Šport
9 ogledov

Za Olimpijo zelo težko

Tomaž Razingar in soigralci so se odpovedali premijam za morebitno zmago na SP v Žurnal24 main
Tomaž Razingar, ki se je po enoletni avanturi v Avstriji vrnil na Jesenice, si je med napornimi pripravami železarjev v Moravskih Toplicah vzel nekaj minut za nas in vas.
 

Poglejte še

Video: Hokejisti Jesenic na pripravah

Kje ste preživeli počitnice? So bile bolj delovne ali ste poležavali in si resnično odpočili od prejšnje sezone?
Počitnice sem preživel na Hrvaškem s punco, kjer sva preživela tri prečudovite tedne. Ker pa se sezona bliža, časa za počitek ni, zato sem kakšno uro na dan namenil tudi treningu. Drugače bi bilo v tem začetnem obdobju priprav zelo težko.

 
 

Vem, da bo zelo močan Innsbruck.

Tomaž Razingar

 
Kako ste zadovoljni s pogoji za trening in z nastanitvijo v hotelu Vivat?
Pogoji za delo se enkratni, ljudje so prijazni. To je zelo lep konec Slovenije. Mogoče je škoda, ker veliko časa preživimo na treningih, saj se da na tem koncu videti veliko lepih stvari. Toda naša služba je taka in če se zdaj ne pripravimo dobro na sezono, v nadaljevanju ne bo dobro.

Kakšni so cilji Jesenic v prihajajoči sezoni v ligi EBEL in v državnem prvenstvu?
V državnem prvenstvu je cilj ponovitev lanske sezone, da naslov ostane na Jesenicah. V ligi EBEL pa je cilj priti čim višje, vsekakor končno doseči polfinale. Želja pa je prav gotovo finale.

Čeprav ste imeli z Innsbruckom sklenjeno pogodbo še za eno leto, ste se vrnili na Jesenice. Zakaj?
Da, res je. Z Innsbruckom sem imel še enoletno pogodbo, toda vedel sem, da se na Jesenicah dela močna ekipa, da se bo veliko igralcev, ki so odšli lansko sezono, vrnilo. Na koncu so pretehtale Jesenice kot Jesenice. Vseeno sem doma, družina je tu, imel sem možnost, da se vrnem domov, in to možnost sem tudi izkoristil.

Tomaž Razingar bo letos spet prisoten na večnem derbiju med Olimpijo in Jesenicami. © Saša Despot

 

Kako ste se počutili v Innsbrucku?
Pogoji v Innsbrucku so bili dobri. Če se kluba ne bi dogovorila za mojo vrnitev, bi ostal in oddelal svojo pogodbo do konca.

 
 

V ligi EBEL je cilj priti čim višje, vsekakor končno doseči polfinale. Želja pa je prav gotovo finale.

Tomaž Razingar

 
Glede na to, da ste nekaj sezon odigrali tudi na Češkem, lahko primerjate pogoje v tujini in v Sloveniji? Se v tujini dela bolj kakovostno?
Torej, zadnje sezone se na Jesenicah dela zelo dobro. V zadnjih štirih, petih sezonah je napredek viden. Rezultati so temu primerni. Zastavljen je sistem, trenira se zelo kakovostno, tudi ekipa je dobro sestavljena. Edina razlika je morda v tem, da so na Češkem zdaj že dva tedna na ledu, mi pa ne. To bi bil lahko hendikep. Morda bi bilo bolje, da bi tudi mi že prej šli na led. Kljub temu pa počasi sledimo razvitejšim državam. Imamo pa še kar nekaj rezerve. In upam, da bomo te rezerve čim prej izkoristili.

Bi se ob primerni ponudbi spet odločili za odhod v tujino?
Star sem 29 let, tako da upam, da imam pred sabo še kar nekaj hokejskih let. Ta trenutek sem vesel in zadovoljen, da sem na Jesenicah. Pogodbo bom sklenil za dve leti, nato pa bo čas povedal svoje. V tem trenutku ne morem reči nič dokončnega, kljub temu pa ... pustimo času čas.

 
 

Imel sem možnost, da se vrnem domov, in to možnost sem tudi izkoristil.

Tomaž Razingar

 
Kakšno je vzdušje v moštvu? V moštvu ste sami domači igralci ob le dveh tujcih (Pare, Stromberg). Bo to pripomoglo k še boljšim rezultatom?
Ta trenutek je vzdušje enkratno. Kljub velikim naporom, ki jih sedaj preživljamo, zelo uživamo, se šalimo, čas nam hitro mineva. Dva tujca pa sta že stara znanca Jesenic. Mogoče dobimo še kakšno okrepitev za tista najvišja mesta v ligi EBEL, ki jih bomo vsekakor potrebovali v boju za njih. Če bo tako vzdušje ostalo do konca sezone, bo to enkratno.

Eden od letošnjih ciljev Jesenic je ubranitev državnega naslova. © SPS

 

Ste novega trenerja Bradleyja Douga že spoznali? Ste že imeli stik z njim, na Jesenice je namreč prišel ob koncu lanske sezone, ko vas še ni bilo?
Da, spoznal sem ga, saj smo imeli lani priložnost približno dva tedna trenirati z Jesenicami. Navzoč je bil tudi na svetovnem prvenstvu v Kanadi, tako da neko mnenje o nas vseh skupaj že ima. Gre za zelo izkušenega trenerja. Veliko pa je tudi na nas igralcih, ki smo izkušeni, tako da bi morali pokazati svoje kvalitete in mislim, da bomo konkurenčni v ligi EBEL. Verjamem, da bomo zelo dobro začeli prvenstvo.

 
 

Treba se je odločiti, ali bomo hokej gradili na tujcih, jim dali državljanstvo in temu rekli slovenska reprezentanca ali pa delali na mladih.

Tomaž Razingar

 
Poletna liga na Bledu in prvi derbi z Olimpijo. Boste na Bledu že pokazali vse ali pa boste formo stopnjevali za začetek lige?
Ko smo bili mlajši, smo morali že na prijateljskih tekmah pokazati pravi obraz. Letos pa imamo kar deset prijateljskih (pripravljalnih) srečanj, v katerih se bomo morali čim bolje pripraviti na ligo EBEL, zato rezultati na pripravljalnih tekmah za nas ne bodo primarnega pomena. Predvsem se moramo na pripravljalnih tekmah pripraviti na ligo EBEL, tako da bomo 19. septembra optimalno pripravljeni na prvo srečanje v novi sezoni. V tem obdobju bomo tako mi kot druge ekipe najbrž zelo utrujeni. Svoje bo dodal tudi derbi z Olimpijo, kljub temu pa je pomembno predvsem to, da se pripravimo na dolgo in naporno sezono.

Bi bili ob primerni ponudbi pripravljeni kdaj zaigrati za Olimpijo?
Zelo težko.

 
 

Mogoče dobimo še kakšno okrepitev za tista najvišja mesta v ligi EBEL, ki jih bomo vsekakor potrebovali v boju zanje.

Tomaž Razingar

 
Kdo je vaš osebni favorit v ligi EBEL?
Po proračunu prav gotovo Salzburg (njegovemu proračunu drugi klubi težko sledijo), ki je v vrhu že kar nekaj sezon. Nisem spremljal, koliko so se okrepile ostale ekipe. Vem, da bo zelo močan Innsbruck. Imajo kakovostnega trenerja, pripeljali so dobre tujce, tako da bodo zelo nevarni. Drugače pa je zelo težko reči, liga bo zelo izenačena, tudi tekem bo veliko več kot lani. Veliko vlogo bodo odigrale tudi poškodbe, manj jih bo, bolje bo za nas.

Primerjava lanskih in letošnjih Jesenic? Ste letos močnejši?
To bodo pokazali predvsem rezultati. To je res zelo težko napovedati. Že lani so napovedovali slabo sezono Jesenicam po številnih odhodih, kljub temu pa so odigrali fantastično, imeli 12 zaporednih zmag. Zato bi zelo težko kaj rekel. Upam, da bomo z igrami upravičili vrnitev na Jesenice.

David Rodman in Tomaž Razingar bosta spet združila moči. © Saša Despot

 
Jesenice tretjo sezono, Olimpija drugo v ligi EBEL. Slovenski hokej zaradi tega napreduje ali stagnira? Kakšno mnenje imate o tem?
Za slovenski hokej je to dobro. Sploh ob vključitvi Maribora v roku dveh ali treh sezon. Obstaja pa dejstvo, ki se ga bodo morali slovenski hokejski delavci zavedati. Preveliko število tujcev v ekipi namreč ne bo dobro za slovenski hokej. V podobnem položaju bodo zelo kmalu avstrijski klubi, ki praktično nimajo več domačih mladih hokejistov. Torej, treba se je odločiti, ali bomo hokej gradili na tujcih, jim dali državljanstvo in temu rekli slovenska reprezentanca ali pa delali na mladih (tudi finančno veliko ugodneje), za katere menim, da so zelo kakovostni, vendar zaradi velikega števila tujcev ne dobijo mesta v ekipi, ko je to potrebno oziroma ko so na to pripravljeni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.