Šport
22 ogledov

Za konec SP v judu brez kolajne

Nareksova SP v Tokiu zapušča razočarana. (Foto: Action Images) Žurnal24 main
Četrti dan svetovnega prvenstva v judu v Tokiu so na sporedu lažje kategorije, nastopila pa sta tudi dva slovenska predstavnika. Oba sta tekmovanje končala v predtekmovanju.

Rok Drakšič (do 66 kg) je uvodni borbi dobil, nato pa klonil tik pred uvrstitvijo v četrtfinale, Petra Nareks (do 52 kg) pa je hitro izgubila in ostala brez uvrstitve.

Zadnji dan prvenstva v Tokiu slovenski izbrani vrsti ni bil naklonjen. Močna konkurenca je terjala svoj davek, kot zadnja sta širok kakovostni vrh okusila celjska judoista Rok Drakšič in Petra Nareks.

Slovenski reprezentanti in reprezentantke se tako v domovino vračajo s kolajno Raše Sraka Vuković, počitka pa vsaj za večino ne bo.
Drakšič se je sicer dobro boril. Vedel je, da lahko izkoristi ugoden žreb, saj bi se ob morebitni zmagi v tretjem krogu prebil v četrtfinale, od tam pa najverjetneje še dlje. Po novem sistemu namreč le uvrstitev v četrtfinale prinaša uvrstitve in morebiten popravni izpit preko repasaža. A do tam je vsaj v nižjih kategorijah dolga pot. V Drakšičevi konkurenci je nastopilo kar 74 tekmovalcev, toliko jih je bilo tudi zaradi dejstva, ker lahko po 50 letih po novem vsako državo zastopata po dva posameznika.


Drakšiču je žreb v prvem krogu namenil Gruzijca Mihejila Homizurija in varovanec trenerja Marjana Fabjana je borbo dobil po točkah. V drugo je bil že po 54 sekundah z iponom boljši od Avstralca Iva dos Santosa, nato pa ga je čakal Rus Alim Gadanov, bronasti z letošnjega EP na Dunaju in štirikratni zmagovalec tekem svetovnega pokala. Predstavniki držav nekdanje Sovjetske zveze veljajo za izredno zahtevne nasprotnike in tako je bilo tudi tokrat. Karkoli je Drakšič poskušal, Rus je zmeraj našel odgovor oziroma protinapad. Slabi dve minuti pred koncem je Drakšič padel za ipon in ostal brez uvrstitve v želeni četrtfinale.

"Rusa sem poznal, vedel sem, da je dober, šel sem agresivno nanj, predvsem na začetku, a nato mi je koncentracija popustila, kar se je hitro poznalo tudi na semaforju. Za nameček sem potem storil še napako in padel. Načrt je bil takšen, da se prvo borbo borim taktično, nato v drugi poskusim hitro zmagati, s trenerjem pa sva vedela, da bo glavna borba proti Rusu. Žal mi ni uspelo priti preko njega," je po borbi povedal Drakšič.

Kaj naj rečem, razočaranje je veliko. Da prideš tako daleč za minuto borbe.
Petra Nareks
Petra Nareks ni imela sreče z žrebom. Na že svojem petem svetovnem prvenstvu je spet ostala praznih rok. V prvi borbi je dobila Japonko Juko Nišida, bronasto s SP 2007, in po vsega poldrugi minuti borbe izgubila z iponom. "Kaj naj rečem, razočaranje je veliko. Da prideš tako daleč za minuto borbe. Nimam sreče. Vedno dobim v žrebu ali Japonko, Kitajko ali pa Korejko. Očitno sem namenjena le evropskim prvenstvom," je povedala Nareksova, ki na prvenstvih stare celine kolajne osvaja po tekočem traku, medtem ko na svetovnih prvenstvih uspehov nima.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.