Šport
41 ogledov

Za Final Four moraš lobirati

Zmajčice tempirajo formo za Evroligo. Žurnal24 main
V četrtek se v Tivoliju začne sezona Evrolige. Pri Olimpiji bo gostoval grški velikan Olympiacos, vzdušje pa bodo dopolnile dobro znane Zmajčice. Pred premiernim evropskim nastopom smo jih obiskali na sklepnih pripravah.

Olimpijina plesna skupina v Tivoliju navdušuje že od leta 1997, torej je v teku jubilejno deseto leto delovanja Zmajčic pod Rožnikom. Punce v zadnjih letih delujejo v skoraj nespremenjeni zasedbi, v ozadju pa vzgajajo tudi podmladek, ki bo nekoč – upamo, da še ne prekmalu – nasledil trenutno udarno ekipo. Pred začetkom evropske sezone Zmajčice tempirajo formo, zato jih je na treningu obiskala tudi ekipa portala zurnal24.si. Preden so se punce spustile v akcijo, smo nekaj besed spregovorili z vodjo in trenerko skupine, Ireno Trobec Hukić.

Pred vrati je nova sezona Evrolige. Kaj to pomeni Zmajčicam?
Vsak začetek sezone je tempiran na prvo Olimpijino tekmo. Aktivno delamo na koreografijah, v septembru in oktobru pa jih pilimo. Letos smo sicer imele nekoliko več izostankov na treningih, ker so imele punce več obveznosti na fakulteti.

Od kod črpate ideje?
Dobro je, da je vmes poletje. Čez poletje se nabirajo ideje, nekaj jih zapišemo. Po decembru idejno malo opešamo, potem pa si poleti znova osvežimo glave in je lažje delati. Tudi pesmi nabiramo čez poletje, največ pa se že skozi sezono seveda pogovarjamo o oblekah.

Irena (desno) s sestro Zojo kuje načrt za Olympiacos. © Dejan Mijović

 
Kako poteka kadrovanje?
Danes precej težko dobimo nove plesalke, saj smo že tako uigrana ekipa. Vsako leto sicer pride kakšna plesalka, vendar se redko obdrži. Ta ekipa približno 15 punc pa je že skoraj pet let nespremenjena. Tako je povprečna starost zdaj že čez 25 let.

Kje ste že vse gostovale?
Z Olimpijo ne hodimo na gostovanja, smo pa delale tudi za druge klube v tujini, recimo za Crveno zvezdo, videmsko Snaidero, bile smo v Avstriji ...

Boste še kdaj nastopile na zaključnem turnirju četverice?
Enega smo delale, potem pa moraš lobirati, če želiš še kakšnega. Čeprav naj bi na zaključne turnirje hodile razne skupine, je bilo to za organizatorje vedno preveč zapleteno in so vzeli domačinke. Razen lani, to pa zato, ker v Atenah preprosto ni dobrih plesnih skupin.

 
 

Za našo edino konkurenco štejem ukrajinsko skupino Red Foxes.

Irena Trobec Hukić

 
Konkurenca?
Plesna skupina je sestavljena iz plesnega in koreografskega znanja, iz šova, oblek, videza punc ... Za našo edino konkurenco štejem ukrajinsko skupino Red Foxes. One so na nekaterih področjih boljše od nas, me spet na drugih od njih. Po kakovosti si konkuriramo, ostali evroligaški klubi pa ... Nemci imajo nekaj dobrih skupin, dobre so kakšne litvanske. Ne smem pozabiti na Rusinje, CSKA dance team.

Kako se financirate?
V obliki športnega društva Zmajčice. Imamo glavnega sponzorja in večina našega delovanja bazira na njem. Pokrije telovadnico, dodatne obleke, promocijski material ...

Kakšen je dogovor z Unionom Olimpijo?
S klubom imamo vsako leto pogodbo, punce dobijo na tekmo simboličen prispevek.

Trenerka in ustanoviteljica skupine Irena nadzoruje svojo četico. © Dejan Mijović

 
Primerjava z ZDA?
Ameriki smo podobne v načinu, slogu plesa. V vzhodnjaškem bloku pa je več poudarka na oblačilih, videzu in elastičnosti, raztegljivosti punc. Ne pa toliko na koreografskem in plesnem delu. Tu gre bolj za "ritmičarke" in balerine, ki težko izvajajo ameriški stil plesa, ki bazira na dinamiki in menjavah. Gre za plesalke, ki imajo plesno znanje iz širokega spektra. Po drugi strani pa v Ameriki prideš na avdicijo skupaj s 300 ali 500 puncami, iz takega koša pa lahko izbereš vrhunske plesalke dobrega videza, pa še večje število jih lahko vzameš. Pa tudi klubi so tam drugače organizirani in nimaš nikakršnih težav.

Punce živijo od tega?
Ne. Dejansko v nasprotju s splošnim mnenjem niso tako dobro plačane na tekmo. Sicer več, kot v Evropi, vendar ne živijo od tega, gre bolj za nekak prestiž in na podlagi tega punce dobijo še nastope pri drugih projektih.

 

Podmladek

Ne govorimo o podmladku Zmajčic. Tudi v družini Hukić se namreč obetajo okrepitve. Irena bo soprogu, košarkarju Olimpije Jasminu, v teh dneh povila sina. Čestitamo!

Kako se definirate? Ste "cheer" skupina, plesna skupina? Kakšna je sploh razlika?
Strogo po definiciji smo plesna skupina. V Sloveniji bo vsak rekel, da smo navijačice, ampak "cheer-leading" je dejansko športna veja navijaštva, kjer se meče v zrak, postavlja piramide, organizirano navija, spodbuja gledalce. Več je akrobacij. Zmajčice pa smo bolj podobne klasičnim NBA plesnim ekipam. V Ameriki pa najboljša stvar s šov vidika niso NBA "dance teami", pač pa plesne ekipe na univerzah. Te nastopajo na NCAA in medsebojnih tekmovanjih.

Skrbite tudi za podmladek.
Punce smo si med seboj razdelile skupine, s katerimi delamo. Iz tega bazena se bomo potem dopolnjevale. In ostane kontinuiteta. Za mlajše smo načrtno sestavljale skupine, manjkala pa nam je vmesna generacija, srednje Zmajčice, stare okoli 20 let. Ena naših plesalk je na neki kranjski šoli vodila plesno skupino in ker je zelo kakovostna koreografinja in trenerka, smo se povezale z njimi in dosegle sporazum.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.