Šport
23 ogledov

Za sanje se splača živeti

jerman1_afp Žurnal24 main
Za njim je sanjska sezona. Prva zmaga v karieri in sploh prva smukaška za slovensko smučanje. Sezono 2006/2007 je v smukaškem seštevku končal na 6. mestu. Pogovor pa se je, kot se po sanjski sezoni tudi spodobi, vrtel okrog sanj.
Andrej Jerman , danes že mojster hitrih disciplin, je športno kariero začel s tekaškimi smučmi, šele nato pa nadaljeval s smučanjem po zasneženih strminah. Prvi velik uspeh je prišel na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 1998, ko je bil drugi v superveleslalomu. Leto kasneje pa je debitiral v svetovnem pokalu. Lanska sezona mu je prinesla prvo zmago v karieri, 23. februar 2007 pa bo v zgodovino slovenskega smučanja zapisan tudi kot dan, ko smo Slovenci dobili prvo zmago na smuku (skupaj pa že 50.). V Garmisch-Partenkirchnu je bil naslednji dan še enkrat na zmagovalnem odru, tokrat na drugi stopnički, sezono pa je končal med samimi svetovnimi imeni na visokem šestem mestu. Slovenska javnost že nestrpno pričakuje nove tekme, do prve v Lake Louisu pa manjka še mesec dni.

Vaditi je začel že aprila. © AFP

 
Kako bi ocenili pripravljalno obdobje in trenutno pripravljenost?
Za razliko od prejšnjih let, smo prvi trening izpeljali že v aprilu. Uspešne so bile tudi priprave v Čilu, na Möltalu in Pitztalu. Sedaj pa se odpravljamo v Kanado in prav ti treningi bodo ključnega pomena. Slabi občutki bi podrli vse, kar smo v hitrih disciplinah do sedaj zgradili. Kanada je pomembna, da pridem optimalno pripravljen na tekmo, ki me tam čaka. Če mi to uspe, potem smo več ali manj na konju.

 
 

Mislim, da sem naredil vse, kar je bilo v moji moči, da bom obdržal formo.

Andrej Jerman

 
Pa je bilo med vsemi temi pripravami tudi kaj časa za dopust, ki ste si ga po odlični sezoni vsekakor zaslužili?
Štirinajst dni sem bil v Iranu. Ogledal sem si Teheran, šel na grad Alamut in v Isfahan, ki ga nekateri poimenujejo "Orientalski Pariz".

Čutite breme lanske sezone, ki ste jo zaključili na tako visokem nivoju? Javnost, pa tudi trenerji, od vas pričakujejo nove vrhunske uvrstitve.
Kar se tiče lanskih rezultatov, bi samo rad nadaljeval tendenco le-teh. Bremena ne čutim, je pa zagotovo res, da je težje braniti, kot napadati. Ampak mislim, da sem naredil vse, kar je bilo v moji moči, da bom tako nadaljeval.

Počival je v Iranu. © Dejan Mijović

 
Trenersko ekipo že dobro poznate, z Dejanom Poljanškom ste že sodelovali. Katere napake ste odpravljali v pripravljalnem obdobju? Kje imate še rezerve?
Rezerve se vedno najdejo, tudi tekmo, ki sem jo zmagal, nisem odpeljal optimalno. Precej sem delal na drsalni tehniki, lahko pa bi našel tudi druge rezerve.

V Južni Ameriki je bilo nekaj možnosti za primerjavo s konkurenti ...
Ja, dirkali smo na južnoameriškem pokalu, kjer je bila pristona celotna francoska ekipa, tam so bili tudi Angleži in Nemci. Bili smo konkurenčni, vendar te tekme še niso pravi pokazatelj.

V letošnji sezoni ni večjih tekmovanj, moči boste zbirali zgolj za tekme svetovnega pokala. Kdo pa je vaš favorit za osvojitev kristalnega globusa?
Veliko jih je, prav toliko, kot je imen na startni listi. Ko greš skozi ta imena, si zamisliš, kakšna konkurenca je. O tem je zelo težko govoriti, sploh če pomislim, kako tesno je bilo lani. Vsaj 20 jih lahko zmaga.

Kakšno pa je vaše mnenje o Bodeju Millerju?
Bode slovi po svojih izjavah. Je sam svoj, odraščal je v takem okolju. Kar pa se tiče njega kot športnika, je prav gotovo eden najboljših alpskih smučarjev v zgodovini.

 
 

Za vsakega smukača je cilj zmaga v Kitzbühlu. Ampak to so sanje. Dokler obstajajo, se zanje splača živeti.

Andrej Jerman

 
V reprezentanci je kar nekaj fantov, ki prihajajo za vami in ste jim prav gotovo vzor. Kdo bi po vašem mnenju lahko bil vaš naslednik?
Mlajši delajo zelo dobro. Tu sta Rok Perko in Andrej Križaj. Predvsem jim je treba dati čas, da dozorijo. Smučarija je dolgotrajen proces, ki se zgodi čez nekaj časa.

Vaša zmaga ima posebno mesto ne samo v vaši karieri, ampak v celotnem v slovenskem smučanju. Zmagali ste v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je do svoje prve zmage v karieri, sicer v superveleslalomu, prišel tudi Hermann Maier. Avstrijec je kasneje zmagal tudi tam, kjer si vi najbolj želite ...
Za vsakega smukača je cilj zmaga v Kitzbühlu. Če sem s prvo zmago uresničil sanje, si sedaj želim zmagati tam. Ampak to so sanje ... Seveda ... Dokler obstajajo, se zanje splača živeti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.