Šport
16 ogledov

Zadovoljen z Rimom

Emil Tahirovič in Roni Pikec na sredozemskih igrah v Pescari STA
Po končanem svetovnem prvenstvu v plavanju je čas za ocene. Svoj pogled na dogajanje v rimskih bazenih je za zurnal24.si podal selektor reprezentance Roni Pikec, ki pravi, da je zadovoljen.

Kako bi ocenili nastope slovenskih plavalcev na končanem svetovnem prvenstvu?
Kot uspešne. Kar se tiče uspehov smo naredili neko Gaussovo krivuljo. Med "top plavalci" bi izpostavil bi Emila Tahiroviča in Matjaža Markiča z njunimi finali. A ne samo to – tu sta tudi dva zgodovinska dosežka, ki se bosta zapisala v plavalno zgodovino: Matjažev rekord in dejstvo, da sta dva Slovenca po 26 letih skupaj nastopila v finalu. Potem smo dosegli osem polfinalnih nastopov, če zraven štejem tudi Tahiroviča in Markiča, drugače pa šest. Od tega je bila ena ženska štafeta 4X200 metrov. Na žalost so pri Jerneju Godcu in Damirju Dugonjiču 'igrale' stotinke, ki se niso obrnile v našo prid. Tudi njima bi lahko uspelo priti v finale, kjer bi tako imeli štiri plavalce, ampak enkrat gredo stotinke v našo prid, drugič pa ne. Šport je za moje pojme lep, a tudi krut.

S kom ste najbolj zadovoljni? Kdo je optimalno izpolnil vaša pričakovanja?
To sta definitivno Tahirovič in Markič z uvrstitvama v finale in svojimi dosežki. Po drugi strani moram zelo pohvaliti Dugonjiča in Godca, ki sta odplavala fenomenalne rezultate ter krepko popravila državne rekorde. Dugonjič je prvi Slovenec, ki je na 100 metrov prsno plaval pod minuto. Glede na to, da sta do lanskega leta samo dva človeka v zgodovini plavanja plavala pod minuto je lepo, da je tudi našemu plavalcu uspel ta podvig. Zelo sem ponosen tudi na štafete, ki smo jih zelo dobro izpeljali. 4 X 200 metrov prosto je štafeta, na katero bom računal tudi v Londonu. Cilj nam je, da ta štafeta pride v finale na prihajajočih olimpijskih igrah. Glede na to, da vsi plavalci niso bili v najboljši formi, zaradi takšnih in drugačnih težav, imamo v tej štafeti še veliko rezerve. Videli smo tudi koliko bo treba plavati in zdi se mi, da bi se lahko uvrstili v finale.

Sara Isaković?

Za Saro sem že povedal – za sabo je imela zelo težko sezono zaradi vseh poškodb in bolezni. Mislim, da so te poškodbe in bolezni posledica novega sistema, ki ga ima, in za to je morala plačati takšno ceno prilagajanja. Vemo, da je bila 12 let pod vodstvom Mihe Potočnika. On je svojo nalogo kot trener več kot fenomenalno odigral in le-to kronal s srebrnim odličjem na olimpijskih igrah. Sara se je morala letos pač prilagoditi na ameriški sistem in to je gotovo terjalo določene posledice. Kljub temu moram biti zadovoljen, saj je na najpomembnejši tekmi letos plavala svoj najhitrejši čas v letošnji sezoni. To ni zanemarljivo.

Ocena nastopov Petra Mankoča?
Zelo sem vesel, da se je glede na to, da je imel na začetku pomisleke ali bi nastopil ali ne, na koncu odločil pravilno in nastopil. Plaval je drugi rezultat kariere in glede na to, da je imel dolg premor po olimpijskih igrah, se je za to tekmo v tako kratkem času, kot ga je imel, dobro pripravil.

Če bi zdaj prišli domov in vse pogledali z razdalje – mislite, da bi pri komu lahko rekli: 'Tukaj bi lahko naredili več!' ?

Gotovo. Plavalci so dosegli osem državnih rekordov, en evropski in šestnajst osebnih rekordov. Glede na prvi vtis so rezultati dobri, lahko pa bi bili seveda še boljši. Veliko mlajših plavalcev morda ni ravno izpolnilo pričakovanj. Verjetno je bila posledica že samo prvenstvo kot tako - vsak dan polne tribune, konkurenca pa huda, huda. Mogoče so mlajši plavalci prvenstvo vzeli z malce preveč strahu in je to vplivalo tudi na rezultate.

Ste lahko bolj konkretni? Kateri plavalci?

Govorim za vse mlajše reprezentante. Mi pravimo, da je bolje dober konec in slab začetek, kot obratno. Jan Karel Petrič je z državnim mladinskim rekordom danes dokazal, da je plavalec v razvoju. Kljub temu vsi njegovi rezultati niso bili takšni, kot jih je pričakoval, a očitno je potreboval nekaj dni, da se privadi na to, da svetovno prvenstvo ni bavbav. Petrič je imel glavno tekmo sezone na mladinskem evropskem prvenstvu, Tjaša Oder je na mladinskem EP osvojila eno zlato in srebrno odličje, nenazadnje pa tudi Nina Cesar, ki je osvojila srebrno odličje na sredozemskih igrah … Tem plavalcem je potrebno dati podporo, odplavali so z odliko in tu ni kaj dodati.

Kam bo po vašem mnenju 'odplavalo' slovensko plavanje? Kakšna je vizija za prihodnost?

Definitivno je, da naši 'top plavalci', ki so po mojem mnenju vsi odigrali takšno vlogo, kot je treba, niso več mladi in tudi ne bodo večno plavali. Na vsak način je potrebno naše mlajše plavalce začeti priključevati zraven. Če jih ne bomo, se nam lahko zgodi generacijska luknja. Če bodo starejši plavalci čez noč prenehali s plavanjem, lahko ostanemo tudi brez plavalca na velikih tekmah, ki bi bil sposoben priti v polfinale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.