Šport
4 ogledov

Z energijo v novo sezono

Konec tedna se z veleslalomskima preizkušnjama v Söldnu pričenja letošnja sezona Žurnal24 main
Konec tedna se z veleslalomskima preizkušnjama v Söldnu pričenja letošnja sezona v alpskem smučanju. Slovenska karavana na čelu s Tino Maze se v mestece na avstrijskem Tirolskem rada vrača.
 
 

Sölden mi je bil vedno všeč in upam, da bo tako ostalo. "Lanska sezona je bila slaba, a iz slabšega je lažje priti na dobro, kot iz dobrega piliti le dobro.

Tina Maze

 
Adrenalinsko v novo sezono
"Sölden mi je bil vedno všeč in upam, da bo tako ostalo,“ pravi prva dama slovenskega smučanja, ki je v letih 2002 in 2005 tam že ugnala vso konkurenco in tako dosegla dve zmagi od petih v karieri. Da je strmina na ledeniku Rettenbach za slovensko smučanje kraj srečnega imena tudi v letošnji sezoni, je s sobotno zmago že potrdil deskar Rok Flander , podobnih uspehov pa si po lanski medli sezoni želi tudi celotna alpska smučarska ekipa, ki se je predstavila na tiskovni konferenci.


Tina Maze bo zopet glavni slovenski up v ženski konkurenci. © Dejan Mijovič

 
Oči javnosti so bile, tako kot smo zadnja leta že vajeni, uprte v 24-letno Tino Maze . O lanski sezoni ni izgubljala besed, raje se je optimistično zazrla v novo: "Lanska sezona je bila slaba, a iz slabšega je lažje priti na dobro, kot iz dobrega piliti le dobro.“ Z ekipo se je pripravljala v Čilu in na evropskih ledenikih: "Všeč so mi bile predvsem priprave na dolgih in težkih veleslalomskih progah v Južni Ameriki, v zadnjem mesecu pa smo se spoprijeli tudi s tršimi podlagami na ledenikih.“ Na žalost so se pri slovenski šampionki spet pojavile težave v hrbtu, tako je morala priprave na Pitztalu predčasno zapustiti. "Optimalno nisem pripravljena, a bom za prvi veleslalom sezone zbrala vse moči in se skušala čim bolje pripraviti,“ je še dodala Črnjanka, ki je v letošnji sezoni celo najstarejša v mladi slovenski ženski ekipi, a se med svojimi mlajšimi sotekmovalkami počuti zelo sproščeno.

 
 

Skupinski dogodki lahko zelo pripomorejo k ekipnem duhu.

Petra Robnik

 
Naporne priprave so si popestrili tudi z adrenalinskim bungee jumpingom in kondicijskimi pripravami v Riminiju. "Taki skupinski dogodki lahko zelo pripomorejo k ekipnem duhu,“ je prepričana Petra Robnik , ki ima v letošnji sezoni največje ambicije predvsem v kombinaciji.
 

Klemen Bergant zahteva tekmovanje z energijo. © Dejan Mijovič

 

"Zahtevam, da tekmujejo z energijo“

Vodja ženskih reprezentanc Klemen Bergant je nad delom deklet več kot zadovoljen. "Ekipa 11 smučark je zelo zanimiva, vse so visoko motivirane in imajo močno voljo,“ pravi Bergant, lani še vodja alpskih ekip, letos pa je vesel, da je dobil priložnost vodenja ženske ekipe. Za lažji potek vadbe so bile tekmovalke razdeljene v dve skupini, Mazejeva pa je združevala delo z obema. Za njimi je 38-48 dni na snegu, prav vse ni teklo po načrtih zaradi slabšega vremena, so pa nekaj odličnih treningov opravile prav v oktobru. Del ekipe je že danes odpotoval v Pitztal, drugi del pa jutri odpotuje na prizorišče prve tekme svetovnega pokala v Sölden. Slovenske barve bodo tam zastopale Tina Maze, Mateja Robnik , Ana Drev in Maruša Ferk , za peto mesto pa se potegujeta Ilka štuhec in Vanja Brodnik .

 
 

Zahtevam, da dajo od sebe to, česar so sposobni, in da to pokažejo na tekmah. Zahtevam, da tekmujejo z energijo in ponosno zastopajo naše barve.

Rasto Anžoh

 
Bergantu trenersko pomoč nudijo Marko Jurjec , Miha Murovec in Sašo Robič , poleg njih pa je tu še vrsta drugih, ki je žensko reprezentanco za letošnjo neolimpijsko sezono skušala čim bolje pripraviti. "Cilji so visoki, segajo vse tja do olimpijskih iger 2010, v letu ali dveh pa so s to ekipo tudi dosegljivi,“ je svoje ključne misli podal Bergant. Visoka pričakovanja ima tudi Rasto Ažnoh , športni direktor alpskih disciplin, ki je prevzel Bergantov stolček. "Zahtevam, da dajo od sebe to, česar so sposobni, in da to pokažejo na tekmah. Zahtevam, da tekmujejo z energijo in ponosno zastopajo naše barve, “ je trdno odločen Ažnoh, ki je pripravljen na "čas dokazovanja in strpnosti“ . V prihajajočih sezonah namreč prihaja čas, ko bodo morali nekateri že uveljavljeni člani ekip začeti posegati po vrhunskih rezultatih, mlajši pa se bodo s strpnostjo tega še morali naučiti. Sestavil je izjemno homogene ekipe in uvedel odgovornost v trenerskih vrstah: "Vsi vedo, kakšno vlogo opravljajo in za kaj odgovarjajo.“ Na tako visok nivo priprav upa tudi v prihodnje. Predvsem je uspešno ocenil poletni del na južnoameriškem snegu: "To je velika naložba ne samo za sezono, ampak za naprej, vse tja do olimpijskih iger leta 2010.“


Andrej Jerman pa bo glavni slovenski adut pri moških. © Getty Images

 
Tudi fantje optimistični
Junak lanske zime Andrej Jerman bo svojo pripravljenost preizkusil šele čez mesec dni v Lake Louisu: "Odhajamo na ključne priprave v Kanado, ki bodo pokazale, kaj smo v hitrih disciplinah do sedaj zgradili.“ Po koncu sanjske sezone, v kateri je enkrat zmagal, enkrat pa bil drugi, je že aprila opravil prvi del priprav na novo sezono. Sledile so kondicijske priprave, poleti pa je tudi moška ekipa odpotovala na južno poloblo, kjer so se na južnoameriškem pokalu merili tudi z ostalimi reprezentancami in pokazali nekaj odličnih voženj.

Tudi vodja moške ekipe Urban Planinšek je delo razdelil v dve skupini, več pozornosti pa so fantje posvetili superkombinaciji, ki so jo v preteklosti zanemarjali. "Cilj je nastop na finalu v vseh disciplinah,“ je pričakovanja strnil Planinšek, ki mu trenersko roko nudita Dejan Poljanšek in Slavko Zupanc . Slednji ima pod okriljem tehnične discipline, na söldensko veleslalomsko preizkušnjo pa odhajajo Bernard Vajdi č, Mitja Valenčič , Aleš Gorza in svetovni mladinski prvak Matic Skube .

 
 

Tempo bomo stopnjevali vse do cilja, da ta generacija eksplodira v Vancouvru 2010.

Bojan Križaj

 
Brez generalnega sponzorja
Svojo oceno je pred pričetkom sezone podal tudi poslovni direktor Bojan Križaj . "Poletje je bilo poslovno zelo dinamično, največji primanjkljaj pa je povzročilo prenehanje sodelovanja z dosedanjim glavnim pokroviteljem, avstrijsko zavarovalnico,“ je povedal naslednik Toneta Vogrinca . Kljub temu da novega ustreznega generalnega sponzorja niso pridobili, do zmanjševanj ekip in treningov ne bo prišlo. Opazen je tudi kvaliteten preskok na področju tehnične opreme, ki jim zagotavlja pogoje za boljše delo na snegu, poudarek pa so dali tudi otroškemu smučanju. V neolimpijski sezoni se vsi skupaj ozirajo na tekme svetovnega pokala, Križaj pa dodaja: "Tempo bomo stopnjevali vse do cilja, da ta generacija eksplodira v Vancouvru 2010."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.