Šport
28 ogledov

Za OI 2020 Tokio, Madrid in Istanbul

Japonska Tokio olimpijske igre 2020 kandidat kandidatura stadion EPA
Za organizacijo olimpijskih iger 2020 se bodo v prihodnje potegovali le japonski Tokio, španski Madrid in turški Istanbul. Tako je namreč na glasovanju v sredo pozno zvečer v Quebecu odločil izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in ob tem izločil Doho in Baku.

Prestolnica Katarja Doha in prestolnica Azerbajdžana Baku sta že drugič zapored dobila negativno mnenje, potem ko jima ni uspelo uspešno kandidirati že za igre 2016. Mok bo zdaj na naslednjem zasedanju izbiral med Tokiem, Madridom in Istanbulom, potem ko so si ta mesta priborila naslednji krog z glasovanjem. Za Tokio in Madrid so zbrani člani izvršnega odbora Mok glasovali z 12:0, za Istanbul pa 11:1. Baku je ostal brez glasov (0:12), Doha pa je prejela tri (3:9).

Katarci, ki bodo leta 2022 gostili svetovno prvenstvo v nogometu, so bili ob tem razočarani. "Mislim, da je to izgubljena priložnost za Mok. Ničesar zdaj ne moremo storiti, a predali se ne bomo. Obljubljam, da se še vrnemo," je ob tem dejala predstavnica Katarja Noora Al Mannai.

Tudi športni minister Azerbajdžana Azad Rahimov je dejal, da Baku ne bo odnehal. "Zagotavljam vam, da bomo upoštevali priporočila Mok in njihove povratne informacije ter se nato vrnili in se predstavili še močnejši," je dejal Rahimov.

Madrid se za igre poteguje tretjič zapored, Tokio drugič zapored, Istanbul pa petič skupno. Tokio, ki je igre že gostil leta 1964, ima po mnenju predstavnikov Mok "zelo močne atribute", kandidatura Madrida je po njihovem mnenju stopnjo nižje, medtem ko ima Istanbul "dober potencial".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.