Šport
38 ogledov

Začela se bodo dela na Bloudkovi velikanki

Tako naj bi bila v skladu z idejno zasnovo po prenovi videti Bloudkova velikanka Žurnal24 main
V prostorih ministrstva za šolstvo in šport so podpisali pogodbo za začetek izvajanja del na Bloudkovi velikanki. Po dolgotrajnih revizijskih postopkih so izpolnjeni vsi pogoji za začetek del, ki bo predvidoma že v torek. Izbrani izvajalec del v vrednosti 6.249.956 evrov je GH Holding.

Po skoraj desetletju se bo le začelo premikati; 16. decembra bo namreč minilo natanko deset let, odkar se je med zasneževanjem udrlo hrbtišče na stari Bloudkovi velikanki. Nekdanji ponos slovenskih smučarskih skokov je postal sramota slovenskega športa. Revizija razpisne dokumentacije in postopka izbire izvajalca je planiškemu zavodu vzela veliko dragocenega časa. Kljub temu pričakujejo, da bodo že v prihajajoči zimi na novi Bloudkovi lepotici spet videli skoke.

"Najprej bi rad izrazil veselje, da je do tega dogodka končno prišlo. Direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros in direktor direktorata za šport Marko Rajšter sta tu opravila veliko delo. Vesel sem, da smo prišli do konca in da v tej krizi, zlasti gradbeništva, tudi na ta način razumemo začetek gradnje Planice kot možnost, da se gradbeništvo izvleče iz krize, predvsem tista vitalna podjetja, ki imajo potrebno moč, kadre in tehnologijo. Tako da smo tu ne le v službi Planice, temveč tudi v službi celotne spremembe klime," je ob podpisu pogodbe povedal minister Igor Lukšič. "Planica na Slovenskem pomeni velik simbol; to ni le športni dogodek, temveč tudi neka točka združevanja, točka slovenskega ponosa."

GH Holding s partnerji bo imel težko delo, saj bo moral zaključevati gradnjo že v zimskih razmerah – preizkus naj bi bil že januarja 2012 –, tudi roki so zelo kratki, gre pa za specifična dela na strmini, zato bo potrebno veliko inovativnosti in izkušenj. "Zaradi pritožb se je rok za končanje dela precej skrajšal, saj je bilo sprva v razpisu predvideno, da začnemo takoj po 15. marcu in tako ujamemo celo gradbeno sezono. Zdaj bomo začeli na sredi gradbene sezone, zato so za nas pomembni dnevi, če ne celo ure," je uvodoma poudaril predsednik uprave podjetja GH Holding Blaž Miklavčič in pojasnil, da oktobra v dolini pod Poncami še ne sme snežiti, sicer se bodo težko držali dogovorjenih rokov: "V ponedeljek zjutraj bomo prevzeli gradbišče, v torek pa bomo že začeli dela in jih v skladu s terminskim načrtom končali nekje do konca januarja 2012."

"Gradnja je na strmini, je atipična in izjemno zahtevna, zato smo zelo zadovoljni z našim novim partnerjem, ki ima res veliko izkušenj," je povedal direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros, ki pričakuje, da se bo pozimi že treniralo na obnovljeni velikanki: "Veseli me, da bo skoraj natanko na deseto obletnico, odkar se je Bloudkova lepotica podrla, na njej spet mogoče trenirati." Ob tem je Gros pojasnil, da so jim revizijski postopki malo prekrižali načrte, saj so sprva načrtovali plastifikacijo že jeseni, tako da bi spomladi lahko že trenirali, po novem pa bodo letos izvedli javna naročila za nakup plastike za plastifikacijo, nakup mrež za zadrževanje snega pred zdrsom, sistem za zamrzovanje smučine, keramično smučino, tehnološko opremo za pripravo skakalnic, sama montaža pa bo prišla na vrsto spomladi po planiških tekmah. Gros je še dodal, da poleg tega načrtujejo tudi začetek gradnje mladinskih in otroških skakalnic in rekonstrukcijo hudournika.

S pogodbo bo zgrajena Bloudkova 135-metrska velikanka, h kateri sodi tudi 105-metrska skakalnica in spremljevalni objekti: ogrevalni objekt na vrhu skakalnice, transportna naprava na vrhu zaletišča, Bloudkov sodniški stolp, RTV-stolp in funkcionalna dopolnitev nemškega stolpa. Pomemben del projekta pa je tudi odkup zemljišča. Slovenija je v minulih letih že odkupila zadostni delež zemljišč za izgradnjo nordijskega centra Planica od posameznih članov agrarne skupnosti (teh je 80). Preostali delež, ki znaša okoli 20 odstotkov, pa v času zbiranja ponudb zaradi različnih vzrokov ni bil odkupljen.


"Slovenija bo predlagala odkup sorazmernega deleža zemljišča od posameznih članov agrarne skupnosti, ki še niso prodali zemljišča. Podlaga za ta postopek je zakon o Nordijskem centru Planica, ki opredeljuje postopke za odkup in razmejitev zemljišč ter omogoča, da bosta pridobljena pravica za gradnjo in upravljanje tega območja. Prve ponudbe za odkup zemljišč so nekateri že prejeli, do sredine prihodnjega tedna pa jih bodo vsi,"
je še dejal Gros in dodal: "Potem ne bo več nobenih ovir, da ne bi mogli prijaviti tudi druge faze gradnje NC Planica, tega tekaškega dela nordijskega centra."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.