Šport
7 ogledov

Za Kranjca na SP šteje le medalja

Robert Kranjec dobro pozna letalnico v Oberstdorfu. Žurnal24 main
V petek se v Oberstdorfu začenja svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Eden od glavnih adutov slovenske reprezentance bo Robert Kranjec, slovenski rekorder z 229 metri.
 

Robert Kranjec

Rojstvo: 16. julij 1981
Vzdevek: leteči Kranjec
Klub: Triglav
Osebni rekord: 229 metrov
Največji uspehi v svetovnem pokalu: 1. mesto: Kuusamo 2005
OI: 3. mesto na ekipni tekmi, Salt Lake City 2002

Robert Kranjec bo ob Primožu Peterki naš najizkušenejši tekmovalec na SP v poletih v Oberstdorfu . 26-letnik je edino zmago na tekmah svetovnega pokala dosegel leta 2005 v Kuusamu , dosežek kariere pa je bronasta medalja z OI v Salt Lake Cityju leta 2002 na skupinski tekmi. Kako nevaren šport so skoki, je na lastni koži občutil dvakrat, in sicer marca leta 2001 ob koncu sezone 2000/2001, ko je padel v Planici ter leta 2004 (poleti), ko je hud padec doživel na skakalnici v Courchavelu . Kljub vsemu že komaj čaka, da se zavihti na vrh zaletne rampe in uživa v dolgih poletih. Kakšna so pričakovanja na SP? Četrto mesto nič ne šteje, zanimajo ga le stopničke. Več o letečem Kranjcu pa v intervjuju!

Zadnji rezultati kažejo, da se forma popravlja.
Na zadnjih tekmah sem skakal dobro, tudi rezultati so v redu. Sicer niso še tisti čisto pravi. Nihanj v svojih skokih ne vidim, razen na zadnji tekmi, ko me je spremljala tudi smola. Svetovnega prvenstva v poletih v Oberstdorfu se že zelo veselim, velikanka mi da vselej dodatno energijo. Upam, da bom nastopil brez napake in imel še kanček sreče.

Na letalnici v Oberstdorfu ste že skakali. Kako vam je všeč?
Velikanka v Oberstdorfu mi zelo leži. Všeč mi je, da je radij oster, tako da se čutijo noge. Odgovarja mi tudi zelo kratka miza.


Prva disciplina Roberta Kranjca so poleti. Lani je v Planici poletel do 229 metrov, kar je hkrati slovenski rekord. © Žurnal24

 
Kdo so za vas glavni favoriti v Oberstdorfu?
Na skupinski tekmi: prvi Norvežani, drugi Finci, tretji Avstrijci. Med posamezniki bo za zmago kandidiralo najmanj 13 skakalcev, izpostavil bi Norvežana Björna Einarja Romörena.

 

Poškodbe

Robert Kranjec je imel do sedaj že zlom ključnice, počeno rebro, premaknjena vretenca in strgane vezi na palcu ter poškodovan komolec.

So na SP v Oberstdorfu za vas ali pa Damjana stopničke dosegljive?
Sigurno, da so. Na vsakem SP in OI so presenetili posamezniki, ki prej niso kazali dobrih rezultatov. SP je tekma zase, na določen dan moraš biti v pravi formi in imeti še srečo. Mene na velikih tekmovanjih zanimajo le medalje, 4. ali 5. mesto je enako 30.

V čem so velikanke tako drugačne od manjših skakalnic?
Pri poletih je najbolj pomembno, da tekmovalec v zraku ohrani hitrost. To je največja prednost letalca in občutek v zraku, da ga znaš obrniti sebi v prid. Tretji dejavnik, ki bi ga izpostavil, je strah. Skoraj polovico tekmovalcev je pred poletom strah skočiti.

Kako se znebiti strahu?
Za to potrebuješ najmanj pet poletov. Na SP za to tega ne bo časa. Že takoj bo treba dobro poleteti.

Ali se kdaj s sotekmovalci pogovarjate o strahu?
Ne. Se pa kdaj zelo nasmejimo na račun kakšnega tekmovalca, ko vidimo, kako ga je na rampi strah in kako odskoči. Padcem se nikoli ne smejimo.


Za Roberta Kranjca na velikih tekmovanjih štejejo le stopničke. © Žurnal24

 
Kaj pa nadarjenost za letenje?
Če imaš tehniko za velike skakalnice, potem talent ni tako pomemben. Tisti tekmovalec, ki je v formi, zna leteti daleč tudi na velikanki.

 

Preberite še

Intervju z Jernejem Damjanom

Planiška velikanka pripravljena na finale

Bi lahko polete primerjal s kakšnim drugim adrenalinskim športom?
Podobno je kakor pred kakšno nesrečo, ko se ti zelo dvigne srčni utrip. Srce noro razbija.

Finale svetovnega pokala bo spet v Planici. Lahko presežeš svoj rekord 229 metrov?
Seveda lahko, vendar bom za to potreboval dobre pogoje. Upam tudi, da žirija s kakšnimi nespametnimi odločitvami ne bo uničila dolgih poletov. Najdaljše polete pričakujem v soboto, ko bo na sporedu ekipna tekma.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.