Šport
30 ogledov

Za svetovno krono Francozi in Danci

Karabatić in druščina se veselijo uvrstitve v finale. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V finalu moškega svetovnega rokometnega prvenstva na Švedskem bosta nastopili reprezentanci Francije in Danske. Galski petelini so v polfinalu izločili Švede (29:26), Danci pa Špance (28:24).

"Galski petelini" na letošnjem turnirju iz tekme v tekme stopnjujejo svojo formo, v današnjem polfinalu pa so prikazali eno svojih najboljših predstav v Skandinaviji in se povsem zasluženo uvrstili v veliki finale, ki se bo v nedeljo, 30. januarja, pričel ob 17.00.

Francozi so po nekoliko slabšem uvodu proti močno motiviranim Švedom in zaostanku z 2:4 v nadaljevanju zaigrali naravnost perfektno v obrambi in otopili najmočnejša domača orožja, v napadu pa s hitrim izvajanjem sredine ter bliskovitimi akcijami krilca Michaela Guigouja, močnega in spretnega krožnega napadalca Bertranda Gilla ter racionalno igro zunanje vrste povsem umirili Švede.

V drugem polčasu so izbranci francoskega selektorja Clauda Oneste zaigrali še bolj prepričljivo in si na polovici priigrali kar sedem golov prednosti (24:17). V nadaljevanju so močno popustili, po domačem delnem izidu 3:0 pa je francoska klop z minuto odmora in nekaterimi korekcijami začasno preprečila nadaljnji padec v igri. Navkljub temu so se jim gostitelji v 56. minuti približali na dva gola zaostanka (24:26), najboljši igralec tekme Gille in njegovi soigralci pa so v sami končnici znova zaigrali preudarno in preprečili preobrat.

V finalu Francoze čaka Danska
Danska je dosegla že deveto zaporedno zmago na svetovnem prvenstvu, njihova zadnja žrtev pa je bila Španija. Najbolj učinkoviti mož drugega polfinalnega obračuna Mikkel Hansen in druščina so v današnjem dvoboju naredili tudi kakšno napako več, v celoti pa so bili vendarle boljši od tekmecev s Pirenejskega polotoka.

Izbranci danskega stratega Ulrika Wilbeka so izjemno začeli tekmo. Z izjemnimi obrambami vratarja Niklasa Landina, bliskovitimi in nadvse enostavnimi akcijami so si na polovici prvega polčasa priigrali štiri gole prednosti (10:6), nato pa padli v krizo, kar so z vsemi "žavbami" namazani španski rokometaši izkoristili in v 23. minuti tekmo postavili v začetno izhodišče (10:10). Danci se v obdobju od 17. do 25. minute sploh niso vpisali med strelce, tudi na račun nekaterih bravuroznih obramb Arpada Šterbika, ki je v 15. minuti zamenjal bledega Joseja Hombradosa.

Wilbekovi bojevniki so v drugem polčasu prikazali številne obraze, v njihovi igri so se izmenjavale vrhunske poteze in začetniške napake. Večji del je bila prednost - najvišja je znašala v 38. minuti, ko je bilo 17:13 - na njihovi strani, v 55. minuti pa so jih izbranci slovitega španskega strokovnjaka Valera Rivere z igralcem manj ujeli in poravnali na 23:23. V sami končnici so Danci vendarle strnili svoje vrste, minuto pred koncem povišali na 27:23 in razrešili vse dvome o zmagi.

SP v rokometu, polfinale:

Francija : Švedska 29:26 (15:12)

Danska : Španija 28:24 (12:12)

Tekma za peto mesto:
Hrvaška : Islandija 34:33 (14:16)

Tekma za sedmo mesto:

Madžarska : Poljska 31:28 (16:14)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.