Šport
65 ogledov

''Izključen, ker sem Slovenec''

Matej Žagar mediaspeed
Na uvodni dirki sezone svetovnega prvenstva v speedwayu je v Krškem slavil Danec Peter Kildemand. Matej Žagar je bil na koncu 14.

Drugi je bil Avstralec Jason Doyle, tretji pa še en Avstralec Chris Holder. Najboljši slovenski dirkač Matej Žagar je uvodno preizkušnjo sezone končal na 14. mestu s štirimi točkami.

Poleg Žagarja, ki je že nekaj sezon stalni voznik elitnega tekmovanja v tem športu, serije Grand Prix, je danes v Krškem kot domači voznik s povabilom nastopil še Denis Štojs, ki je dirko končal z eno točko. Priložnost za nastop pa je dobil tudi rezervist Nick Škorja in jo dobro izkoristil, saj si je privozil prvo točko za SP. Drugi rezervist Matic Ivačič pa v svojem nastopu ni prišel do točke.

Žagar neupravičeno diskvalificiran

Dirko v Krškem se je za domače navijače in največjega domačega aduta Žagarja pravzaprav končala že v 12. vožnji. Takrat sta sicer skupaj vozila tudi oba slovenska dirkača, toda do zapleta je prišlo, ko je na ravnini ob Žagarju padel Nicki Pedersen. Sodnik je ocenil, da je šlo za dotik in je Žagarja diskvalificiral, toda posnetki so pokazali, da stika pravzaprav ni bilo in da je izkušeni Danec zelo lepo padel.

To so na velikem zaslonu videli tudi gledalci, ki so pozneje na vseh področjih dirkanja zelo izkušenega danskega dirkača vsakič, ko se je pojavil na stezi, izžvižgali, vanj pa usmerili tudi nekaj plastenk in kozarcev.

A to Žagarju ni nič pomagalo. V tej vožnji je ostal brez točk, že prej je slabo začel in v svoji prvi vožnji prav tako končal na zadnjem mestu. Edino zmago je dosegel v svoji drugi vožnji, ko je edinkrat startal z notranjega položaja, za konec, ko ni imel več možnosti za napredovanje v polfinale, pa je bil še enkrat tretji in četrti, tako da je bil seštevek točk le štiri.

''Nimam kaj dosti komentirati''

"Nimam kaj dosti komentirati. Televizija je bila zraven, vsi so videli, kaj se je zgodilo. Nicki bi moral spusti plin, izsilil je padec ... ni bilo prvič, že dostikrat sem bil izključen, ker sem Slovenec. Ne vidim druge razlage," je bil redkobeseden Žagar po dirki. "Nisem v formi, to se je videlo, ta odločitev pa mi je vzela še nekaj točk," je o nastopu še dejal Žagar.

S točko, dobil jo je za tretje mesto prav po ponovljenem startu v tej vožnji, je dirko končal drugi slovenski dirkač Štojs. Krčan je bil s tem delno zadovoljen, a je priznal, da je SP povsem druga zgodba: "Sem in nisem zadovoljen. Ostajam skromen, kot sem bil že prej, tu so najboljši vozniki sveta, imajo toliko dirk in treningov, kot jih jaz ne bom imel nikoli. Je pa bila danes kar težka dirka."

Pojasnil je tudi, kako je on videl sporni trenutek: "Jaz sem vozil za njima in se mi je kar zdelo, da se bo kaj zgodilo. Mogoče je prišlo do kontakta, vendar je Nicki malo odigral. Matej je bil diskvalificiran, tako je ocenil sodnik. Kaj bi naredil jaz? Ne vem, a z mojega mesta se ni videlo, da bi moral Nicki pasti. Sodnik pa ima zadnjo besedo ..."

S točko je dirko končal še mladi Nick Škorja. Ta je bil sicer stezna rezerva, a je po diskvalifikaciji Chrisa Harrisa dobil priložnost za nastop v sedmi vožnji in jo dobro izkoristil, saj je v zadnjem krogu premagal Štojsa in si privozil točko. "Prve točke nisem pričakoval, to je res fantastično. Bil sem nervozen, tu je veliko navijačev, a ko se vrvica dvigne, ti navijači samo pomagajo. Je pa super gledati te mojstre, ki gredo na milimeter in ne popuščajo."

V ospredju je bil boj za finale in že prej za polfinale izjemno zanimiv. Medtem ko na nekaterih dirkah za polfinale zadošča že sedem točk, so tokrat nekateri tudi z osmimi ostali brez odločilnega dela, saj so kar trije dirko po rednem delu končali z desetimi, štirje pa z devetimi.

V prvem polfinalu sta se naprej uvrstila Peter Kildemand in Jason Doyle, izpadla sta v Krškem po novem še bolj osovraženi Pedersen in Poljak Maciej Janowski, v drugem polfinalu pa sta se naprej prebila Holder in svetovni prvak Thai Woffinden, brez finala pa je poleg lanskega zmagovalca Američana Grega Hancocka ostal še Šved Antonio Lindback.

Finale je nato postregel z lepo predstavo Kildemanda, ki je znal ubraniti napade tekmecev, do stopničk pa sta privozila še Doyle in Holder. Brez odra za zmagovalca pa je ostal branilec skupne zmage iz 2015 Woffinden.

Izjave po dirki:

Peter Kildemand: "Motor je bil resnično odličen. Po poškodbi reber, ki sem jo nedavno staknil, sploh nisem imel namena zmagat, niti ne priti v finale, želel sem si zgolj čimveč točk. Toda motor je bil zelo hiter in na koncu mi je uspelo celo zmagati. Je pa to komaj začetek sezone, bomo pa trenutno formo poizkusili prenesti tudi na naslednje prizorišče."

Jason Doyle: "Ja, to je že moje tretje zaporedno finale. Po prvih dveh vožnjah si sicer nisem mislil, da se bom sploh uvrstil v polfinale, saj sem na progi imel precejšnje težave, zato sem si poizkusil zgolj priboriti čim več točk. Nato pa sem zamenjal motor in mi je končno steklo. Po prvih dveh vožnjah, ko sem zbral le točko, sem se že nameraval napotiti proti kombiju, kjer bi nekoliko zajokal, a se je nato vse dobro izteklo. Takšen je spidvej. V nekem trenutku si na dnu, v drugem pa se že uvrstiš v finale."

Chris Holder: "Sem izjemno zadovoljen. Zbral sem ogromno količino točk. Zmeraj je lepo biti v finalu, kaj šele na stopničkah. Vsi ti fantje so namreč zelo dobri vozniki. Vsekakor pa je lepo priti na prvo tekmo sezone ter prikazati dobro formo. Zmeraj je lepše začeti na vrhu, kot pa nato loviti zaostanek. Zelo sem vesel današnjih točk in komaj čakam naslednjo dirko."

Izidi:

1. Peter Kildemand (Dan) 15 
2. Jason Doyle (Avs) 13
3. Chris Holder (Avs) 14
4. Tai Woffinden (VBr) 10
5. Maciej Janowski (Pol) 10
6. Antonio Lindback (Šve) 10
7. Greg Hancock (ZDA) 10
8. Nicki Pedersen (Dan) 10
...
14. Matej Žagar (Slo) 4
16. Nick Škorja (Slo) 1
17. Denis Štojs (Slo) 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.