Šport
70 ogledov

Za Puca: zmagi Slovenije 2000 in 2011

Iztok Puc spominska tekma Slovenija 2000 Hrvaška 1996 Celje
1/33
Saša Despot
Slovenska olimpijska reprezentanca iz Sydneyja 2000 je na spominsko-človekoljubni tekmi v čast preminulemu rokometašu Iztoku Pucu premagala Hrvaško izbrano vrsto iz Atlante 1996 (29:25). Na drugi tekmi večera je aktualna slovenska reprezentanca premagala Celje Pivovarno Laško (35:32).

"Tu smo zaradi Iztoka Puca. Kamorkoli je prišel, je združeval ljudi. Igral je za Hrvaško, Slovenijo ... Bil je naš, vsi si ga lastimo in vsi smo ponosni nanj. Dokler bomo živi, dokler bomo igrali in spremljali rokomet, se ga bomo spominjali. Vedno bo v naših srcih. V bistvu sploh ne bo zares odšel," nam je zaupal dolgoletni "cimer" Iztoka Puca, Uroš Šerbec: "Iztok je bil velik človek, velik igralec, največji. Legenda."

"Tekma je bila težka, vse nas malo muči višek kilogramov. Žalostno pa je, da smo se zbrali ravno iz tega razloga, kar pa je dokaz, kako smo imeli radi Iztoka. Prišli smo vi, ki smo le mogli," je dejal Nenad Kljajić, ki je s Pucem leta 1996 osvojil olimpijsko zlato, tragični dnevi pa mu niso tuji, saj je pred meseci izgubil očeta Velimirja: "Če bi vam želel razložiti vse, kar sva preživela skupaj, bi bilo pripovedovanja za nekaj dni. Iztok je bil velik igralec, eden od največjih na svetu. Predvsem pa zelo dober človek."

Žal ne do zadnjega kotička napolnjena dvorana Zlatorog je pred revijo olimpijskih velikanov namenila dolge stoječe ovacije ženi Jasenki in sinu Borutu Pucu, častnima gostoma na spominsko-človekoljubni tekmi v čast preminulemu Iztoku Pucu. Tekmo so stari prijatelji odigrali z našmeški na obrazu, zavoljo emša je tudi kakšna žoga več zletela iz rok, a igra za gledalce je bila vseeno v ospredju.

Slovenija je tako kar prve tri od štirih zadetkov dosegla s tako imenovanim cepelinom, enim bolj atraktivnih elementov v rokometu. Vrstili so se tudi številni protinapadi, v katerih je moral Andrej Kastelic celo čakati obrambne igralce. Podaje med nogami, za hrbtom, s pogledom vstran, asistence nasprotnih igralcev in druge rokometne norčije obeh moštev so vzradostile občinstvo, ki je toplo pozdravljalo tudi številne duhovite poteze Hrvatov in tako pokazali pot otoplitvi medsosedskih odnosov. Koncem 40-minutnega spaktakla je slovenska prednost poskočila na šest golov in zmaga je – kot se spodobi – doma ostala. "Iztok, Iztok," pa je s tribun odmevalo po tekmi.

Slovenska reprezentanca ugnala mlade Celjane

V nasprotju s prvo tekmo so udeleženci druge z nje umaknili oznaki revijalna in prijateljska. O tem so pričale hitrost, ostrina in odločnost. Omenjenih lastnosti so na začetku več pokazali mladi Celjani. V njihovo ekipo – in tudi na igrišče - je trener Vladan Matić potisnil številne najstnike, saj je bilo kar nekaj pivovarjev tokrat na nasprotni polovici igrišča.  Vseeno je domača zasedba proti razširjeni Sloveniji na začetku trikrat povedla za tri gole, v 10. minuti pa za štiri. V vratih sta blestela Dejan Perić na eni in Primož Prošt na drugi strani. Reprezentanca se je k rezultatskemu ravnovesju vrnila ob dobri obrambi in bliskovitem Luki Žvižeju v protinapadih.

V drugem polčasu je Slovenija, kjer je obilico priložnosti dobil visoki Borut Mačkovšek in jo tudi uspešno izrabil,  uveljavila svojo dolžino in izkušenost klopi. Kljub počitku Uroša Zormana je tako prišla do zmage, čeprav je celjska mladost, navdušujoča gledalce, grizla do konca.

Celje, dvorana Zlatorog, prijateljski tekmi:

Slovenija (Sydney 2000) : Hrvaška (Atlanta 1996) 29:25 (14:13)
Celje – Dvorana Zlatorog. 4000 gledalcev. Sodnika: Darko Repenšek in Tomo Vodopivec.

Slovenija: Pušnik (4 obrambe), Lapajne (1 obramba), Imperl (4 obrambe); Bedekovič 5, Cvijič 2, Jovičič 5 (2), Kastelic 3, Likavec 2, Pungartnik 4, Lubej 4, Tomšič 2, Šavrič 1, Šerbec 1. Selektor: Leopold Jeras.

Hrvaška: Matošević (4 obrambe), Vujović (5 obramb); Jović, Šujster 3, Franković 2, Saračević 6 (1), Gudelj, Jelčič 1, Bilić 5, Kljajić 3, Obrvan, Čavar 4. Selektor: Zvonimir Lukić.

Izključitve: -

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Hrvaška 1 (1)

Celje Pivovarna Laško : Slovenija 32:35 (17:18)

Celje P. L.: Perić (7 obramb – 1 x 7-m), Lesjak (5 obramb), Božič (3 obrambe); Kovač, Prieto 1, Mlakar 4, Gorenjak 2, Žuran 2, D. Razgor 7, Gruškovnik 2, Ranevski 4 (3), Poklar 3, Poteko 3, Metličić, Irman 1, Žabič 1, Janc 2. Trener: Vladan Matić.

Slovenija: Skok (5 obramb – 1 x 7-m), Prošt (7 obramb), Vran (3 obrambe); Bombač, Miklavčič, Bezjak 1, Natek, Skube 2, Špiler 2, Brumen 1, Sušin 1, Gajić 3 (1), Bundalo, M. Žvižej 1, L. Žvižej 5, Marguč 4 (1), Zorman, Dolenec 3 (1), Gaber 1, S. Razgor 2 (2), Mačkovšek 8, Medved 1. Selektor: Boris Denič.

Izključitve: Slovenija 4 minute, Celje 6 minut.

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (5), Celje 5 (3).

Komentarjev 2
  • MK 22:42 05.november 2011.

    obrnl se mi je ko se je Jankovič namalal v Celju. Ta izkoristi še tako svet trenutek za svoje sranje. Marš!

  • Nejc Roškar 20:40 05.november 2011.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.V bodoce pa prihaja se kosarka, tenis, F1, in se mnogo sportov.