Šport
7 ogledov

Zadnji sprint Slepcovi in Svendsenu

Svetlana_Slepcova_Action - main Žurnal24 main
Zadnji biatlonski sprint sezone je pripadel Rusinji Svetlani Slepcovi in Norvežanu Emilu Helgeju Svendsenu. Teja Gregorin končala na desetem mestu, Klemen Bauer na 21.
 

Oslo, sprint (Ž)

1. S. Slepcova (RUS) 21:47,6 (1)
2. T. Berger (NOR) +7,4 (0)
3. K. Wilhelm (NEM) +9,9 (0)
10. T. Gregorin (SLO) +43,6 (1)
59. D. Ravnikar (SLO) +2:44,7 (4)
61. A. Mali (SLO) +2:46,9 (2)

Biatlonke so v Oslu opravile s sklepno šprintersko tekmo sezone. Zmagala je Rusinja Svetlana Slepcova pred Norvežanko Toro Berger in Nemko Kati Wilhelm . Slednji sta svoje strelske nastope opravili z odliko, medtem ko je Rusinja en zgrešeni strel nadoknadila s tekom. Sicer pa je sprint po pričakovanju minil v znamenju boja trojice za vrh. Tokrat je bila med njimi najhitrejša Nemka Andrea Henkel , ki je z dvema zgrešenima tarčama v cilj prišla kot peta. Njena rojakinja Magdalena Neuner , ki ima z 21 leti možnost, da postane najmlajša zmagovalka svetovnega pokala, je bila s prav tako dvema zgrešenima streloma sedma (za Rusinjo je zaostala za 24 sekund), prav tako je dvakrat zgrešila tudi Francozinja Sandrine Bailly , ki je na koncu zasedla 16. mesto. Neunerjeva je s sedmim mestom osvojila mali šprinterski globus svetovnega pokala, prevzela pa je tudi vodstvo v skupnem seštevku.


Teja Gregorin se je na Norveškem v sprintu uvrstila na rep deseterice. © BOBO

 
 

Svetovni pokal, skupno sprint (Ž)

1. M. Neuner (NEM) 773 točk
2. A. Henkel (NEM) 755
3. S. Bailly (FRA) 751
15. T. Gregorin (SLO) 324
24. D. Ravnikar (SLO) 228
75. A. Mali (SLO) 3

Nov uspeh je dosegla slovenska biatlonka Teja Gregorin , ki je z eno zgrešeno tarčo in 43 sekundami zaostanka osvojila 10. mesto. Na sprintu sta nastopili še dve Slovenki. Andreja Mali je z dvema zgrešenima streloma in nekaj manj kot tremi minutami zaostanka sprint končala na 61. mestu, precej več težav na progi pa je imela Dijana Ravnikar , ki je s štirimi zgrešenimi streli bila šele 59. Sicer pa so imeli prireditelji biatlonskega finala podobne težave kot njihovi kolegi v Bormiu. Ob spomladanskih temperaturah so uspeli pripraviti progo, direktor tekmovanja Franc Berger pa je pred startom sprinta poudaril, da bo proga zdržala obe današnji tekmi.

"Pogoji tokrat res niso bili dobri in prav vesela sem, da imam še toliko energije za nastope. Nastopila sem praktično na vseh letošnjih tekmah, razen ko sem zbolela in sezona je res že dolga. Imela sem srečo s štartno številko tri, za tekmovalke na koncu pa so bile razmere zaradi mehke proge že bistveno slabše. Potrebno bo narediti še dve tako dobri tekmi, kot jih znamo in na zasledovalni, ki bo naslednja, bi se rada obdržala vsaj med petnajst najboljših," je po tekmi razložila naša najboljša, Teja Gregorin.

Mojsejeva dopingirana v Östersundu
Med sprintom na Norveškem je prišla tudi novica, da je ruska biatlonka Tatjana Mojsejeva na letošnjem svetovnem prvenstvu v Östersundu na Švedskem nastopala s pomočjo prepovedanih poživil. Na ruski biatlonski zvezi so potrdili, da je bila tekmovalka pozitivna na testiranjih po 15-kilometrski tekmi, pozitivna pa sta bila oba, A in B vzorec. Mojsejevi grozi dveletna prepoved nastopanja, prav tako pa odvzem dosežkov na SP.

 

Oslo, sprint (M)

1. E. H. Svendsen (NOR) 25:19,9 (0)
2. M. Rösch (NEM) +24,5 (0)
3. F. Pinter (AVT) +31,1 (1)
21. K. Bauer (SLO) +1:40,4 (2)
86. P. Dokl (SLO) +4:11,3 (2)
87. V. Rupnik (SLO) +4:15,6 (6)

Svendsenu še domači sprint, Bauer 21.
V moški konkurenci je Norvežan Ole Einar Björndalen zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala potrdil že pretekli teden v ruskem Hanti Mansisku , danes je s 14. mestom zbral le nove točke. Zmage se je veselil njegov rojak Norvežan Emil Helge Svendsen , najuspešnejši športnik na letošnjem biatlonskem SP v Östersundu na Švedskem. Svendsen je na 10-kilometrski progi prepričljivo, za 24 sekund, prehitel Nemca Michaela Röscha in za več kot pol minute Avstrijca Friedricha Pinterja in bo imel zato lepo izhodišče v zasledovanju.

Emil Helge Svendsen je ugnal tekmece. © Action Images

 
 

Svetovni pokal, skupno sprint (M)

1. O. E. Björndalen (NOR) 869
2. D. Jarošenko (RUS) 682
3. E. Svendsen (NOR) 644
41. K. Bauer (SLO) 82

Na tekmi so nastopili tudi trije slovenski biatlonci. Klemen Bauer je z 21. mestom osvojil nove točke svetovnega pokala in potrdil, da se je v tej sezoni prebil med stalne dobitnike točk, Peter Dokl in Vasja Rupnik pa sta bila s 86. in 87. mestom daleč od uvrstitve med najboljših 60 in s tem na sobotno zasledovanje. Dokl in Rupnik sta z današnjima uvrstitvama že zaključila sezono 2007/8, žal letos brez ene same osvojene točke.
"Včasih se kar malo ustrašim zadetih strelov in ponavadi se pri tretjem strelu malo ustavim, nato pa je vse odvisno koliko se lahko zberem. Potrebujem še boljši ritem streljanja in bolj zanesljiv občutek. Nad tekom sem bil presenečen, da sem zdržal do konca. Ta proga tukaj je peklenska in sneg neverjetno težek. Včeraj sem dobil nove smuči za moker sneg, sicer najbrž ne bi mogel narediti v teh pogojih niti takšnega rezultata. Zasledovalna tekma bo popravni izpit za prejšnjič in želim ostati vsaj na 21. mestu," je norveško izkušnjo opisal Bauer.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.