Šport
80 ogledov

Za spektakel sredi prestolnice odšteli 3,1 mio. €

Zagreb smučarska steza zvezd PrtSc
V središče hrvaške prestolnice so za sredino večerno tekmo legend prepeljali skoraj 1000 kubičnih metrov snega.

Zagreb je edina prestolnica, ki je organizirala tekmo svetovnega pokala v alpskem smučanju, Hrvati pa so letos naredili korak naprej in postavili smučarsko progo v samem centru mesta - med zagrebško katedralo in Trgom bana Josipa Jelačića.

Steza poteka po 165 metrov Bakačeve ulice, ki se spušča od katedrale proti vzhodnemu delu osrednjega zagrebškega trga do vodometa Manduševac.

Od ponedeljka so s tovornjaki prevažali umetni sneg na stezo sredi mesta. Prepeljali bodo skoraj 1000 kubičnih metrov snega za 40 centimetrov debelo snežno odejo, ki je na startu široka približno osem metrov, na cilju pa več kot deset metrov.

Ob startu so postavili slalomska vrata, takšna, kot so jih proge poznale pred pol stoletja, ko so se začele prve tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, na cilju pa bodo najsodobnejše naprave, s čimer želijo organizatorji pokazati, kako se je tehnologija spreminjala skozi leta.

Mazejeva v družbi legend

Pol stoletja svetovnega pokala bo obeležila tudi revialna tekma 18 dobitnikov velikega kristalnega globusa, med katerimi bo tudi Tina Maze.

"To bo kot smetana na torti za smučanje. To bo spektakel, šov v centru mesta, šampioni, glasba, vse bo pod reflektorji. Podobno bo koncertu. Super, to mi je zelo všeč," je za Večernji list dejala slovenska šampionka.

Na spektakularni progi bosta tudi najboljša hrvaška smučarja vseh časov Janica in Ivica Kostelić, kot tudi ostale smučarske legende Alberto Tomba, Marc Girardeli, Marcel Hirscher, Andreas Wenzel, Annenarie Moser-Pröll, Pernilla Wiberg, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Michele Jacot Herry, Lise-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl in Nicole Hosp, so napovedali organizatorji.

Vsak izmed tekmovalcev bo imel kakšen del opreme, ki je bil značilen za obdobje, ko je tekmoval v svetovnemu pokalu. Neposredni prenos tekme bo predvajalo več televizij, med njimi tudi britanski BBC in Eurosport.

Organizatorji so pojasnili, da letošnja prireditev stane 23,5 milijonov kun (3,1 milijona evrov), tri četrtine stroškov so zagotovili pokrovitelji, ostalo pa mesto Zagreb.

Komentarjev 14
  • maximilian 18:15 04.januar 2017.

    klicali Tita? Kaj si bil vodstveni komunist ali italijanski zamejc? Al pa res velik lenuh? Le tem se je takrat boljše godilo kot zdaj. Ja res so imeli vsi službo, za katero nisi rabil veliko delati. Lahko si si kupil ...prikaži več tudi avto, da ne bi rabil preveč izbirati, si imel na voljo bolj malo izbire. Barva avta pa je biola čez kako leto, ko si ga le dobil del presenečenja. Za nakup avta pa je morala skupaj stopiti vsa družina z babicami vred. Seveda niso imeli klime niti abs. Kot npr avti iz gnilega kapitalizma, s katerim so se vozili komunajzarski veljaki. Raja pa v kemp Njivice za 7 dni pa skupni wc in roza mastni sekret papir...Po pralni prašek v avstrijo, po kavbojke v italijo. Preplačali jih 3 krat. Švercali avtoradio kot bi mel v avto 10 kg kokaina, barvni tv pa si videl pri žlahti v tujini, ko so garali v gnilep kapitralizmu. Kava je bila statusni simbol. Ti bi raje tako, da bi bili vsi zaposleni, dobili cca 200 eur na mesec in govorili, da pri nas ima vsak službo? Ne hvala, zatakni si

  • sprehajalec 17:46 04.januar 2017.

    Foušerija Kranjca je pa prislovična. Če sploh si Kranjec.

  • jozicamurn 17:34 04.januar 2017.

    Izgleda zanimivo, pohvale :)