Šport
25 ogledov

''Za poškodbe kriv tudi sam''

mitja_petkovsek_letvina_main_alesfevzer Žurnal24 main
V slovenski gimnastični reprezentanci, ki bo v petek odpotovala na svetovno prvenstvo v London, so telovadci in telovadke dobro razpoloženi.

Večjih težav nimajo, največje upe pa v slovenskem taboru polagajo na Mitjo Petkovška, Aljaža Pegana, Saša Bertonclja in Adelo Šajn, ki bi se ob dobrih nastopih nekako morali prebiti do finala. Na Otok bodo pod vodstvom Ivana Levaka odpotovali še Rok Klavora, Žiga Britovšek, Gregor Saksida, ki je tik pred odhodom zamenjal poškodovanega Alena Dimica, Saša Golob in Tjaša Kysselef. Petkovšek bo na bradlji branil naslov svetovnega prvaka iz Stuttgarta, Pegan na drogu naslov svetovnega podprvaka, Bertoncelj bo nastopil na konju z ročaji, prav tako Britovšek, ki pa se bo na prizorišču samem zaradi bolečin v rami odločil še glede morebitnega nastopa na bradlji. Debitanta na svetovnih prvenstvih Klavora in Saksida se bosta prav tako predstavila v Londonu: prvi na parterju in preskoku, drugi pa na krogih.

Glede na to, da sta Pegan in Petkovšek z zadnjih treh svetovnih prvenstev (Stuttgart 2007, Aarhus 2006, Melbourne 2005) domov prinesla kar pet kolajn - tri zlate in dve srebrni -, so razumljivo pričakovanja tudi pred letošnjim prvenstvom v Areni O2 v Londonu velika. "Od vseh telovadcev pričakujemo uvrstitve do 32. mesta, kar bi jim prineslo mednarodni razred. Višja pričakovanja se začnejo pri Klavori, ki bi se na parterju moral uvrstiti nekje do 20. mesta, Bertoncelj se bo boril za finale na konju z ročaji, za Petkovška in Pegana pa si želimo, da bi se jima sestave posrečile, s čimer bi imela oba mesti v finalih zagotovljeni. V finalu je možen vsakršen scenarij," je o ciljih moške ekipe povedal trener Edi Kolar.

Pegan je jesenski del sezone pričakal odlično pripravljen, saj je na uvodni tekmi svetovnega pokala v Dohi zmagal. "Gre mi kar dobro, želim pa si, da bi v Londonu telovadil že odlično. Vaja je težka, tako ta z izhodiščem 16,8 točke kot tista z zbirom težavnosti 17 točk. Če bom ponovil takšne vaje in ocene, kot na svetovnem pokalu v Dohi, bom zelo zadovoljen," je dejal 35-letni veteran v gimnastičnih vrstah, ki v pripravah na prvenstvo ni imel nobenih zdravstvenih težav. Te pa so zato zvesti spremljevalec Petkovška, ki ga je po nizu nesrečnih peripetij, zaradi katerih so bile motene njegove priprave na London, na svetovnem pokalu v Dohi "staknil" še bolečine v hrbtu. "Imel sem precej smole, zato sem zdravstveno zelo krhek, za kar sem deloma kriv tudi sam. Če mi bo uspelo iztržiti oceno nekje med 15,8 in 16 točk, tako v kvalifikacijah kot v finalu, bom zelo vesel," pa je dejal 32-letni Petkovšek.

Bertoncelj je z dosedanjim potekom sezone zelo zadovoljen in ima pred svetovnim prvenstvom visoke cilje: "Če bom z nastopom v kvalifikacijah zadovoljen tudi sam, bo tudi rezultat prišel sam po sebi. Upam in želim si, da bi se na svojem četrtem svetovnem prvenstvu prebil do finala." V ekipi veliko stavijo tudi na Klavoro, ki bo nastopil na dveh orodjih. "Čeprav bom prvič v karieri nastopil na svetovnem prvenstvu, bo to zame kot vsaka druga večja tekma. Ta čas ne vidim težav, da mi na parterju ne bi uspelo prikazati težje različice vaje, merim nekje na oceno okoli 15,3 točke, kar bi mi prineslo tudi izjemen uspeh," je dejal mladi telovadec, ki po dobrih nastopih na sredozemskih igrah in v svetovnem pokalu gotovo sodi v širši krog favoritov za finale, medtem ko si Saksida, za katerega bo nastop na svetovnem prvenstvu prav tako premierni, želi uspešno izvesti vajo na krogih in se uvrstiti nekje do 30. mesta.

V ženski vrsti se bodo predstavile tri telovadke. Poleg Šajnove, ki bo nastopila na gredi in parterju, bo Golobova tekmovala na preskoku, gredi in parterju, Kysselefova pa na vseh štirih orodjih, čeprav si največ obeta od nastopa na preskoku. "Ženska ekipa na prvenstvo ne bo odpotovala v polni zasedbi, saj se bodo prvenstva udeležila le tri dekleta, to pa zato, ker smo ocenili, da imajo le te tri telovadke možnosti za odmevnejši rezultat v svetovni konkurenci. Tudi naš cilj so uvrstitve do 32. mesta, več pa gotovo pričakujemo od Šajnove, ki bo naš glavni adut tako na gredi kot parterju," je povedal trener moške ekipe Andrej Mavrič.

Šajnova, ki bo nastopila na svojem tretjem svetovnem prvenstvu, tokrat prvič odkrito meri na finale. Na lestvicah svetovnega pokala je tako na gredi kot parterju na drugem mestu, kar je lep obet pred "spopadom" s svetovno konkurenco. "V zadnjem času sem res dobro trenirala, sploh po tekmi v Dohi. Precej sem se posvečala treningu težjega seskoka z gredi, ki bi mi prinesel dodatne tri desetinke točke in po mojem je že čas, da ga pokažem tudi na tekmi," je pred odhodom povedala Šajnova. V nedeljo telovadce že čaka uradni trening, v ponedeljek so na vrsti telovadke, v torek so na sporedu kvalifikacije za moški del ekipe, v sredo pa še za ženski in takrat bo tudi že znano, koliko finalov bodo imeli v slovenskem taboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.