Šport
0 ogledov

Za milijone, nove izzive in stare želje

Bo Ronaldinho poleti zapustil Milano? Žurnal24 main
Milijoni evrov in dolarjev. Bližina domače države. Novi izzivi in stare želje. To so razlogi za pet po mnenju uredništva zurnal24.si najodmevnejših prestopov minulega leta.
 

Žurnalovi prestopi leta 2008 v svetu

Ronaldinho
Jose Mourinho
Shaquille O'Neal
Jaromir Jagr
Ivano Balić

Ronaldinho povzročil evforijo v Milanu
Začelo se je z razmišljanjem, nadaljevalo z dogovorom, zaključilo pa z evforijo. Takšna je bila pot Ronaldinha iz Barcelone v Milano . Brazilec, ki zaradi poškodbe v dresu Barcelone ni veliko igral, si je namreč kariero želel nadaljevati na Apeninskem polotoku, njegova želja pa je ustrezala milanskemu klubu. "Poskušali ga bomo dobiti," se je na prve govorice o prestopu odzval Silvio Berlusconi , predsednik italijanskega prvoligaša, ki je imel Brazilca že vrsto let na seznamu želja. Pogajanja z Ronaldinhem in Barcelono so uspela, končala pa so se tudi ugibanja o številkah. Po zadnjih podatkih se je Brazilec v Milano preselil za tri leta, po pogodbi pa naj bi mu v žep padlo 25 milijonov evrov. Ob prihodu na letališče v Milanu je brazilskega nogometnega superzvezdnika pričakalo 4000 navijačev, v eni sami uri pa je bilo prodanih 3000 sezonskih vstopnic za ogled Milanovih tekem. "Presrečen sem, ker sem postal nogometaš Milana, in upam, da bom navijačem prinesel veliko veselja," je poleti obljubljal Ronaldinho.


Jose Mourinho se je v petih mesecih naučil italijansko, zdaj pa dirigira Interju. © EPA

 
Mourinho na klopi Interja
Drugi nogometni delavec, čigar prestop je letos izjemno odmeval, prihaja iz trenerskih vrst. V prestolnici mode si po novem kruh služi tudi Portugalec Jose Mourinho , ki je konec maja končal iskanje nove službe. Nekdanji prvi mož londonskega Chelseaja , pred tem pa treh portugalskih klubov (Benfice, Leirie in Porta), je namreč pristal na Interjevi klopi, pogodba pa ga veže za tri leta. Na trenerskem stolčku je zamenjal domačega strokovnjaka Roberta Mancinija , ki je kljub dejstvu, da je Inter pripeljal do tretjega zaporednega naslova italijanskih prvakov, ostal brez dela. "Komaj čakam, da začnem," je Portugalec ob prihodu v Italijo govoril prijateljem. Kako ne bi, ob primernih rezultatih svojih varovancev bo prejemal po devet milijonov evrov na sezono. Sicer pa naj bi si Mourinho v Italijo želel, vse odkar je zapustil Chelsea. Da je bila njegova želja pristna, dokazuje še podatek, da se je Portugalec zadnjih pet mesecev pred prihodom v Milano učil italijanščine.


V Miamiju ni bilo pravih izzivov za zaključek Shaqove kariere, zato se je preselil na zahod. © EPA

 
Iz vročega Miamija v sončni Phoenix
Odmevalo pa ni le na nogometnih zelenicah. V severnoameriški košarkarski ligi je klub kot vedno zamenjala cela gruča košarkarjev, največ pozornosti medijev pa je dobil veteran Shaquille O'Neal . Legendarni Shaq, ki je kariero sprva želel zaključiti pri Miami Heatih , se je v začetku letošnjega leta odločil za selitev na zahod k Phoenix Sunsom . "Navdušeni smo, da smo svojemu igralskemu kadru in osebju dodali igralca, kakršen je Shaquille," je dejal direktor Phoenixa Steve Kerr . "Rad bi se le vklopil v moštvo in oddelal svoje naloge," pa je bil ob prestopu skromen 36-letnik. "S trenerjem sem imel zelo dober sestanek. Dejal sem mu, da nisem nikakršen zasvojenec s košarko, da ne pričakujem 30, 40 podaj s strani soigralcev," je še izdal O'Neal, sicer štirinajstkratni udeleženec All Stars tekme lige NBA in lastnik štirih šampionskih prstanov.


Hokejski veteran Jaromir Jagr je poskrbel za odmeven prestop iz lige NHL v Evropo. © EPA

 
Jaromir Jagr, po 18 letih skoraj spet doma
Za odmeven prestop je poskrbel tudi češki hokejist Jaromir Jagr . 36-letni zvezdnik je namreč zapustil led severnoameriške hokejske lige in se vrnil v Evropo, kjer je znova oblekel dres ruskega kluba Avangard Omsk . "Ne pozabite, da prihajam iz Evrope. Rusija zame ni nič novega. Za Američana ali Kanadčana bi bilo drugače, jaz pa uživam," je ob prestopu za kanadsko spletno športno stran TSN povedal Čeh. "To je bila najtežja odločitev v mojem življenju doslej. Bilo je precej težje, kot sem mislil, da bo. Ne maram sprememb," je še dodal Čeh, ki se je v Evropo nameraval vrniti čez tri leta, a je zdaj že nekdanjega člana newyorških Rangersov očitno premamilo 35 milijonov dolarjev. Toliko naj bi mu za dve leti v dresu Omska ponudili Rusi, pri katerih je že uspešno igral v sezoni 2004/2005, ko zaradi finančnih sporov ni bilo tekmovanja v ligi NHL. Sicer pa je Jagr, ki je kariero v tej ligi začel v dresu Pittsburgha, kasneje pa oblekel še majico Washingtona in New Yorka, v 17 letih na drugi strani oceana zbral 646 golov in 953 podaj.


Ivano Balić se je letos naveličal tujine in se vrnil domov na Hrvaško. © EPA

 
Rokometni čarodej prvo ime Zagreba
Prestop leta je uspel še hrvaškemu reprezentantu Ivanu Baliću , po mnenju marsikoga verjetno enemu od največjih mojstrov rokometa ta čas. Balić je ob zajetni odškodnini zapustil španski Portland San Antonio in se vrnil v domovino, kjer je oblekel Zagrebov dres s številko 34. "Ker sem igral v tujini, nisem imel priložnosti niti videti sina, kaj šele, da bi preživel z njim več časa. Tega sem imel dovolj, trenutno je on zame najpomembnejši," je enega od razlogov za selitev pojasnil Balić, ki za Hrvate še zdaleč ni bil poceni. Španski klub je zanj namreč sprva zahteval 800 tisoč evrov odškodnine, kasneje pa naj bi se nekoliko omehčal in ceno spustil za sto tisočakov. "To so bila štiri lepa leta v Španiji, kjer sem igralsko in osebno odrasel," pa je o zaključenem poglavju Portland SA povedal rokometni čarodej, ki svojim novim delodajalcem to jesen dela dodatne skrbi zaradi bolečin v hrbtu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.