Šport
21 ogledov

Za OI v Londonu za zdaj 91 kandidatov

Peter Mankoč Mankoc Anja Klinar
1/24
Žurnal24 main
V Ljubljani se je predstavil del trenutno 91 kandidatov za odhod na poletne olimpijske igre, ki bodo čez dobro leto v Londonu. Tisti, ki še nimajo norme, imajo zanjo še eno tekmovalno sezono časa.

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je v Ljubljani z nacionalnimi panožnimi zvezami in kandidati za olimpijske igre leta 2012 v Londonu podpisal pogodbe. Izvršni odbor OKS je že 15. marca potrdili seznam, na katerem je 19 športnih panog in 91 slovenskih kandidatov. Nekatere discipline še niso izpeljale celotnega kvalifikacijskega postopka, zato so zanje določene kvote, ki niso dokončne, prav tako pa tudi posamezniki, ki so sicer že na seznamu, še niso izpolnili vseh meril za nastop.

V atletiki je ta čas za OI v Londonu šest kvot, v badmintonu je na seznamu Maja Tvrdy, v športni gimnastiki Aljaž Pegan, Mitja Petkovšek, Sašo Bertoncelj in tri kvote, v jadranju Vasilij Žbogar, Gašper Vinčec, Vesna Dekleva Paoli, Katarina Kerševan in Lena Koter, v judu Roki Drakšič, Aljaž Sedej, Matjaž Ceraj, Urška Žolnir, Vlora Beđeti, Raša Sraka, Ana Velenšek, Lucija Polavder, Petra Nareks in Vesna Đukič, v kajaku in kanuju slalomisti Peter Kauzer, Jure Meglič in Urša Kragelj ter tri kvote, mirnovodaši pa imajo tri kvote.

Štiri kvote imajo cestni kolesarji, dve pa gorski. Košarka ima 12 kvot, rokomet 14, taekwondo štiri, odbojka na mivki pa dve. Na seznamu so še v namiznem tenisu Bojan Tokič, v rokoborbi Jure Kuhar, v plavanju Peter Mankoč, Anja Klinar, Sara Isakovič in Tanja Šmid, v strelstvu Rajmond Debevec in Željko Moičević, v tenisu pa Blaž Kavčič, Polona Hercog in Katarina Srebotnik.

"Nastopi na velikih tekmovanjih v preteklosti nas glede na število prebivalcev uvrščajo med najuglednejše športne narode na svetu. Ta tradicija nas zavezuje, vendar naj ne bo v preveliko breme tekmovalcev. Pričakujemo, da bo v Veliki Britaniji nastopilo več naših olimpijcev kot leta 2008 na Kitajskem. V Pekingu smo imeli 62 tekmovalcev in tekmovalk, nadejam pa se, da nas bo to pot več, saj imamo vsaj dve kolektivni športni panogi z resnimi olimpijskimi obeti," je dejal predsednik OKS, Janez Kocijančič.

"Z 10 zvezami smo s sodelovanjem in pripravami začeli že lani, od danes naprej pa nadaljujemo skoraj v še enkrat večjem obsegu. Podpisane pogodbe opredeljujejo medsebojne pravice in dolžnosti, tako denarne kot proces treninga in priprav," je pojasnil Blaž Perko, direktor športa na OKS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.