Šport
57 ogledov

Za koga bo Turpin srečen tokrat?

Clement Turpin sodnik karton EPA
Sodniška ekipa, ki bo delila pravico na jutrišnjem obračunu v Ljudskem vrtu, prihaja iz Francije. Glavni sodnik Clément Turpin je enkrat že sodil tako Mariboru, kot tudi Sportingu.

Na uvodnem dvoboju skupinskega dela Lige prvakov bodo sodili francoski sodniki na čelu s Clémentom Turpinom, ob stranski črti mu bosta pomagala Frédéric Cano in Nicolas Danos. Za golom bosta Fredy Fautrel in Nicolas Rainville, četrti sodnik bo Michael Annonier.

Maribor ima s Turpinom lepe izkušnje, saj so Štajerci z njim na zelenici slavili pri Hibernianu v Edinburghu (2:3) in tako potrdili napredovanje v četrto predkolo Evropske lige. Tekma na stadionu Easter Road je bila odigrana petega avgusta 2010 in je bila za takrat komaj 28-letnega Francoza šele druga v evropskih klubskih tekmovanjih, saj je naziv mednarodnega sodnika dobil v začetku leta 2010. Takrat je Škotom pokazal dva rumena kartona, vijoličastim nobenega, za moštvo, ki ga je takrat vodil Darko Milanič, pa je dosodil tudi enajstmetrovko.

Srečen tudi za Sporting

Dobro leto kasneje je Turpin sodil tudi lizbonskemu Sportingu in sicer na domači tekmi skupinskega dela Evropske lige proti romunskemu Vasluiju, ki so jo Portugalci dobili (2:0). Domačinom je takrat Turpin pokazal en rumeni karton, gostom pa tri rumene in enega rdečega.

Ostalim slovenskim klubom ni sodil, zato pa je še enkrat delil pravico portugalskemu klubu, ko je Vitória Guimarães leta 2011 gostovala pri madridskem Atléticu in gladko klonila (2:0). Tudi takrat je Turpin gostom pokazal rdeči karton. Nikoli ni sodil na nobeni tekmi kakšne od mlajših slovenskih reprezentanc, čeprav je "piskal" na mnogih prijateljskih in tekmovalnih srečanjih izbranih vrst U17, U19 in U21.

Štiri leta mlajši kot Handanović

Turpin še vedno spada med mlajše evropske sodnike. Pri 32 letih (štiri leta mlajši kot vratar Maribora Jasmin Handanović) ima pred seboj še več kot dobro desetletje potencialne sodniške kariere. Njegov mentor je bivši španski sodnik Luis Medina Cantalejo. Turpin je bil na začetku svoje kariere del posebnega programa Uefe za razvoj mladih sodnikov. V francoski Ligue 1 je debitiral v sezoni 2008/09.

V evropskih klubskih tekmovanjih je Turpin sodil na 18 tekmah. Zanimivo je, da so na teh obračunih gostje slavili osemkrat, domačini pa sedemkrat (ob treh remijih). Ob 77 rumenih je pokazal sedem rdečih kartonov - tri domačinom in štiri gostom. Dosodil je osem najstrožjih kazni - šest za goste in le dve za gostitelje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.