Šport
31 ogledov

Z zmago 4:1 risi šestič med elito

Žurnal24 main
Slovenska hokejska reprezentanca se je šestič v svoji zgodovini uvrstila v elitno skupino svetovnega hokeja. Na odločilni tekmi svetovnega prvenstva divizije I je s 4:1 padla Madžarska.

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 5. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina B) v Ljubljani premagala Madžarsko s 4:1 (1:1, 1:0, 2:0) in osvojila končno prvo mesto ter napredovala na elitno SP 2011. Zadetke za Slovenijo so dosegli Rok Tičar (dva), Aleš Kranjc in Jan Muršak.

Svetovno prvenstvo v Ljubljani se je končalo s težko pričakovano tekmo med Slovenijo in Madžarsko. Ekipi sta že pred SP veljali za favorita in čeprav na turnirskem sistemu ni finalne tekme, je bil današnji obračun prav to. Pravi finale z ustrezno nagrado - napredovanjem v elitno skupino. In tudi vzdušje je bilo temu primerno. Če so gledalci na večini prejšnjih tekme solidno napolnili dvorano Tivoli, je stara športna hala pod Rožnikom tokrat pokala po šivih. Tudi zaradi madžarskih navijačev, ki so že v prejšnjih dneh zvesto spodbujali svoje hokejiste, tokrat pa so kar preplavili Tivoli. A tudi domačih je bilo več kot prejšnje dni in tako kot na ledu se je obetal pravi spektakel tudi na tribunah, kjer so vsi gledalci že od prve minute tekmo spremljali stoje.

A že v prvi minuti je sledil šok za domače. Jan Urbas, napadalec najboljšega slovenskega napada na prvenstvu, je vsega 40 sekund po začetku obležal ob ogradi. Za hokejista, ki so ga zaradi poškodbe prepone komajda "sestavili" za to tekmo, je bil usoden nalet enega od madžarskih tekmecev. Z izpahnjeno ramo je prvenstvo predčasno končal. Selektor John Harrington je iz četrtega napada k Žigi Jegliču in Roku Tičarju uvrstil Žigo Panceta. Ta kombinacija pa je nato le deset sekund pozneje poskrbela za prvi val navdušenja na slovenskem delu tribun. Vratar Zoltan Hetenyi, ki je na SP dotlej dobil le dva gola, je naredil kapitalno napako in izgubil plošček za svojim golom. Do njega se je dokopal Pance, podal pred prazna vrata, Tičar pa je poskrbel za 1:0.

Vendar je bilo sredi tretjine spet vse na začetku, Slovenci niso izkoristili prve številčne prednosti, še več. Z igralcem manj so bili v napadu tekmeci, strel Tamasa Silleja z modre linije je preusmeril Marton Vas in plošček je končal za hrbtom Andreja Hočevarja. Ob naslednji številčni prednosti je imel veliko priložnost kapetan Tomaž Razingar, ko je bil sam pred Hetenyijem, a ni zadel. Tako kot ne David Rodman, v 13. minuti je imel kar dve priložnosti, toda pri nevarnejši drugi ni dobro zadel ploščka po podaji Jana Muršaka. Madžari so zapretili s streloma Istvana Sofrona in Janosa Vasa, Slovenci pa so se ob koncu tretjine ubranili tudi prve madžarske premoči 5-4.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Že v prvi minuti nadaljevanja bi Muršak lahko povišal na 2:1, ko je bil v prodoru, a je Hetenyi dobro posredoval. Harrington je Muršaka občasno poslal še v četrti napad, v katerem sta ostala sam Aleš Mušič in Boštjan Goličič. Slovenci so bili v drugem delu boljši tekmec, toda ne dovolj učinkoviti. V 25. minuti je David Rodman tako dobro našel Muršaka, a je ta meril natančno v vratarja. Podobno akcijo sta pet minut pozneje izpeljala Razingar in Andrej Hebar, vendar je bil slednji za delček sekunde prepočasen, da bi ujel plošček. Slovenci pa so morali nenehno paziti na hitre madžarske protinapade. Tako je sredi tekme ušel Krisztian Palkovics, toda njegov strel so Slovenci pravočasno ustavili. Tudi poskusa Csabe Kovacsa in Martona Vasa sta postala plen Hočevarja. Slovencem pa nikakor ni stekla igra z igralcem več. V drugi tretjini so dve takšni priložnosti zapravili, nato pa tretjo vendarle izkoristili. Madžari so se premoči Slovenije reševali tudi z grobostmi. Ko je bil na klopi Daniel Fekete, so Slovenci le spletli usodno kombinacijo. Podajo Sabahudina Kovačeviča je na modri liniji sprejel Aleš Krajnc in s silovitim strelom matiral Hetenyija.

Ko je Slovencem power-play stekel, je zares stekel. Madžari so si že ob koncu drugega dela prislužili še eno kazen, zadetek pa so dobili v 42. minuti. Spet so bili na delu mladi Slovenci, strel Žige Pavlina je Hetenyi še odbil, a le do Jegliča, ta pa je našel samega Tičarja - 3:1.

Slovenci so nato zaigrali zbrano v obrambi. Madžare so stisnili v njihovo tretjino in jim niso dovolili, da bi krenili v nevarne napade. Sami pa so si pripravljali nove priložnosti. Jeglič in Hebar sta bila v 52. in 53. minuti zelo blizu zadetka, a madžarski vratar ni klonil. Madžari pa so pokazali, da so še vedno lahko nevarni. Strel Sofrona je pokriti Hočevar s težavo odbil, v naslednji akciji pa je padla odločitev o zmagovalcu. Muršak je pobegnil po desni strani in predrsal skoraj celotno igrišče, iz igre vrgel madžarskega branilca ter s strelom ob bližnji vratnici poslal plošček v gol.

Zadnjih pet minut je minilo ob popolnem nadzoru Slovenije, ki Madžarom ni ponudila nobene priložnosti za znižanje izida, izid na semaforju pa je dokončno utišal tudi madžarske navijače, obenem pa povzročil val navdušenja med slovenskimi. Slovenija se bo naslednje leto, ko bo prvenstvo v Bratislavi in Košicah, tako šestič pomerila med najboljšimi 16 reprezentancami sveta.

SP divizije I (skupina B), 5., zadnje kolo:

Južna Koreja : Hrvaška 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)

Velika Britanija : Poljska 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Slovenija : Madžarska 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.