Šport
39 ogledov

Zahtevajo preložitev ali odpoved OI

rio de janeiro olimpijski ogenj EPA
Kar 150 strokovnjakov s področja zdravstva se je podpisalo pod odprto pismo Svetovni zdravstveni organizaciji, v katerem zaradi epidemije virusa zika zahtevajo prestavitev ali odpoved olimpijskih iger.

Kot so zapisali v pismu, bo igre predvidoma obiskalo okrog pol milijona ljudi, ki se tam lahko okužijo z boleznijo in jo ob vrnitvi v domovino prinesejo s seboj.

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji so se odzvali ponoči in v nasprotnem mnenju trdijo, da ne obstaja nikakršno tveganje, ki bi upravičilo odpoved iger. Pri WHO menijo, da odpoved iger ne bi bistveno vplivala na vse večje razsežnosti okužbe z virusom, saj je Brazilija le ena od 60 držav, kjer so zabeležili virus in tveganje za okužbe obstaja povsod.

Virus zika je posebej nevaren za nosečnice, saj naj bi po dozdajšnjih spoznanjih lahko poškodoval otroka že v maternici. Skupina strokovnjakov v svojem pismu od WHO zato zahteva tudi oblikovanje neodvisne skupine znanstvenikov, ki naj bi svetovala Mednarodnemu olimpijskemu komiteju okrog vsega, kar se tiče omenjene bolezni.

Kot množičen pojav so virus zika prvič zabeležili leta 2007 v območju Pacifika, šele lani pa so znanstveniki potrdili tudi obstoj virusa zika v Braziliji, oktobra lani pa so sledili prvi dokazi, da bi bila virus lahko povzročitelj mikrocefalije pri novorojenčkih.

V začetku letošnjega leta so oblasti na Jamajki in v Kolumbiji ljudem zaradi virusa celo svetovale, naj prestavijo načrtovane nosečnosti. Januarja se je virus začel pojavljati tudi v Evropi, kamor so ga zanesli ljudje, ki so pred tem obiskali Južno Ameriko. Februarja letos je Brazilija nato v pripravi na igre v boj s komarji, ki prenašajo virus, poslala kar 220.000 vojakov, v naslednjih mesecih pa je bilo vse več študij, ki so potrjevale povezavo med virusom zika pri nosečnicah in mikrocefalijo pri novorojencih.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.