Šport
26 ogledov

Z avtobusom in trajektom po finala

pegan_lozana_epa_main Žurnal24 main
V četrtek se bo z dnevom zamude začelo ekipno evropsko prvenstvo v moški športni gimnastiki. Slovenske barve bodo v članski konkurenci zastopali: Pegan, Bertoncelj, Klavora, Britovšek in Lamut.

Prireditelji prvenstva so imeli obilico težav zaradi ohromljenega letalskega prometa po vsej Evropi, a Evropska gimnastična zveza (UEG) je v nedeljo še enkrat potrdila, da prvenstvo bo. UEG je obenem prav tako potrdila delne spremembe urnika in prvenstvo bo zaradi tega na sporedu med 22. in 25. aprilom, oziroma dan krajše, kot je bilo predvideno. Slovenska gimnastična ekipa se je v nedeljo odpravila na prizorišče EP. Zaradi oblaka vulkanskega prahu, ki je prekril večino Evrope, so se Slovenci proti severu namesto z letalom odpravili z več prevoznimi sredstvi. Telovadce ter spremstvo je najprej čakal avtobusni prevoz – slovenski ekipi sta se pridružili še hrvaška in srbska gimnastična reprezentanca – iz Ljubljane do Calaisa, nato so morali čez Rokavski preliv s trajektom, saj je vozovnice za vlak nemogoče dobiti, na drugi strani pa so jih pričakali prireditelji prvenstva in jih z avtobusom prepeljali do Birminghama.

Spored EP
Četrtek, 22. aprila:
11.00–23.00: kvalifikacije, mladinci (tudi za OI mladih)
Petek, 23. aprila:
11.00–21.30: kvalifikacije, člani
Sobota, 24. aprila:
12.00–14.30: finale mnogoboja, mladinci
15.00–18.00: finale ekip, člani
Nedelja, 25. aprila:
10.30–12.50: finali po orodjih, mladinci
15.00–18.15: finali po orodjih, člani

Aljaž Pegan, ki je lansko prvenstvo v Milanu izpustil zaradi poškodbe, se bo letos predstavil na drogu, kjer bo po dveh zlatih odličjih, srebru in dveh bronih, lovil še svojo šesto kolajno z evropskih prvenstev. "Potem bi se pa že spodobilo, da bi bil tokrat srebrn, tako da bi imel z evropskih prvenstev dva popolna kompleta kolajn," je v šali dejal izkušeni Pegan. Sašo Bertoncelj, ki je sezono začel z zmago na svetovnem pokalu v Cottbusu, se je lani v Milanu prvič v karieri uvrstil v finale EP, letos pa na konju z ročaji brez dvoma sodi v krog kandidatov tudi za eno od kolajn. Rok Klavora bo nastopil na vseh orodjih z izjemo konja z ročaji, a si največ obeta od nastopov na parterju in preskoku, Žiga Britovšek bo tekmoval na vseh orodjih razen na drogu, Andraž Lamut pa v mnogoboju na vseh šestih orodjih. V Birminghamu ne bo Mitje Petkovška, ki se že dlje časa ukvarja s poškodbo hrbta, ki sicer še ni povsem sanirana, a vesela novica je, da je 33-letni Ljubljančan že začel trenirati.

Ekipni rezultat ne bo v ospredju, poudarja vodja reprezentanc Edi Kolar. "Naši cilji so, da se Aljaž in Sašo prebijeta do finala, pri Roku merimo nekje do 15. mesta, ekipni rezultat pa ne bo v ospredju. Z ekipo se bomo prvenstva v največji meri udeležili zgolj zaradi Roka, ki se je nekajkrat že izkazal z uvrstitvami v finale na svetovnih pokalih, saj menimo, da je sposoben doseči dober rezultat. Če ne bi na Otok odpotovali z ekipo, bi lahko nastopili zgolj z dvema telovadcema in v tem primeru menimo, da bi bil Rok prikrajšan." Poleg članske ekipe se bo na EP predstavila tudi mladinska izbrana vrsta. Vodja mladinskega programa Sebastijan Piletič je povedal, da bodo slovenske barve na ekipnem prvenstvu zastopali Omar Alhady, Primož Maurič, Matic Pečan, Tine Rauter in Žan Žunko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.