Šport
36 ogledov

''Z Bertoncljevo psiho nekaj ne štima''

Aljaž Pegan letos ne bo več nastopal. (Foto: Anže Petkovšek) Anže Petkovšek
Nekdanji slovenski telovadec Aljaž Pegan je na SP v Montpellierju opravljal vlogo svetovalca turškemu telovadcu Ümitu Samilogluju. Spremljal je tudi nastope Slovencev.

Pegan se je tekmovalno upokojil na svoj 39. rojstni dan, 2. junija 2013. Ljubljančan ni bil dolgo brez dela. Bil je vodja slovenske delegacije na svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki v Antwerpnu leta 2013, junija bo vodil delegacijo na prvih evropskih olimpijskih igrah, ki jih bo gostil azerbajdžanski Baku, v Turčiji pa že drugo leto opravlja delo svetovalca Samilogluju, ki je bil skupaj s Peganom na EP leta 2008 v Lozani tretji.

"S Turki sem sodeloval že prejšnje leto. Zmenili smo se še za letos. Meni to sodelovanje čisto ustreza, ker sovpada z obveznostmi v Ljubljani, na Olimpijskem komiteju Slovenije. Do konca avgusta, ko se mi izteče pogodba, moram doštudirati. Znanje od prej in znanje, ki ga pridobivam na faksu, lahko preverjam in nadgrajujem v praksi v Turčiji. Oni so s tem zadovoljni, jaz pa tudi," je sodelovanje s Turki opisal nekdanji telovadec na drogu.

Pegan je priznal, da rezultati turških telovadcev niso takšni, kot so jih pričakovali. Zaveda se, da je težko karkoli pričakovati od Samilogluja, ki ni nikoli sodil v svetovni vrh. "Včasih uspe, tudi njemu je že. Upam, da mu še bo. Turki nimajo sistemskega dela. To se vidi na tekmah. Fant ni stabilen, lahko mu uspe, večkrat mu ne."

Slovence spremlja bolj kot Turke

Sašo Bertoncelj na konju z ročaji v Birminghamu | Avtor: EPA EPA
Čeprav sodeluje s turško zvezo, Pegan še vedno zvesto spremlja rojake in gimnastiko v domovini. "Bolj spremljam slovensko kot turško," je z nasmeškom priznal Pegan in pokomentiral tudi dosežke slovenskih telovadcev, ki so tekmovali v Montpellierju.

"Super, zelo sem zadovoljen s puncami, ker jim gre res dobro. Mi je pa zelo hudo za fante. Saša Bertonclja je škoda. Zelo dobro je pripravljen, vsako leto je boljši, lepo dela, na tekmi pa mu ne uspe. Ne vem, kaj je vzrok temu. Mislil sem si, da mu bo na EP težko. Šel je na tri tekmovanja pred EP, kjer bi se moral videti napredek, tudi po rezultatih. Ti dajejo stabilnost. Kaj se dogaja z njim ne vem. Mislim, da je tehnično in fizično zelo dobro pripravljen. S psiho mu nekaj ne 'štima'. Na velikih tekmovanjih naredi napake. Pohvalil se je, da je super pripravljen, tudi na uradnem treningu je zelo lepo telovadil. Na tekmi pa dve veliki napaki. Škoda ga je, škoda je vsake priložnosti, ki je ne izkoristiš," je o prvem slovenskem adutu Bertonclju, ki je v kvalifikacijah dvakrat padel s konja z ročaji, dejal Pegan.

''Po tekmovanju si lahko pameten, velika škoda je vseh''

"Rok Klavora je zelo blizu najboljšim, Žiga Šilc bi bil v finalu, če bi naredil vajo do konca. Imaš eno možnost, takrat se je treba pokazati. Po tekmovanju si lahko pameten. Velika škoda je vseh. Za Alena Dimica pa ne vem, kaj bi rekel. Ne more se pripraviti na tekmovanje, da bi tekmo naredil od začetka do konca. Kar nekaj let se mu to dogaja. Ali je to posledica raztresenega treninga, ali se težko osredotoči na tekmo, ne vem. Pomembna tekma zanj je svetovno prvenstvo, tam bo poizkušal doseči, za kar dela že dolgo. Je pa dobro priti tja z dobrim rezultatom. Peter Lampret je še mlad, zelo veliko bo moral trenirati, če bo hotel do najboljših. Na krogih si lahko bolj stabilen, lahko napreduješ s pravimi treningi. Naši trenerji znajo razmišljati in so tako dobri, da ga bodo usmerili," pravi Ljubljančan.

Rad bi delal v Sloveniji

Pegan je v Turčiji svetovalec Samilogluju, na turško zvezo pa ni vezan pogodbeno, sodeluje bolj prostovoljno, Turki pa mu plačajo stroške in pot v Turčijo in na tekmovanja. Vendar o dolgoročnem sodelovanju s turškimi telovadci ne razmišlja, želi si delati v Sloveniji. "Seveda, vedno računam na to. Računam na našo zvezo, ne pa na turško. Bomo videli, kaj bo, ko mi poteče pogodba na OKS. Mislim, da se bomo na zvezi kaj dogovorili. Ne računam, da bi se preselil v Turčijo," je razložil nekdanji telovadec, ki obenem priznava, da ne ve, kakšne interese ima z njim Gimnastična zveza Slovenije.

"Dogovorjen sem, da pomagam Umitu. Če se ne bo uvrstil na OI, bo verjetno nehal. Možnosti ima, ampak res zelo, zelo majhne. Letos bo vse znano. Računam na delo doma. Če se ga ne bo našlo, ga bo treba iskati drugje. Vedno sem čutil in vedno bom čutil, da je Amerika pri nas in ne v Ameriki. Želim si ostati doma. Upam, da bomo našli kakšno skupno točko z GZS ali OKS. Mislim, da se nekaj bo, če je le interes," je zaključil Pegan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.