Šport
16 ogledov

Za hokejsko zlato obračun največjih

polfinalekanada_reuetrs Žurnal24 main
Natanko 22 let gostitelji niso osvojili naslova svetovnega prvaka v hokeju. Kanadčani so prepričani, da jim bo urok uspelo prekiniti na svojem ledu proti doslej še nepremagani Rusiji.
 

Naslovi svetovnega prvaka:

Kanada: 24
Sovjetska zveza + Skupnost neodvisih držav 23 (22 + 1)

To je nazadnje uspelo Sovjetski zvezi, ki je leta 1986 v Moskvi v finalu premagala Švedsko. Zadnji finalni dvoboj največjih hokejskih velesil Rusije in Kanade sega 16 let nazaj, ko je takrat še Skupnost neodvisnih držav v finalu olimpijskih iger slavila zmago s 3:1. Pred začetkom SP elitne divizije, ki je, verjeli ali ne, sploh prvič na kanadskih tleh, je generalni direktor kanadske reprezentance Steve Yzerman pravilno napovedal finalni dvoboj med Kanado in Rusijo. Obe reprezentanci na turnirju nastopata v precej bolj zvezdniških sestavah kot konkurenti in obe sta se v finale prebili brez poraza.


Tako Rusi kot Kanadčani so mleli vse pred seboj. © Reuters

 

 

Preberite še ...

Polfinale SP
Finci na koncu tretji

Rusi, ki so nekoč še kot Sovjetska zveza obvladovali svetovni hokej (na svojem računu imajo pod obema imenoma skupno kar 23 naslovov svetovnega prvaka), so od razpada Sovjetske zveze le bleda senca nekdaj nepremagljivega hokejskega stroja. Od leta 1991 so zbrali le štiri kolajne, na naslov svetovnega prvaka pa čakajo vse od leta 1993, ko so slavili pod zastavo Skupnosti neodvisnih držav. Čeprav igrajo v Kanadi, pa je njihov cilj en sam, zlato. V finalu so bili nazadnje leta 2002, ko so odločilno tekmo izgubili s Slovaki, veliko priložnost pa so zamudili tudi lani, ko so na domačem ledu v Moskvi v polfinalu izgubili proti Fincem. Usodni so bili podaljški, Skandinavci pa so na koncu slavili zmago z 2:1. Tokrat so imeli v polfinalu istega nasprotnika, vendar pa Finci niso bili dorasel tekmec zbornaji komandi, ki ima v svojih vrstah tudi najboljšega strelca rednega dela prvenstva lige NHL Aleksandra Ovečkina , ta pa skupaj z Aleksandrom Seminom tvori ubijalski napad. Aleksandra nista osamljena, njihova vrsta zvezdnikov je dolga. Sergej Fjodorov , Denis Zaripov , Aleksej Morozov in Maksim Sušinski so za zmago Rusije nad Finsko s 4:0 zabili vsak po en gol in se jim na najlepši način maščevali za boleč lanski poraz. Močan adut Rusov je še za mnoge najboljši vratar na svetu Jevgenij Nabokov , ki je tako v četrtfinalu kot polfinalu svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.


Rusi na naslov prvaka čakajo že 15 let. © AFP

 
"Zgodovina ta trenutek ni pomembna. Če pogledate 30 let v preteklost, je Rusija pometala vse pred seboj. Danes so drugi časi. Pozabimo zgodovino, pomembna bo igra, ki jo bomo pokazali v finalu, in ta bo morala biti proti motiviranim gostiteljem najboljša," pravi ruski superzvezdnik Aleksander Ovečkin.

 

Slovenec v finalu

Ernest Aljančič bo glavni nadzornik finalne tekme. Aljančič je prvi Slovenec v stoletni zgodovini IIHF, ki mu bo pripadla takšna čast.

Gostitelji Kanadčani bodo v finalu prav gotovo pod večjim pritiskom. V domovini, ob stoletnici hokeja in pred domačimi navijači, branijo naslov, pribojevan lani v Rusiji. Njihov najmočnejši adut bo zvezdniška naveza Rick Nash , Ryan Getzlaf in najkoristnejši igralec dosedanjega dela turnirja Dany Heatley . V polfinalu so se morali javorjevi listi krepko potruditi, da so strli odpor olimpijskih prvakov Švedov, in na koncu zmagali s 5:4 ter ponovili scenarij z lanskega SP, ko so v polfinalu prav tako premagali Švedsko, takrat lažje s 4:1.

"Veliko zgodovine je v naših medsebojnih dvobojih. To bo izjemen finale," je pred odločilnim obračunom dejal domači adut Rick Nash. "Rusi so neverjetno tehnično podkovani, nastopajo z zelo močno zasedbo, težko je napovedati zmagovalca," dodaja Nash, ki vseeno ne skriva optimizma in želje po 25. zvezdici za Kanado.


V Moskvi je šel lani pokal za naslov prvaka v roke Kanade. Se bo zgodovina ponovila? © AFP

 
Obračun za zlato, v katerem bodo Kanadčani nastopili v belih dresih gostiteljev, Rusi pa v gostujočih rdečih dresih, bosta sodila švedska delilca pravice Christer Larking in Marcus Vinnerborg . Finale hokejskih velesil preprosto ne bi mogel biti boljši. Vsi ljubitelji hokeja boste na račun prišli v nedeljo ob 19.00 po srednjeevropskem času. Finalni obračun bomo v živo spremljali tudi na spletni strani www.zurnal24.si .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.