Šport
18 ogledov

Z. Dragić: "Če smo takšni, nas ne premaga nihče"

Slovenija Italija EuroBasket Stožice Ljubljana Dragić EPA
Košarkarji Slovenije so po dveh porazih v Celju spet prebudili navijaško mrzlico in v Stožicah kot prvi na letošnjem EuroBasketu vzeli mero Italijanom.

Italiji ni uspelo ponoviti podviga Hrvaške in Sloveniji zadati prvega poraza v novem stoletju. "Azzurri" Slovenije namreč niso premagali vse od leta 1995 ali šest zaporednih tekem, tudi v Stožicah pa kljub izvrstnemu strelskemu večeru niso uspeli prekiniti negativne tradicije.

"Pri reprezentanci se ne izpostavljajo posamezniki. Normalno – Gogi (Dragić) je imel vrhunsko tekmo, Zoki (Dragić) je igral super, (Mirza) Begić je bil neverjeten v obrambi ... Ampak to je reprezentanca. Vsi smo zmagali skupaj," je po novi prigarani zmagi za TV Slovenija povedal Boštjan Nachbar.

Pretehtala mirna končnica

Slovenci so izvrstno ustavili prvega posameznika do četrtkovega večera edine nepremagane ekipe na EuroBasketu, zvezdnika San Antonia Marca Belinellija, ki je v 32 minutah zmogel vsega enajst točk in v zaključku tekme ni uspel ustaviti naleta domačih pod vodstvom bratov Dragić.

"Pogledali smo si kasete in videli, na kakšen način rad igra ta svoj 'pick and roll', pri katerem je izjemno uspešen," je razkril Nachbar. "Ampak imamo igralce na položajih dve in tri, ki so izjemno hitri in zelo borbeni, in ki znajo zelo dobro 'čitati' obrambo. Bilo je ključnega pomena, da smo uspeli ustaviti igralca, kot je on. Ostali smo po svojih najboljših močeh skušali držati svoje igralce pri nekih povprečjih. Jaz mislim, da je na koncu pretehtalo to, da smo mirno odigrali končnico in uspeli zadržati razliko vsaj nekaj točk."  

Aradori: "Slovenci izkoristili domači teren"

Italijani zaenkrat sicer ostajajo na vrhu skupine F, a sta jo pri dveh zmagah v drugem delu zdaj ujeli tako Slovenija kot Hrvaška.

"Odigrali smo dobro tekmo, vendar nam ni uspelo osvojiti dveh točk," je po prvem porazu na prvenstvu povedal Pietro Aradori. "Dobro smo se pripravili na Slovence, ki pa so izkoristili prednost domačega terena. Imeli so malce več energije in odigrali pametno v zadnjih minutah. Imamo še dve tekmi, kjer bomo morali najverjetneje odnesti polni izkupiček, če se želimo uvrstiti v četrtfinale."

Slovenija Italija EuroBasket Stožice Ljubljana Maljković Lorbek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Če bomo igrali tako, nas nihče ne more premagati"

V zaključku tekme sta Slovenijo nosila oba Dragića, je pa mlajši Zoran z nekaj ključnimi potezami (in koši) morda celo zasenčil slavnejšega brata. Član Unicaje Málage je po tekmi dejal, da so s soigralci proti Italijanom igrali "kot družina".

"Tekma je bila zelo težka. Borili smo se in pokazali našo energijo na parketu, igrali smo kot nekakšna družina, žoga pa je lepo tekla v napadu. Zapirali smo koš in na koncu zasluženo zmagali. (Marco) Belinelli je njihov najboljši igralec, danes smo ga odrezali od igre in praktično so igrali štiri na pet. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so nas danes prišli podpirat. Upam, da bo tako tudi na naslednjih tekmah. Težko bo, vsi smo izenačeni. Gremo tekmo za tekmo," je za TV Slovenija povedal Dragić in kasneje v mešani coni dodal:

"Italijani so dokazali, da so zelo dobra ekipa. Neverjetno natančno so metali trojke in bili tako do zaključka v igri za zmago. Vendar v odločilnih minutah smo jih stisnili in zasluženo zmagali. Zavedali smo se, da v drugem delu ni več popravnih izpitov. Dobro smo se pripravili na tekmeca in podobno kot proti Španiji prikazali pravo energijo. Igrali smo kot ena velika družina in mislim, da če bomo tako nadaljevali, nas nihče na tem prvenstvu ne more premagati."

Maljković: "Begić vzpostavil avtoriteto"

Selektor Božidar Maljković je po uspešnem začetku drugega dela priznal, da je imel veliko težav s pripravo na tekmo z Italijani, ki jih je v ogrevanju pred EuroBasketom Slovenija zanesljivo ugnala na tekmi v Kopru.

"Bilo je zelo težko pripraviti igralce. Igrali smo prijateljsko tekmo v Kopru, Italija je igrala brez Luigija Datomeja. Takrat smo zmagali. Za našo pripravo to ni bilo lahko. Imeli so štiri ali pet igralcev z izjemnim metom," je na novinarski konferenci dejal Maljković.

"Mirza Begić nam je veliko pomagal. Vzpostavil je avtoriteto pod košema. Če ustaviš igralca kot je Marco Belinelli, je to dobro. Druga pomembna stvar: Zoran Dragić je dobil deset skokov. Zaradi teh razlogov smo dobili tekmo. Izgubili smo veliko energije, a smo igrali dobro obrambo."

Pianigiani: "Fizična tekma, to je način Slovenije"

Goran Dragić je srbskega selektorja dopolnil z besedami: "Težka tekma za obe ekipi. Italija je dobra ekipa, zmagali so pet tekem. So pametna ekipa. Delili so si žoge, iskali so proste strelce. Ključ do zmage je bila obramba in Mirza Begić, ki je branil obroč. Mislim, da je bil on ključ do uspeha. Imeli smo več skokov. Odlična tekma za nas, zdaj nas čaka Grčija. To moramo pozabiti. Gledalci so bili izjemni."

Italijanski selektor Simone Pianigiani je izpostavil težave s skokom, podobno kot Španci pa je po porazu omenil tudi "fizičnost" tekme, ki je po njegovem mnenju način, na katerega slovenska ekipa pač igra.

"Težava je bila v skokih. Energija ekipe se ni skladala. Zelo težka, fizična tekma. To je način igre Slovenije. Nismo se upirali. Nikoli se ne vdamo, poizkušali smo do konca. Za ljubitelje košarke, predvsem slovenske, je bila to odlična tekma," je dejal mož iz Siene.

Komentarjev 1
  • vladek 06:55 13.september 2013.

    Kdo ne skače ni Slovenc,ha ha ha