igral linebackerja, kar pomeni, da bo center obrambe.

Kakšne so njune kvalitete?
Jordana je zelo težko spraviti na tla. Na kolidžu je dosegel zelo dobro jardažo. Bil je kapetan v svojem moštvu in pravi vodja na igrišču. Take kvalitete iščemo tudi mi. K. D. je imel leta 2007 sicer poškodbo kolena, a prej in kasneje je bil med najboljšimi tacklerji med linebackerji.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Upam, da nista nagnjena k poškodbam, kot je bil lani Moncur.
Oba sta zdrava in fizično maksimalno pripravljena.

V ameriškem nogometu je ponavadi prva zvezda moštva podajalec. Kako je pri vas?
Miloš Vrhovec bo že tretje leto prvi podajalec. Ima že kar nekaj izkušenj. Je vse bolj natančen. Je tihi vodja, po katerem se vsi zgledujejo. Glavni vodja na igrišču je Rok Štamcar.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kaj so vaše največje slabosti?
Letos bomo imeli velike težave na liniji. Velikih fantov preprosto nimamo. Ne vem, kako jih dobiti. Pridejo, trenirajo nekaj časa, kmalu pa dobiš le še opremo in sporočilo, da končujejo. Razlogi so različni: služba, punce, šola, ne da se jim … Težava je tudi udeležba in poškodbe, saj smo dolgo trenirali na umetni podlagi na Slovanu. Tukaj (op. a.: na igrišču v Štepanjskem naselju) pač dolgo nismo mogli zaradi snega. Trda podaga je huda za gležnje, dimlje, kolena … Najbolj nas je udarila poškodba fullbacka Luke Potočnika, ki si je potrgal stranske vezi in ne bo igral vsaj na prvih dveh tekmah. 

Nekaj vaših fantov je odšlo tudi v avstrijske klube, kajne?
Vito Repovž in Matic Pirnat sta šla igrat v Celovec k Black Lionsom in tudi zato smo tako šibki na liniji. Tam je tudi Jure Bezica, naš nekdanji član, ki zdaj v državnem prvenstvu igra za Kranj Alp Devils. Trije Slovenci zdaj igrajo v prvi avstrijski ligi. Za vse je pač izziv biti v enem od močnejših klubov.

Cefl 2010
Trije najboljši klubi se uvrstijo neposredno v polfinale. Za četrto mesto pa bo organiziran poseben turnir povabljenih moštev. Tam bodo igrali Istanbul Cavaliers in Blue Devils.

Za začetek vas v Ceflu čakajo Vukovi …
So najtežji nasprotnik, saj imajo letos tri bivše igralce s kolidža. So za eno glavo večji od nas. Fizično so močnejši. Imajo ameriškega trenerja. Sponzorjev imajo mnogo več kot mi. Igrali bodo doma. Ta tekma bo skoraj misija nemogoče.

Kakšne cilje ste si postavili za to sezono Cefla?
Želimo si, da bi prišli v polfinale. Po rednem delu pričakujemo drugo mesto. Vukovov skoraj gotovo ne bomo premagali. In če bodo drugi, bomo polfinale igrali doma. Če po kakšnem čudežu tam zmagamo, bo tudi bowl pri nas.

Veliki fantje
Silverhawks vseskozi iščejo nove člane. Še posebej ste vabljeni vsi veliki fantje za igranje na liniji. Obiščete jih lahko na treningu in preizkusite svoje kvalitete. Termine treningov najdete na njihovi spletni strani silverhawks.si.

V rednem delu Cefla letos nastopajo le štirje klubi (Silverhawks, Vukovi, Dukes in Budapest Wolves). Zakaj?
Recesija je prizadela vse klube v regiji, tudi avstrijske klube, pa madžarske. Ker ni bilo denarja, je razpadel nekdanji prvak iz sezone 2008 (op. a.: Graz Gladiators), razpadli so tudi Zagreb Thunder, nastop so odpovedali Budapest Cowboys. Avstrijski Blue Devils pa letos igrajo v avstrijskem in švicarskem prvenstvu in tako ne morejo še v Ceflu. Tako smo ostali le še štirje klubi, ki bomo igrali doma in v gosteh drug proti drugemu. Mi smo najmanjši klub v ligi in bodo težko kogarkoli premagali. Smo realni v pričakovanjih in si ne mislimo, da bomo kar vsakega premagali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.