Šport
22 ogledov

Za četverec kolajna ni prvi cilj

četverec brez krmarja Žurnal24 main
Na Bledu se konec tedna začenja svetovni pokal v veslanju. To je tista tekma, na kateri bo z Olafom Tuftejem nastopil Iztok Čop. Najmočnejši slovenski čoln bo četverec brez krmarja, ki ima letos sicer nižje cilje.

Ti so vedno visoki, a v tem trenutku ni primaren cilj medalja, saj je za usklajenost potreben določen čas.
Rok Kolander
Bled bo od petka do nedelje gostil uvodno tekmo veslaškega svetovnega pokala 2010. Lani paradni slovenski čoln, četverec brez krmarja, ki je na SP v Poznanju osvojil bronasto medaljo, se bo predstavil v nekoliko spremenjeni postavi in po besedah Roka Kolandra, enega najbolj izkušenih v čolnu, bodo cilji letos nekoliko nižji. Sezona 2010 bo za veslače neobičajno dolga, saj bo svetovno prvenstvo na Novi Zelandiji, na južni polobli, in zato na sporedu šele novembra. Za spremenjeno slovensko posadko, v kateri je v tem trenutku Žiga Pirih zamenjal Roka Rozmana, bo to dodatna prednost pri usklajevanju plovnosti čolna. "Ni nujno, da že zdaj razkrijemo vse karte. V spremenjeni posadki smo se dobro ujeli, plovnost je dobra, ni pa še vrhunska, kar čutimo na treningih, a pomembno je, da se je najmlajši, Žiga, dobro vključil," pravi Kolander, o ciljih pa: "Ti so vedno visoki, a v tem trenutku medalja ni primaren cilj, saj je za usklajenost potreben določen čas. Glede na to, da je tekma doma, pa si seveda želimo finale."

Četverec brez krmarja je v vsem obdobju samostojne slovenske države ena paradnih slovenskih posadk, ki se bori za najvišja mesta na najmočnejših tekmah. Ob vrnitvi veslanja na Bled, ki je nazadnje gostil svetovno prvenstvo leta 1989, torej na prvi veliki veslaški prireditvi v samostojni Sloveniji, pa je čoln najmanj konkurenčen v zadnjih letih. "Naša realnost je, kakršna je. Pripravljenost ni najboljša, zato smo zmerni optimisti in vsaj za našo posadko bi bilo nerealno, če bi napovedali medaljo. Vem, kako hitri bi morali biti, in to v tem trenutku nismo. V prejšnjih letih je bilo izhodišče drugačno, tudi na svetovnem prvenstvu smo bili medaljam vedno blizu, lani se nam je uspelo prebiti na stopničke. Letos se bomo s spremenjeno posadko poskušali ob koncu sezone spet vključiti v širši krog čolnov, ki bodo kandidirali za najvišja mesta."

Razlog za nekoliko manj konkurenčno posadko Kolander vidi tudi v generacijskem prepadu oziroma pomanjkanju nadarjenih mladih rimen veslačev (veslači z enim veslom). "Pred leti je bila konkurenca za mesta huda. Zdaj manjkajo mlajši veslači, ki bi pritiskali in konkurirali za naša mesta. Tudi to se odraža na treningih, saj nas mlajši ne prisilijo, da bi se vselej maksimalno potrudili. Upam, da bo ta konkurenca čim prej prišla. Tudi zato, ker smo nekateri v letih, ko se zavedamo, da prihaja tudi konec kariere," še pravi Kolander. Izkušeni mariborski veslač je letos predvsem v štajerskih medijih zaradi težav v klubu napolnil kar nekaj prostora. A to je le del letošnjih težav, saj je že pred začetkom sezone Rozman napovedal odhod iz četverca, od uspešnega mariborskega dvojnega četverca, mlade posadke, ki si je priborila nastop na olimpijskih igrah v Pekingu, je v reprezentanci A trenutno le še en član, pojavile so se težave med najuspešnejšim slovenskim veslačem Iztokom Čopom in strokovnim vodstvom, ki jih je v zadnjem trenutku v korist Čopa prekinil predsednik zveze Denis Žvegelj.

Četverec je stalna paradna posadka in upam, da bomo to gojili naprej. Na Bledu gremo po dober nastop in na finale.
Rok Kolander

Kolander ne skriva, da zaradi lastnih težav razmišlja celo o slovesu od športa, pa tudi vsi drugi zapleti vplivajo na slovensko veslanje. "Name posebej dogajanje v klubu, kjer razmere niso urejene. Trudim se, sem motiviran, a če se to ne bo uredilo, bom razmislil o slovesu, morda že po tej sezoni. Tudi zadnje dogajanje z Iztokom je načelo ugled zveze. Vse to se na koncu odraža na motivaciji, pristopu." Kolander ne skriva, da je profesionalni športnik, ki trenira in tekmuje tudi za denar, ki je bil eden od dejavnikov, da je Slovenija v zadnjih letih že izgubila nekaj nadpovprečno nadarjenih mladih tekmovalcev. "Tekmovalci zaradi razmer razmišljajo o iskanju službe, mladostna zagnanost po večjih uspehih malce mine, če so zadeve neurejene." Prva tekma je seveda nastop na Bledu. "Četverec je stalna paradna posadka in upam, da bomo to gojili naprej. Na Bledu gremo po dober nastop in na finale. Če nam ne bo uspelo, bo potrebna resna analiza in morali bomo odpraviti napake. Kar lahko obljubim, je, da bomo doma pred svojimi navijači bolj motivirani kot sicer."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.