Šport
7 ogledov

Žagar je optimist

Danec Nicki Pedersen (skrajno levo) bi si v Krškem ta konec tedna že lahko zagot Žurnal24 main
Konec tedna bo v Krškem na sporedu dirka elitne serije Speedway Grand Prix. To bo dodatna vzpodbuda za edinega Slovenca Mateja Žagarja, Danec Nicki Pedersen pa si že lahko zagotovi naslov svetovnega prvaka.

V Krškem je vse nared za največji dogodek sezone. Glede na dobre izkušnje v zadnjih letih – dirko na najvišji ravni so v Posavju gostili že petkrat – pa računajo tudi na ugodne vremenske razmere. Direktor dirke Gregor Arnšek ima sicer tudi za primer, če bi krško stezo močil dež, rešitev, saj so obnovili drenažni sistem, tako da kakšen naliv ne bi smel zmotiti prireditve. "Priprave na dirko potekajo že vse leto. Vselej stremimo k temu, da  obstoječe stanje še izboljšamo . Letos smo začeli s projektom odvodnjavanja, ki bo končan leta 2009. Za vsak primer imamo tudi suh material, ki ga bomo po potrebi navozili na progo."

Krška dirka je deseta oziroma predzadnja v koledarju serije SGP, svetovnega prvenstva posameznikov. Veliki finale je sicer 13. oktobra v nemškem Gelsenkirchnu, a bi se prav lahko zgodilo, da bo svetovni prvak znan že v soboto zvečer, kajti Nickiju Pedersenu prednost omogoča, da tekmecem pred zadnjo postajo SP pobegne na neulovljivo razdaljo. Ima 164 točk, Avstralec Leigh Adams, ki ga edini še lahko ujame, pa 133.

Žagar optimist

Povsem drugačno izhodišče bo imel na dirki najboljši slovenski tekmovalec Matej Žagar. Večkratni državni prvak je bil lani sedmi v SP, letos pa mu, potem ko je imel pred sezono veliko težav s poškodbami, ne gre najbolje in je dve dirki pred koncem na 14. mestu . "Med najboljših osem me vodita samo še dve zmagi ali pa povabilo organizatorja. Zelo lepo bi bilo zmagati," je na predstavitvi dirke v Ljubljani napol v šali dejal Žagar in nato resno nadaljeval: "Ne bom rekel, da ciljam na dve zmagi. Toda želim si uživati v dirki in ob tem bo stoodstotno prišel tudi dober rezultat. Letos je bilo tega zelo malo, le za kakšno posamezno vožnjo lahko rečem, da sem zares užival." Njegova prednost bo tudi poznavanje terena, čeprav letos ni bil veliko v Krškem: "Tu še nikoli nisem imel slabega rezultata. Vedno sem rad prihajal v Krško in nanj me vežejo lepi spomini. Naredil bom vse, da bi izboljšal lanski rezultat, a je že tako, da sem zdaj tam, kjer sem. V serijo SGP sem prišel zato, da bi zmagoval," je o bližnji domači dirki razmišljal Žagar. Lani je bil šesti, največji uspeh pa je dosegel leta 2005, ko si je s tretjim mestom priboril tudi prve stopničke v seriji SGP.

Wild card Hrvatu Pavlicu
Če bo vse potekalo brez težav in na dirki ne bosta nastopila rezervna dirkača, bo Žagar edini slovenski predstavnik. Vabilo prirediteljev, t.i. wild card, bo namreč dobil obetavni, šele 18-letni hrvaški dirkač Jurica Pavlic. Rezervi pa bosta člana domačega kluba Izak Šantej in Ljubljančan Jernej Kolenko.

Program v Krškem se bo začel v petek z uradnim treningom ob 15. uri, v soboto pa bo tehnični pregled ob 14. uri, ob 19. uri bo predstavitev voznikov, ob 19.15 pa se bo VN Slovenije začela s prvo tekmovalno vožnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.