Šport
40 ogledov

Za zmago se je zahvalil Mezgecu

Caleb Ewan Giro d'Italia EPA
Na dirki po Italiji so odpeljali sedmo etapo, končala se je s ciljnim sprintom.

Avstralski kolesar Caleb Ewan je slavil v sedmi, drugi najdaljši etapi dirke Po Italiji, od Castrovillarije do Alberobella v dolžini 224 km. Kolesar Orico-Scotta je slavil v sprintu pred Kolumbijcem Fernandom Gavirio (Quick-Step Floors) in Ircem Samom Bennettom (Bora-Hansgrohe). Med prvo deseterico ni bilo nobenega slovenskega kolesarja.

Čeprav je bila današnja etapa druga najdaljša na jubilejni stoti dirki Po Italiji, daljša od nje bo le prihodnji četrtek, od Forlija do Reggio Emilie, ki bo pet kilometrov daljša, ni postregla z večjimi razburjenji. Podobno kot na četrtkovi etapi, ko je kmalu po startu pobegnila peterica kolesarjev, se je danes za podobno taktiko odločila trojica, Italijana Giuseppe Fonzi (Wilier Triestina) in Simone Ponzi (CCC Sprandi Polkowice) ter Rus Dmitrij Kozončuk (Gazprom). Prvi se je z vožnjo v glavnini sprijaznil Ponzi, Fonzi in Kozančuk pa sta do okoli 20 km pred ciljem še imela prednost pred njo, a sta bila oba obsojena na neuspeh.

Tako so na svoj račun spet prišli sprinterji, podobno kot v peti etapi, prišli sprinterji. Štiri kilometre pred ciljem se je za napad odločil Kristijan Koren (Cannondale-Drapac), ki je s svojim pobegom poskrbel za manjše razburjenje v glavnini, najbolj aktivni so bili kolesarji Skyja, ki pa na ozki cesti v končnici dirke niso bili v ospredju. Največ moči je imel Ewan, ki je bil na uvodni etapi drugi, zmagovalec tretje in pete etape, Gaviria pa se je tokrat moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretji je bil Bennett, ki je na tretjem mestu končal tudi sredin sprint v Messini.

"Že v prvi etapi sem bil blizu zmage, vendar se takrat ni izšlo. Danes so fantje naredili velik posel, da sem prišel do ugodnega položaja za končno akcijo. V zadnjih treh kilometrih sem bil že zelo utrujen, vendar me je Luka Mezgec povlekel do najboljših, tako da se je na koncu izšlo tako, kot smo si v ekipi želeli," je Luko Mezgeca pohvalil 22-letni avstralski sprinter.

Jungels zadržal skupno vodstvo

V času zmagovalca so v cilj ob prvi trojici prišli še trije kolesarji, z dvema sekundama za njimi pa je na 21. mestu prikolesaril Luksemburžan Bob Jungels (Quick-Step Floors), ki je ohranil vodstvo v skupnem seštevku. Prav tako sta na drugem in tretjem mestu ostala Britanca Geraint Thomas (Sky) in Adam Yates (Orica-Scott), prvi s šestimi sekundami zaostanka, drugi pa z desetimi.

Trenutno najboljši slovenski kolesar na dirki Po Italiji, zmagovalec vzpona na Etno, Jan Polanc (UAE-Team Emirates), vodilni v posebnem seštevku za najboljšega hribolazca, je tudi po današnji etapi ostal v modri majici. Na etapi je bil le en vzpon in še ta četrte kategorije, tako da je brez težav ohranil modro majico. Etapo je z enajstimi sekundami zaostanka končal na 51. mestu, v skupnem seštevku je še naprej 19. (+1:18).

Najboljši Slovenec na cilju v Alberobelli je bil že omenjeni Mezgec, ki je bil z dvema sekundama zaostanka 16., v skupni uvrstitvi pa je 127. (+35:46). V času Polanca je etapo končal Koren, Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) je bil 78., Matej Mohorič (UAE Team Emirates) 89. (oba + 0:17), Luka Pibernik (Bahrain Merida) pa 146. (+1:42).

Giro d'Italia, 7. etapa (Castroviillari - Alberobello, 224 km):

1. Caleb Ewan (Avs/Orica-Scott) 5:35:18
2. Fernando Gaviria (Kol/Quick-Step Floors)
3. Sam Bennett (Irs/Bora-Hansgrohe)
4. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)
5. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo) isti čas
...
16. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 0:02
51. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 0:11
61. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) isti čas
78. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 0:17
89. Matej Mohorič (Slo/UAE Team Emirates) isti čas
146. Luka Pibernik (Bahrain Merida) 1:42
...

Skupni vrstni red:

1. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors) 33:56:07
2. Geraint Thomas (VB/Sky)  +0:06
3. Adam Yates (VB/Orica-Scott) 0:10
4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)
5. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale) isti čas
...
19. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 1:18
97. Matej Mohorič (Slo/UAE Team Emirates) 28:30
105. Luka Pibernik (Bahrain Merida) 29:25
119. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 32:47
127. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 35:46
132. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 36:55
...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.