Šport
94 ogledov

Za Hughesa usodna žogica v vrat

Michael Clarke smrt Phillipa Hughesa EPA
Avstralski igralec kriketa Phillip Hughes je umrl v bolnišnici, potem ko ga je v zgornji predel vratu zadela žogica.

Nesrečni dogodek se je zgodil pred dvema dnevoma, ko je metalec ekipe New South Wales, Sean Abbott, odbijalca moštva South Australia, Phillipa Hughesa, nenamerno zadel v vrat. Že na igrišču so nesrečnega 25-letnika oživljali, nato pa prepeljali v bolnišnico St. Vincent, kjer so mu v 90-minutni operaciji skušali zmanjšati pritisk na možgane. Za Hughesa je bilo namreč usodno to, da mu je žogica pretrgala arterijo, kar je povzročilo silovito možgansko krvavitev. Poškodbe so podobne pri kapi ali pri zadušitvi z davljenjem. 

"Smo povsem šokirani. Beseda tragedija se v športu uporablja prepogosto, a ta neverjetna nesreča je zares prava življenjska tragedija," je ob žalostni novici povedal šef avstralske reprezentance v kriketu, katere član je bil Hughes, James Sutherland.

Vidno pretreseni avstralski kapetan Michael Clarke je v imenu Hughesove družine prebral izjavo za javnost, v kateri se je zahvalil zdravstvenemu osebju in vsem, ki so v težkih časih izrazili podporo.

Kriket je v Avtraliji sicer šele 13. najnevarnejši šport. Le 2,5 odstotkov hospitaliziranih športnikov in športnic, 913 primerov od 36.237, se je poškodovalo pri igranju kriketa. Najnevarnejši za zdravje je avstralski nogomet, ki poskrbi za 8,8 odstotka hospitalizacij, sledita pa mu nogomet in kolesarstvo z 8,2 odstotka.

Izjemno redka poškodba

Zdravnik avstralske reprezentance Peter Brukner je medijem povedal, da Hughes vse od nesreče pa do trenutka smrti ni prišel k zavesti. Brukner je pojasnil, da gre za izjemno redko poškodbo. "Če pogledate literaturo, boste našli le okrog 100 takšnih primerov, le enega zaradi žogice za kriket."

S sporočilom podpore se je oglasil tudi avstralski premier Tony Abbott, svoje žalovanje pa so izrazili pristaši kriketa s celotnega sveta. Na različnih stadionih po državi so danes avstralske zastave spuščene na pol droga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.