Šport
37 ogledov

Za varnost ne morejo narediti več

Čeprav so Šoji Tomizavi takoj nudili pomoč, je umrl. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Dirkanje je nevaren šport. Lanska sezona je bila v motociklističnem prvenstvu tragična (smrt Tomizave), tudi najboljši ne uidejo poškodbam. Kaj storiti? "Delamo na tem, a veliko ne moremo narediti."
Največji minus MotoGP-ja je majhno število dirkačev – lani le 17. Tako je zaradi visokih stroškov. "Pomembna je kvaliteta, ne kvantiteta," odgovarja Ezpeleta. To že, a za zmage mora biti konkurenčnih kaj več kot le od dva do štirje dirkači!

Smrtna nesreča Šoje Tomizave na dirki Moto2, zlom noge Valentina Rossija, poškodba rame Danija Pedrosa … nesreč z resnimi posledicami je v svetovnem motociklističnem prvenstvu vse več (ne pozabimo na 13-letnega Petra Lenza, ki je lani umrl na neki ameriški dirki). Vodja tekmovanja, Carmelo Ezpeleta, pravi, da kaj več za varnost dirkačev ne morejo narediti. "Delamo na tem, a veliko ne moremo narediti. Na testiranjih se bomo posvetili pnevmatikam, ki so bile lani glavni razlog padcev."

MotoGP Mugello zlom noge Rossi Valentino | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ko so pred dnevi na Wrooomu! Ezpeleto vprašali, kako gleda na formulo 1, je odgovoril: "MotoGP ne tekmuje s formulo 1. Smo bolj prijatelji kot sovražniki. Koledar obeh tekmovanj uskladimo. Priznavam, da je formula 1 najbolj pomembno dirkaško tekmovanja na svetu. Prostor je za obe tekmovanji." Pravi še, da je v formuli 1 za zmage bolj pomembna tehnika, v MotoGP-ju pa talent dirkačev. Podobno kot formula 1 se tudi motociklistično prvenstvo želi razširiti po svetu – načrtujejo dirke v Indiji, Singapurju in na novi stezi v Teksasu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.