Šport
13 ogledov

Za slovo gladko odpravili Makedonijo

sport 08.06.13, odbojka, Slovenija, Hrvaska, kvalifikacije za EP, Stozice, Slove Anže Petkovšek
Slovenska moška odbojkarska reprzentanca je na zadnji tekmi kvalifikacijske skupine C za igranje na svetovnem prvenstvu na Poljskem ugnala Makedonijo s 3:0 v nizih, a kljub temu ostala brez prvenstva.

Dvoboj med Slovenijo in Makedonijo praktično ni odločal o ničemer pomembnejšem. Obe reprezentanci sta že po dveh tekmah izgubili realne možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo, Slovenci so sicer še imeli nekaj teoretičnih, a bi se v drugih kvalifikacijskih skupinah moral zgoditi čudež in ne samo eden. Zaradi tega je bilo nekaj bojazni, da bi varovanci Luke Slabeta kljub temu, da so kakovostnejša ekipa, lahko imeli nekaj težav, predvsem zaradi morebitnega pomanjkanja motivacije.

A skrbi so bile odveč, Slovencem se je pred tekmo na obrazih videlo, da se od Niša želijo posloviti z zmago, da si ne mislijo privoščiti spodrsljaja, za katerega pravega opravičila ne bi bilo. Tudi Slabe je tekmo začel s tradicionalno postavo (Alena Šketa je za razliko od tekme proti Srbiji pustil na klopi), ki je sicer potrebovala nekaj časa, da je načela odpor solidnih Makedoncev - ti v prvih dveh tekmah niso osvojili niti niza, a bili v večini nizov enakovredni tako Srbom kot Portugalcem. Podobno je bilo tudi tokrat, v nizih so se dolgo upirali, nato pa morali tekmecem v končnicah priznati premoč.

V prvem nizu so v končnici najprej izničili zaostanek štirih točk (15:19), nato ubranili dve zaključni žogi, tretje pa po odličnem servisu Mitje Gasparinija ne. V drugem nizu so še vodili s 14:12, nato pa so Slovenci, ki so imeli kar nekaj težav pri sprejemu (Tine Urnaut je na igrišču komaj stal na nogah), a so to pomanjkljivost kompenzirali z drugimi elementi, po servisih Matevža Kamnika dosegli devet zaporednih točk in gladko prišli do vodstva z 2:0.

Makedonci se niso predajali niti po zaostanku 8:13 v tretjem nizu, v končnici so vodili z 22:20, nato pa je Mitja Gasparini s servisi poskrbel za vodstvo, svoje je dodal blok Gregorja Ropreta, dvoboj pa je končal Klemen Čebulj.

Slabetovi varovanci so tako v Nišu opravili nalogo, kot je bilo realno pričakovati. Premagali so Portugalsko, kar glede na "rejting" ni bilo samoumevno, in Makedonijo, zmanjkala je kakšna točka proti Srbiji, ki pa se je izkazala kot boljša ekipa, pred domačimi gledalci je bila enostavno nepremagljiva.

''Tudi Makedonci so igrali dobro. Na tem turnirju so bili nevarni vsem ekipam, mislim, da jih tako gladko, kot smo jih mi premagali v drugem nizu, ni nihče. Važno je, da smo to tekmo dobili, saj vsaka zmaga šteje, ne glede na to, da nam kaj bistvenega ne prinaša. Bi pa nam lahko, če bi se 'poklopili' rezultati drugih skupinm'' je dejal selektor Luka Slabe.

Ropret: Proti Srbiji smo se ''iztrošili''

''V včerajšnji tekmi proti Srbiji smo se iztrošili tako fizično kot psihično. Zato smo vedeli, da nas danes proti zelo solidni Makedoniji, ki je mučila tako Portugalsko kot Srbijo, čaka težko delo. Pričakovali smo, da se bodo nizi lomili v končnici, morali smo biti potrpežljivi, kar smo tudi bili. Mislim, da smo mi tu realne cilje izpolnili. Premagali smo dve ekipi podobne kakovosti, kot je naša, upali smo, da lahko še enkrat presenetimo tudi Srbijo. A Srbi nam tega niso dopustili. Mi nismo izkušeni, kot so Srbi, ki se jim zaradi tega manj poznajo kratke priprave. Poleg tega Srbija v sezoni odigra več tekem, zato so bolj uigrani, bolj se čutijo med seboj. Mi smo dali vse od sebe, ni nam uspelo, svoje so dodale tudi zdravstvene težave, a upanja ne bomo izgubili. Še vedno mislim, da če bomo delali, delali in še enkrat delali, bo slej kot prej prišel tudi odmeven rezultat. Rezerv je še veliko, tako v obrambi kot v napadu," je po tekmi povedal Gregor Ropret.

Kvalifikacije, izid:

Slovenija : Makedonija 3:0 (24, 20, 23)
Gasparini 15, Čebulj 13, Urnaut 8, Kamnik 7; Gjorgiev 17, Milkov 10, Nikolov in Karanović 8

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.