Šport
9 ogledov

Za Peganov nastop v Pekingu

Eden od podpornikov Peganovega nastopa v Pekingu je Milan Kučan. Žurnal24 main
Gimnastična zveza Slovenije je z nedeljsko prireditvijo v Tivoliju končala akcijo za popularizacijo gimnastike. Ob njej je predstavila svoja prizadevanja za nastop Aljaža Pegana na olimpijadi.
 
 

Sam sem še vedno prepričan, da bo Slovenija na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila dve kolajni.

Zoran Janković

 
Gimnastična zveza Slovenije je že lani začela akcijo, s katero je želela gimnastiko približati ljudem, zaradi dobrega odziva gledalcev pa je tudi letos v Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju, Kopru in Ljubljani organizirala prireditve z naslovom Slovenija telovadi za zvezdo Aljaža Pegana , ki so potekale v sklopu akcije Pegan na OI 2008. Na gimnastičnih prireditvah so se gledalcem z zabavnim programom predstavili najboljši slovenski telovadci in telovadke z Aljažem Peganom , Mitjo Petkovškom in Adelo Šajn na čelu. Sklepnega spektakla v dvorani Tivoli so se udeležili številni podporniki gimnastike, nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan , ljubljanski župan Zoran Janković , podjetnik Jože Mermal , legendarni telovadec Miro Cerar in drugi ljubitelji tega športa. "Sam sem še vedno prepričan, da bo Slovenija na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila dve kolajni," je dejal Janković.

Pegan, svetovni in evropski podprvak na drogu, ki je tudi minulo leto končal kot vodilni v skupni razvrstitvi na lestvici svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze in je v karieri zbral več kot 50 kolajn na največjih tekmovanjih, je zaradi togega sistema olimpijskih kvalifikacij ostal brez nastopa v Pekingu. Merila specialistom na posameznih orodjih namreč dovoljujejo nastop le v primeru zmage na svetovnem prvenstvu, sicer se tekmovalci na igre uvrščajo prek mnogoboja ali ekipnega tekmovanja. Zadnja možnost za Pegana je tako posebno povabilo, ki naj bi ga neodvisna tripartitna komisija, sestavljena iz članov Mednarodnega olimpijskega komiteja, Mednarodne gimnastične zveze in nacionalnih olimpijskih komitejev, podelila aprila. A natančnega datuma ne ve nihče, skrivajo ga tudi pri krovni gimnastični organizaciji, pri kateri vse niti še vedno vleče njen predsednik Bruno Grandi .

Mitja Petkovšek si je z zlatom na SP zagotovil OI, Aljaž Pegan trepeta za povabilo. © Saša Despot

 


"Še vedno ne vemo, kdaj natančno se bo tripartitna komisija odločala o podelitvi zadnjega posebnega povabila, niti kdo bo sestavljal to komisijo ali kdaj se bo sploh sestavila. Še največ informacij smo pridobili na kongresu Evropske gimnastične zveze od predsednika tehničnega komiteja FIG Adriana Stoice, da naj bi se komisija sestavila konec januarja, nato pa naj bi trajalo nekje dva meseca, da se odloči. Stoica je bil eden redkih, ki ni bil podpisnik peticije podpore za Pegana, saj naj bi bil eden članov komisije, a je dejal, da z vsem srcem navija za našega telovadca. A mi nismo naivni, zato nam to ne pomeni veliko," je dejal predsednik Gimnastične zveze Klemen Bedenik in dodal, da se ne ve niti, kdo poleg Pegana sploh še kandidira za posebno povabilo.

 
 

Dokler ne bodo pri FIG rekli ne, bom še upal, da morda meni namenijo posebno povabilo za nastop na pekinških igrah.

Aljaž Pegan

 
"Veliko mi pomeni tako podpora na spletni strani www.pegan.si kot tudi to, koliko ljudi nas je prišlo spodbujat na nastope. Dokler ne bodo pri FIG rekli ne, bom še upal, da morda meni namenijo posebno povabilo za nastop na pekinških igrah. A to ne ovira mojega ritma treningov; sam se normalno pripravljam za bližnje tekme svetovnega pokala in upam, da se bom že na majskem evropskem prvenstvu predstavil še s težjo sestavo. Ne obremenjujem se z vsem tem in delam po programu," se je za podporo zahvalil Pegan, svetovni in evropski prvak na bradlji Petkovšek, ki si je olimpijski nastop zagotovil prav z naslovom v Stuttgartu, pa je dodal: "Upam, da je bila ljudem naša akcija všeč, da bi bolj zaživeli z gimnastiko in jo bolje spoznali. Letošnja mi je bila še bolj všeč, saj smo ob zgodovinski predstavitvi slovenske gimnastike lahko izrazili še podporo Peganu za nastop na OI."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.