Šport
22 ogledov

Za krono Norveška in Švedska

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Švedska rokometna reprezentanca se je uvrstila v finale ženskega evropskega prvenstva na Danskem in Norveškem, potem ko je v prvi polfinalni tekmi v Herningu premagala Romunijo s 25:23.

Švedska se bo v nedeljskem finalu pomerila z Norveško, ki je v drugem polfinalu zanesljivo z 29:19 ugnala Dansko.

Švedinje so pravi hit letošnjega zaključnega turnirja na Danskem in Norveškem. Izbranke Pera Johanssona so že v prvem in drugem delu prikazale naravnost navdušujoče predstave in v Lillehammerju premagale celo imenitne Norvežanke, v današnji prvi polfinalni tekmi pa so ukanile še zvite Romunke in se prvič v zgodovini uvrstile v finale evropskega prvenstva. Švedska na ženskem rokometnem reprezentančnem prizorišču - povsem drugačna slika je na moškem - ni imela pomembne vloge, na tem turnirju pa bo osvojila svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih.

Švedsko-romunski obračun je bil izjemno izenačen, v prelomnih trenutkih dvoboja pa je bilo več preudarnosti na strani Skandinavk. Te so v končnici zares zaigrale hladnokrvno in z dvema goloma Linnee Torstensson s sedemmetrovke ter Therese Islas Helgesson iz igre v 58. minuti povedle s 24:22, po zgrešeni sedemmetrovki romunske ostrostrelke Cristine Neagu pa je bilo jasno, da se bodo v finale uvrstile Švedinje.

Norvežanke brez težav
Drugi polfinalni obračun v MCH Areni v Herningu je minil v absolutni prevladi Norvežank, ki so se dobesedno poigrale z Dankami in si priigrale že peti zaporedni finale na evropskih prvenstvih. Varovanke norveškega selektorja Thorirja Gergeirssona so tekmo v Herningu odprle s 5:0, a nato so se zbrale tudi njihove tekmice in v 16. minuti znižale na 6:7. To je bil tudi najbolj tesen izid na današnji tekmi, v nadaljevanju so Gro Hammerseng in njene reprezentančne soigralke bile vseskozi v prednosti, vse dvome o zmagovalkah pa so razrešile v 49. minuti, ko so povišale na 22:15.

Evropsko prvenstvo (Ž), polfinale:

Švedska : Romunija 25:23 (14:13)

Danska : Norveška 19:29 (10:14)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.