Šport
14 ogledov

Začenja se SP v rokometu

Rusinje in Norvežanke so glavne favoritke za osvojitev naslova svetovnih prvakin Žurnal24 main
V Franciji se bodo rokometašice od nedelje do 16. decembra merile za naslov svetovnih prvakinj. Letošnji zaključni turnir bo minil brez udeležbe slovenske reprezentance.
 

Skupine SP v rokometu

A: Kazahstan, Argentina, Hrvaška in Francija
B: Avstralija, Makedonija, Brazilija, Rusija
C: Dominikanska republika, Angola, Avstrija, Norveška
D: Tunizija, Kitajska, Poljska, Romunija
E: Kongo, Japonska, Španija in Madžarska
F: Paragvaj, Ukrajina, Južna Koreja in Nemčija

Francija bo od nedelje do 16. decembra prizorišče svetovnega prvenstva v ženskem rokometu. Letošnji zaključni turnir v državi z bogato rokometno tradicijo bo minil brez udeležbe slovenske reprezentance, ki je izgubila kvalifikacijska obračuna z Avstrijo. Naslov svetovnih prvakinj branijo Rusinje, ki so pred dvema letoma slavile na prvenstvu v domačem Sankt Peterburgu. Na turnirju ne bo nastopila danska reprezentanca, potem ko jo je v kvalifikacijskih obračunih izločila Ukrajina. Za absolutne favoritinje veljajo norveške in ruske rokometašice, po vidnih uvrstitvah pa lahko posežejo tudi  Francozinje, Madžarke, Romunke, Ukrajinke, Nemke in Avstrijke. V prvem in drugem delu turnirja bodo reprezentance razpršene po celotni Franciji, odločilne in najbolj pomembne tekme pa bodo v sloviti pariški dvorani Bercy. Najuspešnejši reprezentanci v zgodovini ženskih svetovnih prvenstev sta nekdanji Sovjetska zveza in Vzhodna Nemčija, vsaka s po tremi naslovi. Več kot en naslov prvakinj imajo še ruske rokometašice, ki so slavile 2001. in 2005., vmes so na prvenstvu na Hrvaškem prvakinje postale Francozinje.

Slovenske rokometne dame so letošnjega junija prekinile kontinuiteto nastopov na največjih tekmovanjih. Neprekinjen niz nastopov na svetovnih ali evropskih prvenstvih so začele na SP v Italiji leta 2001, nadaljevale na EP na Danskem leta 2002, SP na Hrvaškem leta 2003, EP na Madžarskem leta 2004, SP v Rusiji leta 2005 in EP na Švedskem leta 2006, na "mundialu" pa so nastopile tudi v Nemčiji leta 1997.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.