Šport
136 ogledov

Z evtanazijo bo še počakala

Marieke Vervoort EPA
Belgijka Marieke Vervoort, ki je na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojila sebrno kolajno, je zanikala, da si po koncu tekmovanja želi umreti.

Ljudi po vsem svetu je pred začetkom paraolimpijskih iger v Riu ganila zgodba 37-letne belgijske paraolimpijke Marieke Vervoort, ki naj bi belgijskim medijem napovedala, da si želi v Riu osvojiti kolajno, nato pa se posloviti od bližnjih in oditi na evtanazijo. Kolajno je osvojila, na novinarski konferenci pa je zanikala, da želi umreti.

Vermootova je v Riu v atletskem tekmovanju na vozičkih na 400 metrov osvojila srebrno kolajno, na novinarski konferenci pa požela veliko pozornost. A mediji so hitro, dobili odgovore, Belgijka kljub temu, da včasih težko prenaša bolečine, še naprej namerava živeti. Zatrdila je, da je bilo poročanje belgijskih medijev velika napaka. Evtanazije, ki je v Belgiji dovoljena, vsaj zaenkrat še ne bo uporabila.

"Rekla sem samo, da sem začela razmišljati o evtanaziji, da sem leta 2008 dobila dovoljenje za njo. Toda nato so mediji zgodbo napihnili, trdili so, da jo bom uporabila po igrah. A jaz še vedno uživam v vsakem trenutku svoje športne kariere, zato za njo še ni čas. Mogoče, ko bo težkih trenutkov več kot lepih," je dejala Vermootova.

Belgijka od 16. leta trpi za neozdravljivo degenerativno boleznijo, ko so ji začeli odpovedovati organi, je morala uporabljati invalidski voziček. A ni padla v depresijo. Najprej je igrala košarko, nato se je ukvarjala še s triatlonom. Toda zdravstveno stanje je bilo vse slabše, tako da je morala triatlon zapustiti, posvetila se je atletiki.

"Bolečine so res hude, zaradi njih padam v nezavest, a zaenkrat jih še lahko trpim, predvsem zaradi številnih lepih trenutkov," je še dodala Vermootova.

 
Komentarjev 2
  • popokatopetl 15:13 12.september 2016.

    Po drugi strani, marsikdo po nepotrebnem prestaja grozne muke v bolniški postelji, sodobna medicina pa mu ne zna pomagat, znajo mu le nategovat življenje, odrešilne injekcije ali česa podobnega pa ne sme dobit in noben varuh pravic pacienta mu glede ...prikaži več tega ne more pomagat. Evtanazijo bi bilo treba legalizirat tudi pri nas.

  • RallyPoint 15:08 12.september 2016.

    Vsa čast tebi in tebi podobnim, ki se borite do zadnjega diha in ne obupavate nad nesrečo, ki vas je doletela!!! In čestitke za trud in pogum, takšnih zgodb je izredno premalo v naših medijih in občutno preveč negativizma in primitivizma.