Šport
11 ogledov

Zakaj bi morali zmagati Nizozemci

1/10
Žurnal24 main
Na nogometnem SP nas čaka smo še sklepno dejanje - finale. Čeprav za favorite srečanja veljajo Španci, vam na zurnal24.si predstavljamo deset razlogov, zakaj bi morali danes zmagali Nizozemci.

1. Ker si zaslužijo naslov
Nizozemska je najverjetneje največja nogometna velesila, ki še nima naslova svetovnih prvakov. Po tem ko jim je spodletelo v dveh poskusih v sedemdesetih letih, ko so v dveh finalih izgubili od domačinov, so Nizozemci naslov pričakovali konec osemdesetih od Ruuda Gullita, Franka Rijkaarda, Marca van Bastna in ostalih, toda tudi ta generacija se je morala zadovoljiti "zgolj" z evropskim zlatom... Je morda vendarle napočil čas za nizozemsko slavje?

2. Tokrat v finalu ne igrajo proti domačinom
Kot smo že omenili v prejšnji točki, je Nizozemska v finalih SP zaigrala dvakrat, obakrat pa so bili od njih boljši gostitelji turnirja. Leta 1974 so bili od njih boljši Zahodni Nemci, štiri leta pozneje pa še Argentinci.

3. Nizozemci so skoraj kot domačini
V zgodovini Južnoafriške republike so pomembno vlogo odigrali tudi Nizozemci. Temnopolti prebivalci teh področij so si evropske, še zlasti nizozemske in angleške priseljence sicer zapomnili predvsem po krutosti in suženjstvu, toda še vedno se Nizozemci v JAR počutijo bolj "domače" kot Španci.

4. Howard Melton Webb
Na žalost številnih španskih ljubiteljev nogometa bo finalni obračun letošnjega SP sodil angleški sodnik Howard Webb, ki naj bi ključno vplival na izid prvega srečanja furije proti Švici - slednja naj bi edini gol na tekmi dosegla iz prepovedanega položaja, poleg tega pa naj bi Webb spregledal še prekršek za enajstmetrovko nad Davidom Villo.

5. Wesley Sneijder se poteguje za naziv igralca leta
Wesley Sneijder je z Interjem v letošnji sezoni osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, poleg tega pe je bil tudi uvrščen v idealno enajsterico Lige prvakov. Če bi na sam vrh popeljal še nizozemsko izbrano vrsto ter k temu še slučajno dodal naziv najboljšega igralca in strelca svetovnega prvenstva, bi ga decembra na vsakoletni Fifini zabavi skoraj zagotovo okronali za najboljšega nogometaša leta.

6. Nizozemci bodo nevarnejši po bokih
Ključna razlika med nizozemskima in špankima bočnima branilcema je v tem, da se je klubska sezona za Španca zelo zavlekla, medtem ko sta imela Nizozemca pred mundialom na voljo kar nekaj časa za počitek in pripravo. Po levi strani delujoči Gregory van der Wiel je po mnenju mnogih strokovnjakov najbolj zanesljiv člen v nizozemski obrambi, medtem ko je izkušeni Giovanni van Bronckhorst svoje kvalitete zelo uspešno demonstriral na polfinalni tekmi proti Urugvaju, dodaten motiv pa mu zagotavlja tudi dejstvo, da igra danes proti Španiji najverjetneje svojo zadnjo uradno tekmo, poleg tega pa bo na svoji levi roki nosil še kapetanski trakec.

7. Prišel je čas, da končno zaigra tudi Robin van Persie
Robin van Persie je brez dvoma eden najboljših napadalcev na letošnjem prvenstvu, čeprav mu tega doslej še ni uspelo dokazati. Svojo najboljšo tekmo na turnirju je odigral prav na zadnjem srečanju proti Urugvaju, ko se je izkazal z nekaj zares izvrstnimi podajami, kar je vsekakor dobra napoved za finalni nastop.

8. Sladko maščevanje
Wesley Sneijder in Arjen Robben imata s Španci še neporavnane račune. Oba so tako rekoč nagnali iz madridskega Reala in čeprav sta v letošnji klubski sezoni z dobrimi igrami pri Interju in Bayernu že dokazala, da sta bila pri belem baletu deležna premalo pozornosti, morata to potrditi še na neposrednem obračunu proti Sergiu Ramosu, Ikerju Casillasu in ostalim. Podoben motiv bo imel tudi Rafael van der Vaart, ki pa bo obračun proti Špancem najverjetneje začel na klopi.

9. Nizozemci so se naučili zmagovati tudi z grdo igro
Spomnimo se zadnjega evropskega prvenstva, ko so se Nizozemci sprehodili skozi skupino z Italijani, Francozi in Romuni ter z razliko v golih 9:1 zasedli prvo mesto, pri tem pa navdušili še z atraktivno, napadalno igro. Nekoliko slabše so odigrali zgolj proti Rusom in oranžna pravljica se je končala v četrtfinalu. Na letošnjem SP je zgodba povsem drugačna. Nizozemci so praktično brez priložnosti premagali Dansko, da dolgočasnih tekem proti Slovaški in Braziliji sploh ne omenjamo. Kakorkoli, Nizozemci so se naučili zmagovati tudi z grdo igro, kar se je v zgodovini že večkrat izkazalo za dobitno kombinacijo.

10. Hobotnica Paul in finale EP
Čudežna hobotnica iz Oberhausna je ob Davidu Villi in Wesleyu Sneijderju zagotovo največja zvezda tega prvenstva. Paul v finalu sicer napoveduje zmago Španije, toda v svoji vedeževalski "karieri" se je enkrat že zmotil - v finalu evropskega prvenstva 2008, ko je napačno "stavil" na Nemce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.