Šport
5 ogledov

Zadnje slovo stadiona Yankee

Zadnji posnetki z zadnje tekme na stadionu Yankee
1/24
Žurnal24 main
V New Yorku je bila na stadionu Yankee v nedeljo odigrana zadnja tekma. Stadion s 85-letno zgodovino, imenovan katedral bejzbola, ter hišo, ki jo je zgradil Babe Ruth, bodo podrli.
 
 

Zelo, zelo sem žalostna. Kar ne morem verjeti, da stadiona Yankee ne bo več.

Julia Ruth Stevens

 
Lou Gehrig , Babe Ruth , Joe DiMaggio , George Brett , Roger Maris in Mickey Mantle je le nekaj legend New York Yankeesov , enega najbolj priljubljenih ameriških klubov bejzbola. Le-ti so na enem najbolj znanih stadionov v Združenih državah Amerike – na stadionu Yankee – krojili zgodovino kluba in lige MLB. Stadion, ki je bil odprt s tekmo Yankeesov proti Boston Red Soxom 18. aprila 1923, so v nedeljo, 21. septembra, 85 let zatem za vedno zaprli in ga bodo v kratkem tudi podrli. Yankeesi so svojo 85-letno zgodovino na stadionu Yankee začeli z zmago s 4:1 in jo na podoben način tudi sklenili, v nedeljo so pred 54.610 gledalci s 7:3 premagali Baltimore Oriolse . Da bi bil sicer grenak praznik ob slovesu veličastnega stadiona le lep, so Yankeesi z zmago ohranili minimalne možnosti za uvrstitev v končnico letošnje sezone lige MLB. "Ohranite spomine na uspehe s stadiona Yankee. Nove bomo krojili na novem stadionu Yankee. Spomine bomo še naprej prenašali iz generacije v generacijo," je ob slovesu stadiona dejal kapetan Yankeesov Derek Jeter . New York Yankeesi bodo novi stadion uradno odprli 16. aprila prihodnje leto. Gradnja novega je znašala 1,8 milijarde ameriških dolarjev, stoji pa na drugi strani 161. ulice v soseski Bronx. Tako igralci kot zvesti navijači so mnenja, da novi stadion ne bo enak staremu. Ne nazadnje je bil to domači stadion šestim igralcem iz Hiše slavnih. "Zelo, zelo sem žalostna. Kar ne morem verjeti, da stadiona Yankee ne bo več," je pred zadnjo tekmo povedala Julia Ruth Stevens , 92-letnega hčerka legendarnega Baba Rutha. Prvi gledalci so na zadnjo tekmo prišli ob enih popoldan, zadnji pa stadion zapustili ob enih zjutraj, medtem ko se je osebje še ob štirih zjutraj sprehajalo po zelenici. "Lahko noč, ljubica, lahko noč" ter "New York, New York" sta bili skladbi, ki so ju vrteli po zadnjem srečanju, na velikem ekranu pa se je izpisalo: "Se vidimo na drugi strani ulice."

Babe Ruth in vabilo na novi stadion. © Reuters

 
Skladbo Franka Sinatre so na stadionu zavrteli po koncu prav vsake tekme Yankeesov. Stadion Yankee imenujejo tudi bejzbolska katedrala ter hiša, ki jo je zgradil Babe Ruth, v letih 1939, 1960 ter 1977 pa je gostil nekaj najbolj legendarnih srečanj bejzbola v zgodovini – športa, ki je za ameriškim nogometom drugi najbolj popularni v Združenih državah. Leta 1939 je svojo zadnjo tekmo odigral Luo Gehring, leta 1960 je stadion gostil eno najbolj nepozabnih All Stars srečanj, leta 1977 pa so Yankeesi osvojili svetovno serijo z zmago nad velikimi tekmeci LA Dodgersi . V 85 letih so Yankeesi na svojem stadionu odigrali 6.581 srečanj rednega dela lige MBL. Kar šestnajstkrat je bil prvak lige MLB odločen na stadionu Yankee, devetkrat je uspelo domačim Yankeesom. Na stadionu pa se ni igral le bejzbol, nekdaj so bili na njem doma še nogometaši New York Giantsov (le-ti imajo od leta 1976 svoj stadion Giants), trikrat je tam Američane nagovoril sam papež, na njem je bilo nekaj velikih glasbenih koncertov, pa tudi nekaj nepozabnih boksarskih dvobojev. Leta 1938 sta se na njem spopadla Američan Joe Louis in Nemec Max Schmeling . Dve leti prej je zmagal Nemec, njegova zmaga pa je bila za naciste dokaz arijske superiornosti nad temnopoltimi. A Luois se je na stadionu Yankee Schmelingu maščeval za poraz pred dvema letoma. Leta 1976 je enega od svojih zmagovitih dvobojev na stadionu Yankee odigral Muhammed Ali .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.