Šport
32 ogledov

Z novo ekipo proti novim uspehom

Tina Maze sedaj odhaja na Novo Zelandijo. (Foto: www.alesfevzer.com) Žurnal24 main
Tina Maze je na novinarski konferenci v Črni na Koroškem predstavila dva nova člana svoje ekipe in razkrila nekaj podrobnosti o pripravah na novo sezono.
Cilji ostajajo visoki in si želim nadgraditi lansko sezono. Želim priti še višje. Zimska sezona pa je še zelo oddaljena in sem z mislimi usmerjena v kratkoročne cilje, v naporne kondicijske priprave, ki se na moje veselje počasi zaključujejo. Na Novi Zelandiji pa želim izkoristiti snežne pogoje in se čim bolje pripraviti.
Tina Maze

Slovenska alpska smučarka Tina Maze, dvakrat srebrna na olimpijskih igrah v Vancouvru, je na novinarski konferenci v domači Črni na Koroškem predstavila nova člana njene ekipe; trener bo Italijan Livio Magoni, serviser pa Slovenec Dušan Kapš. Mazejeva bo odpotovala na Novo Zelandijo, kjer bo trenirala na snegu. "Na prvih treh skupnih treningih smo se zelo dobro ujeli in nastala je nova energija v ekipi. Uvedenih je bilo veliko novosti, preizkušali smo veliko novosti na smučeh in drugih materialih. Sedaj nas čaka vadba na Novi Zelandiji, kamor gremo 17. avgusta in bomo tam ostali teden dlje kot lani. S seboj bom vzela ogromno parov smuči in upam, da bomo imeli dobro vreme, saj so tam proge za hitre discipline zelo dobre. Na zadnjih treningih sem že uživala v hitrosti in ni bilo strahu kot običajno na začetku sezone," je povedala Mazejeva, ki bo naslednjo soboto postala najmlajša častna občanka Črne na Koroškem.

Vodja ekipe in življenjski sopotnik Mazejeve Andrea Massi, ki je s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) sklenil dveletni dogovor, je povedal, da bo skušal tudi Magoniju zagotoviti dveletno pogodbo s SZS, Kapš pa je uradni serviser Stöcklija, opremljevalca Mazejeve, ter ga ekipa Mazejeve še dodatno sofinancira. Po dogovoru z novim predsednikom SZS Tomažem Lovšetom, po katerem ima Mazejeva poseben zvezdniški status ter svojo ekipo (zveza pokriva plači za oba trenerja in polovico vseh stroškov), se je rešilo tudi vprašanje trenerjev v ekipi Mazejeve. Po koncu minule sezone jo je zapustil serviser Andrej Perovšek, ki je bil skupaj z Massijem pred dvema letoma ustanovni član ekipe Team to A-Maze. Prav tako pa je Jure Hafner, ki je bil od lani trener Mazejeve, sprva zaradi zdravstvenih težav, okleval pri končni odločitvi, na koncu pa tudi njega ni več v ekipi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Stara ekipa je bila zelo dobra in nove ni bilo lahko sestaviti. Vesel sem, ker se je po dogovoru z Lovšetom v delo ekipe dejavno vključila tudi zveza, čeprav imamo še vedno avtonomijo in tudi svoje sponzorje, ki za zvezo niso sporni. Imeli smo že tudi tri pripravljalne tabore; v Stelviu smo vadili tudi superveleslalom, v Vittenburgu smo testirali smuči za slalom, v Zermattu pa smo imeli trening s slovensko moško ekipo za hitre discipline," je navedel Massi in nato spomnil tudi na velike uspehe Mazejeve v lanski zimi.

Mazejeva je na zadnjem slalomu sezone svetovnega pokala minule zime, ki je bila 13. marca v nemškem Garmisch-Partenkirchnu, osvojila šesto mesto, sanjsko sezono je sklenila s četrtim mestom v skupnem seštevku. Mazejeva je z uspehom na zadnjem slalomu postala šesta slalomistka sezone, kar je njena najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v tej disciplini. Kot četrta smučarka sezone je osvojila 943 točk in presegla predlansko sezono, ki jo je končala na šestem mestu. Letošnja uvrstitev je nov mejnik slovenske šampionke v svetovnem pokalu. Z devetimi zmagami je najuspešnejša slovenska alpska smučarka v zgodovini svetovnega pokala na večni lestvici prehitela slovitega Bojana Križaja. Prav Garmisch-Partenkirchen bo naslednje leto gostil svetovno prvenstvo. "To bo najpomembnejša tekma naslednje sezone. Misli so usmerjene tja, kjer je bila ob koncu prejšnje sezone generalka. Opravila sem jo dobro in med drugim premagala Nemke, ki so mi preprečile višje uvrstitve na zadnjih velikih tekmah," je dejala Mazejeva.

Stara ekipa je bila zelo dobra in nove ni bilo lahko sestaviti. Vesel sem, ker se je po dogovoru z Lovšetom v delo ekipe dejavno vključila tudi zveza, čeprav imamo še vedno avtonomijo in tudi svoje sponzorje, ki za zvezo niso sporni.
Andrea Massi

Po sezoni 2009/10 je napovedala, da je njen cilj v naslednjem obdobju osvojitev velikega kristalnega globusa in zlate kolajne na svetovnem prvenstvu prihodnje leto. Poudarila pa je, da sta to vse prej kot lahka cilja. "Cilji ostajajo visoki in si želim nadgraditi lansko sezono. Želim priti še višje. Zimska sezona pa je še zelo oddaljena in sem z mislimi usmerjena v kratkoročne cilje, v naporne kondicijske priprave, ki se na moje veselje počasi zaključujejo. Na Novi Zelandiji pa želim izkoristiti snežne pogoje in se čim bolje pripraviti," je zaključila Mazejeva.

"Zelo sem zadovoljen, ker sem v ekipi Mazejeve, s katero sem že lani sodeloval pri vadbi na Novi Zelandiji in na olimpijskih igrah. Vem, kako velike stvari je naredila ta majhna ekipa. Prepričan sem, da bo letos še bolje. Zaradi tega, ker so cilji zelo visoki, je tveganje zaradi morebitnega neuspeha za trenerja sicer večje kot v manj ambicioznih okoljih. Prepričan pa sem, da je Mazejeva odlična športnica in smo na dobri poti, saj smo se med seboj zelo dobro ujeli," je ocenil Magoni, kar je potrdil tudi Kapš. Magoni je imel že pripravljeno pogodbo s Poljaki, vendar se je na koncu odločil za ekipo najboljše slovenske alpske smučarke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.